ΓΔ: 2086.55 -1.01% Τζίρος: 224.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα του δικαστή σε εστιασμένο δικαστικό περιβάλλον, σύμβολο απονομής δικαιοσύνης.

Άρειος Πάγος: Ολοκληρώνονται οι χώροι για τις δικογραφίες των Τεμπών

Ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των υποδομών για τη διερεύνηση των δύο υποθέσεων του δυστυχήματος στα Τέμπη, διασφαλίζοντας τη μυστικότητα και τη δίκαιη απονομή δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ανακοίνωσε ότι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι απαραίτητοι χώροι για την εγκατάσταση και λειτουργία των μελών των Δικαστικών Συμβουλίων και των εισαγγελικών αρχών, στο πλαίσιο της διερεύνησης των δύο υποθέσεων που εκκρεμούν μετά την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003) σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι υποθέσεις αφορούν τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την πρώτη υπόθεση έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές ρυθμίσεις και έχει ήδη ξεκινήσει η ανάκριση. 

Για τη δεύτερη, οι αναγκαίες διαρυθμίσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της μυστικότητας της ανάκρισης και στην εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των Δικαστικών Συμβουλίων, των ανακριτών και των εισαγγελέων, όσο και των διαδίκων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο Άρειος Πάγος προχώρησε στη λήψη μέτρων για την οργάνωση των διαδικασιών και τη διαμόρφωση κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών, ώστε οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους απερίσπαστα. 

Οι χώροι εξοπλίστηκαν με σύγχρονα συστήματα ψηφιοποίησης για την ασφάλεια, τη λειτουργική αυτονομία και τη δημιουργία εργασιακού περιβάλλοντος που ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Η ανάκριση της πρώτης υπόθεσης διεξάγεται ήδη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ για τη δεύτερη υπόθεση οι εργασίες ολοκληρώνονται και οι χώροι θα παραδοθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, τον Ανακριτή και τον Εισαγγελέα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η προστασία της δίκαιης δίκης και η ασφαλής άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή για τον Άρειο Πάγο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρ. Πάγος: Κάλεσμα για αποκατάσταση εμπιστοσύνης στην απονομή δικαιοσύνης

Ο Άρειος Πάγος παρεμβαίνει στη διαμάχη μεταξύ ΕΔΕ και Δικηγορικών Συλλόγων, ζητώντας τερματισμό της έντασης και αποκατάσταση εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία και η δεοντολογία αποτελούν θεμέλια του Κράτους Δικαίου.
Χρίστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Εκτεταμένο πρόγραμμα έργων υποδομής στις Περιφέρειες της χώρας

Ο Χρίστος Δήμας παρουσιάζει την πρόοδο στα μεγάλα έργα υποδομής, από αυτοκινητοδρόμους και Μετρό έως φράγματα και σχολεία, τονίζοντας ότι υλοποιείται ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δήμας, Κυρανάκης, Βαφειάδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα - Κύπρος ενισχύουν τη συνεργασία σε μεταφορές και οδική ασφάλεια

Οι Υπουργοί Μεταφορών Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας σε οδική ασφάλεια και υποδομές, καθώς και τη στρατηγική θέση των δύο χωρών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.