ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

Μενδώνη: Νέα εργαλεία και πιστοποίηση για τον εκσυγχρονισμό των μουσείων

Παρουσιάστηκε η Γνωσιακή Βάση του Συστήματος Πιστοποίησης Μουσείων, με 11 μουσειακούς οδηγούς και στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη λειτουργία τους.

Με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη των μουσείων, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης η ημερίδα «Μουσεία σε μετάβαση: Εργαλεία, Πρακτικές και Όραμα για τα Μουσεία του 21ου αιώνα», παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε η Γνωσιακή Βάση του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων, ένα σύγχρονο εργαλείο που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση και θεσμική ενίσχυση των μουσείων. 

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με πόρους ύψους 390.000 ευρώ, αποτελεί το δεύτερο παραδοτέο μετά την παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η νέα Γνωσιακή Βάση περιλαμβάνει έντεκα Μουσειακούς Οδηγούς, σχεδιασμένους για να προσφέρουν πρακτικές λύσεις και επιστημονική τεκμηρίωση σε επαγγελματίες, φοιτητές και στελέχη μουσείων. 

Οι οδηγοί βασίζονται στις αρχές της μουσειακής οργάνωσης και συνοδεύονται από παραδείγματα, εποπτικό υλικό και παραπομπές, καλύπτοντας τις ανάγκες που αναδείχθηκαν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου, αξιόπιστου πλαισίου λειτουργίας για τα ελληνικά μουσεία, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την ποιότητα των υπηρεσιών και τη βιωσιμότητά τους. 

Όπως ανέφερε, τα μουσεία καλούνται πλέον να ανταποκριθούν σε σύνθετες προκλήσεις, να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες και να δώσουν έμφαση στην πρόσβαση, την ποικιλομορφία και την ένταξη.

Σήμερα λειτουργούν περίπου 500 μουσεία στην Ελλάδα, με τα μισά να υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αυξάνεται σταθερά ο αριθμός όσων ολοκληρώνουν τη διαδικασία πιστοποίησης.

 Πάνω από 40 μουσεία τρίτων φορέων έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους στο νέο σύστημα.

Βραβεύσεις και αναγνώριση μουσείων

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Υπουργός Πολιτισμού απένειμε τα Σήματα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης σε τέσσερα μουσεία. Σήμα Αναγνώρισης έλαβαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο–Ελαιοτριβείο Βρανά, ενώ Σήμα Πιστοποίησης απονεμήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, εστιάζει στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Το Μουσείο–Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία του νησιού και συνδέεται με την οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού φιλοξενεί ευρήματα από το 1100 π.Χ. έως το 300 μ.Χ., ενώ το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς αναδεικνύει τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ιστορία της περιοχής, με περισσότερες από 70 εικόνες που εκτίθενται στη μόνιμη έκθεσή του.

Συνεργασίες και προοπτικές

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ και τους συνεργάτες του έργου από τον ιδιωτικό τομέα για τη συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας.

 Τόνισε πως το νέο σύστημα δημιουργεί μια κοινή βάση γνώσης και συνεργασίας, προωθώντας μια πιο συνεκτική πολιτική για τα μουσεία της χώρας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις της Γνωσιακής Βάσης και στρογγυλή τράπεζα συζήτησης με ακαδημαϊκούς και ειδικούς του τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DefencEduNet: Συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας με ΑΕΙ Β. Ελλάδας

Η Ελλάδα επενδύει στη γνώση και την έρευνα για να ενισχύσει την τεχνολογική αυτονομία. Το DefencEduNet λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα σε άμυνα, πανεπιστήμια και καινοτομία, διασυνδέοντας τους εμπλεκόμενους τομείς και συμμετέχει ήδη σε ευρωπαϊκά έργα.
κεραία κινητής τηλεφωνίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα κατακτά την 4η θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη του 5G

Η Ελλάδα κατατάσσεται 4η παγκοσμίως στις ταχύτητες 5G standalone, ξεπερνώντας μεγάλες ψηφιακές οικονομίες. Αυτή η επιτυχία αποδίδεται στη στρατηγική υιοθέτηση 5G φάσματος το 2020 και τη γρήγορη επένδυση σε υποδομές.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται μηχανή γνώσης και καινοτομίας

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις να μετασχηματιστούν σε «μηχανή γνώσης και καινοτομίας» με υψηλές ικανότητες, λόγω της διαρκούς απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας, διασφαλίζοντας την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη-Κράτσιος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με τον Michael Kratsios, σύμβουλο του Λευκού Οίκου, όπου συζήτησαν για συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
άδεια σχολική αίθουσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπαιδευτικό υλικό για νέους στα δικαιώματα και τις επιλογές καταναλωτή

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) παρουσίασε ένα νέο Εκπαιδευτικό Kit για τα δικαιώματα καταναλωτών, με έμφαση στους νέους και τις σχολικές κοινότητες, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και θέματα όπως ασφάλεια προϊόντων και υπεύθυνη κατανάλωση.