ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρήστος Σπίρτζης ομιλία
φώτο: Αris Oikonomou/SOOC

Σπίρτζης: Το σκάνδαλο Predator ξεπερνά την καταστρατήγηση του Συντάγματος

Ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε στη δίκη για το Predator, τονίζοντας ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για πολιτικό και οικονομικό έλεγχο και αποδίδοντας ευθύνη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Στην κατάθεσή του στη δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε το σκάνδαλο ως «κάτι πολύ χειρότερο από την καταστρατήγηση του Συντάγματος»

Ο κ. Σπίρτζης, που συμμετέχει ως πολιτικώς ενάγων, ανέφερε ότι το 2021 δέχθηκε τρία «μολυσμένα» μηνύματα, στοχεύοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την ευθύνη στις παρακολουθήσεις και τους λόγους που συγκεκριμένα πρόσωπα τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το Predator «χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της πολιτικής, οικονομικής και δημοσιογραφικής ζωής της χώρας»

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε την ευθύνη για το ποιοι παρακολουθούνταν και για ποιους σκοπούς, υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν ο έλεγχος της πολιτικής ζωής, των μέσων ενημέρωσης, του στρατού, της αστυνομίας, αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών.

Όπως ανέφερε, «εδώ δεν έχουμε απλά καταστρατήγηση του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ χειρότερο», σημειώνοντας ότι για τον ίδιο δεν υπήρχε διάταξη παρακολούθησης από την ΕΥΠ, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υπόθεση. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων, είτε μέσω του επίμαχου λογισμικού είτε μέσω της ΕΥΠ.

Ο πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι «με τους κατηγορουμένους δεν είχα καμία σχέση» και εκτίμησε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν κοινό κέντρο, κατονομάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσους εξουσιοδότησε για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επιπλέον, επισήμανε πως εγκρίθηκαν εξαγωγικές άδειες για το λογισμικό Predator από το αρμόδιο υπουργείο, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Ο κ. Σπίρτζης επέκρινε και την απουσία πολιτικών προσώπων, τα οποία ενώ είχαν «μολυνθεί» τα τηλέφωνά τους, δεν παρευρίσκονται στη δίκη. Τόνισε ότι «είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να μην είναι ούτε ένας υπουργός σήμερα στην αίθουσα», ενώ αποκάλυψε πως ακόμη και όσοι παρακολουθήθηκαν, στέκονται «αγέρωχοι».

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί στις 10 Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Υπέρ της προανακριτικής για ΟΠΕΚΕΠΕ, αιχμές κατά κυβέρνησης

Η Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ τόνισε στη Βουλή ότι θα στηρίξουν το αίτημα για προανακριτική επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν ευθύνες στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη σκανδάλων.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Σε πανικό το Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις για ΕΥΠ και ΣτΕ

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στην κυβέρνηση για πανικό μετά τις αποκαλύψεις της ΕΥΠ, τονίζοντας ότι το παρακράτος των παρακολουθήσεων δεν τρομοκρατεί κανέναν. Προειδοποιεί για θεσμική εκτροπή στην ψήφιση της εξεταστικής επιτροπής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη μηνιαία ενημέρωση με τον Κ. Τασούλα, τόνισε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμά της, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και την ισχυρή διεθνή θέση της χώρας και σε εσωτερικές πολιτικές προτεραιότητες.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών θέλουν οι πολίτες

Ο Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο protothema.gr, παρουσίασε τη στρατηγική, τις μεταρρυθμίσεις και τα ιδεολογικά θεμέλια της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η ΝΔ επιδιώκει σταθερότητα ενόψει των εκλογών του 2027.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης αγνοεί την κοινωνία, σαν «κανείς δεν απαντά»

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει τις τεχνητές πολώσεις για να αποφύγει μια καθαρή αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ, που απευθύνεται σε ευρεία γκάμα πολιτών.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό

Αύριο στις 11:00 συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.