ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χρήστος Σπίρτζης ομιλία
φώτο: Αris Oikonomou/SOOC

Σπίρτζης: Το σκάνδαλο Predator ξεπερνά την καταστρατήγηση του Συντάγματος

Ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε στη δίκη για το Predator, τονίζοντας ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για πολιτικό και οικονομικό έλεγχο και αποδίδοντας ευθύνη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Στην κατάθεσή του στη δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε το σκάνδαλο ως «κάτι πολύ χειρότερο από την καταστρατήγηση του Συντάγματος»

Ο κ. Σπίρτζης, που συμμετέχει ως πολιτικώς ενάγων, ανέφερε ότι το 2021 δέχθηκε τρία «μολυσμένα» μηνύματα, στοχεύοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την ευθύνη στις παρακολουθήσεις και τους λόγους που συγκεκριμένα πρόσωπα τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το Predator «χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της πολιτικής, οικονομικής και δημοσιογραφικής ζωής της χώρας»

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε την ευθύνη για το ποιοι παρακολουθούνταν και για ποιους σκοπούς, υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν ο έλεγχος της πολιτικής ζωής, των μέσων ενημέρωσης, του στρατού, της αστυνομίας, αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών.

Όπως ανέφερε, «εδώ δεν έχουμε απλά καταστρατήγηση του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ χειρότερο», σημειώνοντας ότι για τον ίδιο δεν υπήρχε διάταξη παρακολούθησης από την ΕΥΠ, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υπόθεση. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων, είτε μέσω του επίμαχου λογισμικού είτε μέσω της ΕΥΠ.

Ο πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι «με τους κατηγορουμένους δεν είχα καμία σχέση» και εκτίμησε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν κοινό κέντρο, κατονομάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσους εξουσιοδότησε για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επιπλέον, επισήμανε πως εγκρίθηκαν εξαγωγικές άδειες για το λογισμικό Predator από το αρμόδιο υπουργείο, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Ο κ. Σπίρτζης επέκρινε και την απουσία πολιτικών προσώπων, τα οποία ενώ είχαν «μολυνθεί» τα τηλέφωνά τους, δεν παρευρίσκονται στη δίκη. Τόνισε ότι «είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να μην είναι ούτε ένας υπουργός σήμερα στην αίθουσα», ενώ αποκάλυψε πως ακόμη και όσοι παρακολουθήθηκαν, στέκονται «αγέρωχοι».

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί στις 10 Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκωμοσία αξιωματούχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι Υπουργοί της Κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, ορκίστηκαν σήμερα οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης σε νέες υπουργικές θέσεις από τον Επίσκοπο Σκιάθου Ιωάννη.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση έχει δύο ημέρες να τηρήσει τον Κανονισμό

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δύο μέρες να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής για τη συζήτηση περί κράτους δικαίου, θέτοντας ερωτήματα για τις καθυστερήσεις και ζητώντας σαφή απάντηση για την αγορά του Predator.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη Βουλή

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταγγέλλει σοβαρό πρόβλημα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για αδιαφορία να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις, πλήττοντας τη διαφάνεια.
Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Οι δίκες για Τέμπη θα γίνουν, η αλήθεια θα φανεί

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με ανάρτησή της επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις δίκες στα Τέμπη, τονίζοντας πως εγγυάται τη διεξαγωγή τους και τη διαφάνεια, ενώ καταδικάζει με έντονο ύφος τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.