ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 236.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:12:36
Φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο
Ένα μεγάλο φορτηγό μεταφέρει εμπορεύματα σε επαρχιακό δρόμο.

Οδικοί μεταφορείς ζητούν συνάντηση με κυβέρνηση και απειλούν με κινητοποιήσεις

Άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση ζητούν φορείς των οδικών μεταφορών, τονίζοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω ελλιπούς στήριξης.

Την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης με την κυβέρνηση ζητούν με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς οι κύριοι φορείς του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζουν «σωρευμένα και κρίσιμα προβλήματα» που απειλούν τη βιωσιμότητα του τομέα.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ), ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών Οδικών Μεταφορών (ΠΣΕΕΟΜ) τονίζουν ότι ο κλάδος βρίσκεται σε «οριακή κατάσταση» λόγω αποφάσεων και παραλείψεων των προηγούμενων ετών.

Όπως αναφέρουν, η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, είτε μέσω επιδοτήσεων είτε μέσω αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων, σε συνδυασμό με αποφάσεις χωρίς διαβούλευση, έχει επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι φορείς προειδοποιούν ότι, εάν δεν υπάρξει άμεσο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων, ο κλάδος θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου 2025.

Ζητούν τον άμεσο καθορισμό συνάντησης με τους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνοντας ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων, η παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για ανανέωση στόλου, η καταπολέμηση παράνομων μεταφορών και αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και η μείωση του κόστους καυσίμων και διοδίων.

Επιπλέον, ζητούν την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας για την έκδοση καρτών ψηφιακού ταχογράφου, την αντιμετώπιση της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών, καθώς και τη βελτίωση υποδομών και τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν οδικές απαγορεύσεις και λιμένες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικουσόρ Νταν δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ο πρόεδρος Νταν επέλεξε τον Εουτζέν Τομάκ για πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Νίκουσορ Νταν όρισε πρωθυπουργό τον Εουτζέν Τομάκ, ευρωβουλευτή και ηγέτη εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, επιχειρώντας να βάλει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μέτε Φρεντέρικσεν Δανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Πρώτη φορά κυβέρνηση με περισσότερες γυναίκες από άνδρες

Η νέα κυβέρνηση της Δανίας περιλαμβάνει για πρώτη φορά περισσότερες γυναίκες απ' ό,τι άνδρες, με πρωθυπουργό τη Μέτε Φρέντερικσεν, έπειτα από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και αποτελείται από τέσσερα κεντροαριστερά κόμματα.
Πέτερ Μάγκιαρ σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Νομικά μέτρα κατά του προέδρου αν δεν παραιτηθεί, λέει ο Μαγιάρ

Ο πρωθυπουργός Ουγγαρίας Πίτερ Μαγιάρ δήλωσε πως αν ο πρόεδρος Τάμας Σούλιοκ δεν παραιτηθεί, θα κινηθεί νομική διαδικασία απομάκρυνσης. Επίσης, θα συναντηθεί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μιχάλι Βάργκα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει τη στήριξή του στον Πασινιάν για τις εκλογές στην Αρμενία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουνίου, τονίζοντας την αλλαγή προσανατολισμού της χώρας προς τη Δύση, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό συμβούλιο: Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο για ενίσχυση της ισότητας αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών και ένταξη εργαζομένων ΕΣΥ και ΕΚΑΒ στα βαρέα. Εισάγονται νέοι κανόνες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης στις αμοιβές.