ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
vasiliskikilias
APE

Κικίλιας: Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα - Στόχος οι 1.200 κλίνες ΜΕΘ

Προανήγγειλε την άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ στα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Παπανικολάου» και στα Πανεπιστημιακά Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.

Στόχος του υπουργείου Υγειας είναι οι 1200 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Καθημερινή», η στρατηγική είναι «να φτάσουμε για πρώτη φορά, ως χώρα, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες» και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 1017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ.»

Η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα, τονίζει ο υπουργός Υγείας ο οποίος προαναγγέλει την άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και την λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως σε ΚΑΤ, «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Παπανικολάου» και στα Πανεπιστημιακά Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.

«Απόφασή μου είναι, επικεφαλής της προσπάθειας για τη δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας να είναι η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στον «Ευαγγελισμό» Αναστασία Κοτανίδου.Πρόκειται για μια κατά γενική ομολογία κορυφαία εντατικολόγο αλλά και άνθρωπο, που έδωσε μάχη στη πρώτη γραμμή της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».

Σε ερώτηση αν κα Κοτανίδου θα είναι «ο Τσιόδρας των ΜΕΘ» απαντά: «Αν και ο κάθε επιστήμονας έχει τη δική του αυθύπαρκτη προσωπικότητα, τον δικό του ρόλο και τη δική του ξεχωριστή προσφορά στο Ε.Σ.Υ., ναι θα μπορούσαμε να το θέσουμε και έτσι».

Για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, μας έδωσε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τάχιστα το ΕΣΥ, εξηγεί ο Β.Κικίλιας και αναφέρει πως «οι προσλήψεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας έχουν ήδη ξεπεράσει τις 4.000, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν 2.000».

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της κρίσης λέει ότι είναι δέσμευση της Κυβέρνησης πως «θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές - υπολογίζονται περίπου 2.000 σήμερα - ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί»

Τέλος, αναφέρεται και στην μειωμένη προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων τους τελευταίους μήνες, σχολιάζοντας: «Κάτι που απέδειξε ότι πολλοί προσερχόταν στο παρελθόν σε αυτά, χωρίς να υπάρχει πραγματικά επείγων λόγος. Τα ΤΕΠ είναι ένα κρίσιμο Τμήμα κάθε νοσοκομείου και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην παρατηρείται συγχρωτισμός, ιδιαίτερα στις εφημερίες.Υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, το οποίο περιλαμβάνει την αυτονόμηση των ΤΕΠ από τα νοσοκομεία και τη διασύνδεσή τους με το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Στόχος μας να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών πώς αντιμετωπίζεται πραγματικά το επείγον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο: Νεκρός και ζημιές σε ασθενοφόρο

Ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο σκότωσε έναν άνθρωπο και προκάλεσε ζημιές σε ασθενοφόρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που κατήγγειλε στοχοποίηση διασωστών από τον ισραηλινό στρατό, ενώ δύο τραυματίες είχαν αναφερθεί νωρίτερα.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΣΑ: Ζητάμε αμοιβή για τους γιατρούς στις Επιτροπές Ελέγχου Περιφέρειας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά με επιστολή την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας για την άλυτη έλλειψη στελέχωσης στις Επιτροπές Ελέγχου και επισημαίνει ότι απαιτείται αμοιβή για τους γιατρούς που καλούνται να συμμετάσχουν.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: 88 νέες θέσεις επικουρικού στο ΓΝΘ «Παπανικολάου»

Το ΓΝΘ «Παπανικολάου» ενισχύεται με 88 επικουρικούς, εκ των οποίων 53 για τη νέα πτέρυγα Αιματολογικής Κλινικής. Εξελίσσεται και η διαδικασία για μόνιμο γιατρό ΕΣΥ και προσλαμβάνονται επιπλέον επικουρικοί γιατροί.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το ΠΓΝ Αττικόν, ερώτηση στη Βουλή από Δούρου

Με ερώτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις για τη συνεχή αδυναμία των δύο αξονικών τομογράφων του «Αττικόν», προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και απαιτώντας άμεσα μέτρα και ενημέρωση για τις βλάβες.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Νέο νοσοκομείο Ρόδου σε 1,5 χρόνο και προσλήψεις υγειονομικών

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε από τη Ρόδο άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρόδου και αντιμετώπιση ελλείψεων προσωπικού, με εργασίες αναβάθμισης οκτώ κλινικών και υποδομών μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ποιος θα πληρώσει τα 40 εκατ. ευρώ για τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης;

Το ΠΑΣΟΚ ρωτά ξανά τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ποιος θα καλύψει τα 40 εκατ. ευρώ για τα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης», κατηγορώντας τον για αντιπερισπασμούς και ανύπαρκτα διλήμματα με την ΕΔΕΛ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.