ΓΔ: 2478.55 0.91% Τζίρος: 3.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:36
Αγρότες σε κινητοποίηση
Αγρότες συγκεντρωμένοι με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα σε διαμαρτυρία στον δρόμο.

Κρίσιμη συνεδρίαση αγροτών μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, μετά την πρόσκληση Μητσοτάκη για διάλογο στο Μαξίμου τη Δευτέρα. Η στάση των αγροτών θα κρίνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ή την έναρξη διαλόγου.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού των αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας, στις 17:00. Η απόφαση των αγροτών αναμένεται να διαμορφώσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων και ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση.

Εάν επικρατήσει η διάθεση συνεννόησης, ακόμα και με καθορισμένες «κόκκινες γραμμές», τα αιτήματα των μπλόκων θα κωδικοποιηθούν και θα αποσταλούν προς την κυβέρνηση εντός της ημέρας, με περιθώριο τριών ημερών για επίσημες απαντήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα διαφανεί αν οι αγροτοσυνδικαλιστές προσανατολίζονται στη συνέχιση της σκληρής στάσης.

Η πρόσκληση προς τους αγρότες διατυπώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια πολιτικής εκτόνωσης των πιέσεων που προκαλούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή παραπέμπει σε ανάλογη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2024, ενώ συνοδεύεται από σαφές μήνυμα ευθύνης προς τους αγρότες, καθώς η μη αποδοχή της πρόσκλησης ενδέχεται να τους καταστήσει υπόλογους για τη συνέχιση της κοινωνικής ταλαιπωρίας.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης εμφανίζουν σημάδια υποχώρησης από τις κινητοποιήσεις, έπειτα από τις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Το επίκεντρο των εξελίξεων στρέφεται πλέον στα μπλόκα. Η σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού θα καταδείξει εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση διαλόγου με την κυβέρνηση ή αν οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγές.

Στο παρασκήνιο αναμένεται έντονος κύκλος διαβουλεύσεων, ώστε να διαπιστωθεί αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής στο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πλήρη διαθεσιμότητα για διάλογο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης σκέψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης περνά περίοδο έντονης αυτοκριτικής

Ο Κώστας Τσουκαλάς σχολιάζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιώνει σήμερα «οξεία αυτοκριτική», υπενθυμίζοντας παλαιότερες προεκλογικές υποσχέσεις του για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και μειώσεις φόρων που δεν υλοποιήθηκαν.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιακούλη: Ο πρωθυπουργός ζει σε παράλληλο σύμπαν, ας επιστρέψει στην Ελλάδα

Η Ευαγγελία Λιακούλη ασκεί σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάρτησή του σχετικά με την Έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου, κατηγορώντας τον για διαστρέβλωση και θεσμική οπισθοδρόμηση στη χώρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι για τελετή υπογραφής σύμβασης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα μιλήσει στην τελετή για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι για συναντήσεις σχετικά με την Ουκρανία και θα παρακολουθήσει τη γαλλική εθνική παρέλαση.