ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στη Βουλή σε πολιτική ομιλία.

Κόκκαλης: Διάλογος μετά το «ψαλίδι» 400 εκατ. ευρώ για τους αγρότες

Ο Βασίλης Κόκκαλης άσκησε έντονη κριτική στη Βουλή για περικοπές 400 εκατ. ευρώ, καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, προειδοποιώντας για σοβαρό πλήγμα στους παραγωγούς.

Με έντονη κριτική τοποθετήθηκε στη Βουλή ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος. 

Ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και συνειδητές πολιτικές επιλογές που στρέφονται εις βάρος των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.

Κεντρικό σημείο της τοποθέτησής του αποτέλεσε η δραστική μείωση των πόρων για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει περικοπή ύψους 400 εκατ. ευρώ έως το 2029, σε σχέση με το 2025. 

Παρά τις περικοπές, η κυβέρνηση καλεί τα κόμματα σε διάλογο και διακομματικές επιτροπές, όχι για χάραξη πολιτικής, αλλά –όπως υποστήριξε– για συνδιαχείριση ειλημμένων αποφάσεων λιτότητας, γεγονός που, κατά τον ίδιο, υποβαθμίζει τον θεσμικό ρόλο της Βουλής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόκκαλης στο φιάσκο των πληρωμών και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με αγρότες να παραμένουν απλήρωτοι και την κυβέρνηση να αλλάζει διαρκώς αφήγημα για το τι ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. 

Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ εποπτεύεται άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν φρόντισε για τον απαραίτητο συντονισμό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Έθεσε επίσης το ζήτημα του Τειρεσία, επισημαίνοντας ότι πολλοί παραγωγοί κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αφερέγγυοι λόγω καθυστερήσεων στις ενισχύσεις, γεγονός που τους αποκλείει από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκατοντάδες χιλιάδες παύσεις αγροτικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, που στερούν από τους αγρότες τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα στήριξης.

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ χωρίς θεσμική και νομική κάλυψη, δημιουργώντας κινδύνους νέων καταλογισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα 160 εκατ. ευρώ που παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα ελέγχων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδιάθετα ποσά λόγω μη ενεργοποίησης δικαιωμάτων, στοιχείο που προμηνύει μειωμένες ενισχύσεις στο μέλλον.

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στη στάση της κυβέρνησης σε θέματα όπως η συμφωνία Mercosur και η νέα υπουργική απόφαση για τα βοσκοτόπια, κάνοντας λόγο για θεσμική ασάφεια και νομιμοποίηση της απάτης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κρήτη όπου λείπουν δύο εκατομμύρια στρέμματα για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αγροτική διαμαρτυρία Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες στο Σύνταγμα: 44 τρακτέρ και μαζική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο Σύνταγμα, με 44 τρακτέρ και πάνω από 1.000 αγρότες και κτηνοτρόφους, κατά την Αστυνομία. Ζητούν μέτρα για κόστος παραγωγής, τιμές, ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις.
Τρακτέρ στο Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες και 70 τρακτέρ στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο των Μπλόκων

Γύρω στα 70 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για προγραμματισμένη κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων. Θα παραμείνουν όλη τη νύχτα, με αποχώρηση το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολομέλεια Βουλής: Εγκρίθηκαν τα πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Βουλή ενέκρινε δύο πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Υπέρ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κατά ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση· «παρών» Ελληνική Λύση, Νίκη. Ο υφυπουργός τόνισε το στρατηγικό όφελος και την ασφάλεια δεδομένων.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής υπό τη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής για σύσταση μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής με ευθύνη της Βουλής. Στόχος, ο διάλογος και ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα, με συμμετοχή κομμάτων, φορέων, επιστημόνων και αυτοδιοίκησης.