ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δόμνα Μιχαηλίδου ομιλεί
Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλάει στο βήμα της Βουλής κατά την ομιλία της.

Μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων ανακοίνωσε το υπ. Εργασίας

Στα μέτρα τα οποία θα λάβει η κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε δήλωσή της η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στις ενέργειες που θα προβεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το προσεχές διάστημα, ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε εκτενώς η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε γραπτή δήλωσή της.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, οι οποίοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 15ης Σεπτεμβρίου 2019, ανέρχονται σε 4,501 σε όλη την Ελλάδα, τις συνθήκες διαμονής των παιδιών αυτών στην Ελλάδα, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας», η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται, ασκώντας τεράστια πίεση στους μηχανισμούς παιδικής προστασίας της χώρας.

Όπως είπε, «οι θέσεις στις δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν, για να καλύψουν την ανάγκη στέγασης του αριθμού αυτών των παιδιών, ενώ εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας, όπως η προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχεία, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως, λόγω του επιπόλαιου σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης για πρόωρη παύση της λειτουργίας τους».

Στη δήλωσή της, η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας το προσεχές διάστημα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

  • Διερευνά, μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τη δυνατότητα μετακίνησης, όσο το δυνατόν, περισσότερων ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΚΑ θα αξιοποιήσει κάθε περιθώριο όσον αφορά την άμεση κάλυψη των όποιων διαθέσιμων θέσεων στις δομές φιλοξενίας από τις πλέον ευάλωτες περιπτώσεις παιδιών στα νησιά.
  • Αποστέλλει επείγον αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός της εβδομάδας, για συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ξενοδοχείων με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στα οποία διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
  • Σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα επιδιώξει την επιτάχυνση αξιοποίησης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων μακροπρόθεσμης φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές.
  • Θα διερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, με σκοπό τη δημιουργία νέων δομών, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις με γνώση και εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας.
  • Θα επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδιασμού που υπάρχει για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας, όπως αυτή της αναδοχής».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, Μόρια και επενδύσεις στο επίκεντρο

Συνεδριάζει σήμερα, στις 10:30, το υπουργικό συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσφυγικό/μεταναστευτικό και στρατηγικές επενδύσεις ξεχωρίζουν στην ατζέντα της συνεδρίασης.
Τράπεζα της Αγγλίας πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Δεν θα δοθεί αποζημίωση στη Ρουάντα για την ακύρωση της συμφωνίας

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Βρετανία δεν οφείλει να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια λίρες στη Ρουάντα για την ακυρωθείσα συμφωνία απέλασης αιτούντων άσυλο, απορρίπτοντας όλες τις οικονομικές αξιώσεις του Κιγκάλι.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σώθηκαν 38 μετανάστες σε δύο επιχειρήσεις νότια της Κρήτης

Δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών πραγματοποίησαν οι αρχές νότια της Κρήτης. Συνολικά 83 άτομα εντοπίστηκαν σε λέμβους από εναέρια μέσα της Frontex και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα λιμάνια Ιεράπετρας και Καλών Λιμένων.
Ουρά μεταναστών εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Σύμφωνο: Γρήγορο άσυλο, έλεγχοι και ψηφιακή επιτήρηση μεταναστών

Από 12 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, με αυστηρότερα μέτρα, υποχρεωτικό προέλεγχο και fast-track διαδικασίες ασύλου, επηρεάζοντας κυρίως χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα.