ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
Φώτο: Menelaos Myrillas/SOOC

Τσιόδρας: Ψηφιακή ενηλικίωση και αυστηροί κανόνες για παιδιά στο διαδίκτυο

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ζητά ευρωπαϊκά μέτρα για την προστασία των παιδιών online, προτείνοντας ψηφιακή ενηλικίωση, γονική συναίνεση και αξιόπιστους ελέγχους ηλικίας.

Την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο ανέδειξε ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα θέσπισης ψηφιακής ενηλικίωσης, επισημαίνοντας ότι κάτω των 13 ετών κανένας ανήλικος δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τις ηλικίες 13 έως 16 ετών, η πρόσβαση θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά αφιερώνουν ολοένα και περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες, καθώς τα ψηφιακά μέσα αποτελούν βασικό τρόπο επικοινωνίας. 

Ωστόσο, εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ψυχική τους υγεία, ενώ οι γονείς συχνά δεν αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών τους.

Ο ευρωβουλευτής πρότεινε την υιοθέτηση αξιόπιστων συστημάτων επαλήθευσης ηλικίας και περισσότερες πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση γονέων και εκπαιδευτικών, με στόχο τη διασφάλιση ενός πιο ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος για τους ανήλικους.

Τόνισε επίσης ότι η ευθύνη για την προστασία των παιδιών στον ψηφιακό χώρο ανήκει σε σημαντικό βαθμό στις ίδιες τις εταιρείες τεχνολογίας. Τα εργαλεία διαχείρισης διαδικτυακών δραστηριοτήτων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για τη μεταφορά της ευθύνης αποκλειστικά στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιόδρας έχει οριστεί εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτυακού περιβάλλοντος στους νέους.

Η επικείμενη Έκθεση αναμένεται να καταγράψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο, όπως ο ψηφιακός εθισμός και η έκθεση σε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο, και να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού κόσμου για παιδιά και νέους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς προς επιτρόπους: Χρηματοδότηση αγοράς αερίου για φθηνό ρεύμα

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζητά από την Κομισιόν να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για αγορά φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί το αυξημένο κόστος ρεύματος λόγω πολέμου και των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές του φυσικού αερίου.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα Τσιόδρα στην Κομισιόν για μέτρα μείωσης τιμών ενέργειας

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν σαφές χρονοδιάγραμμα και μέτρα για τη μείωση της αστάθειας των τιμών ενέργειας, καθώς και ενημέρωση για την πρόοδο αναθεώρησης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Άμεσες ενέργειες κυβέρνησης – Αντίστοιχη δράση ζητά από ΕΕ

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο MEGA πως η διεθνής κρίση απαιτεί συνδυασμό ευρωπαϊκών λύσεων και υπεύθυνης εθνικής πολιτικής, με προτεραιότητα τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Λογότυπο Deutsche Welle
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Αυτιά στην Κομισιόν για ανάκληση απόφασης της Deutsche Welle

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζήτησε από την Κομισιόν να παρέμβει για να ανακληθεί η κατάργηση του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, προστατεύοντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την πολυγλωσσία στα ΜΜΕ.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: «Όχι» στην άρση ομοφωνίας για την επέκταση της ΕΕ

Ο Β. Μεϊμαράκης στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση της ομοφωνίας. Τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά η ισότιμη συμμετοχή των μελών είναι αδιαπραγμάτευτη.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η απειλή κατά της Κύπρου είναι απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τόνισε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ασφάλεια της Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας πως κάθε απειλή προς κράτος μέλος είναι απειλή για όλη την Ευρώπη.