ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γιώργος Στύλιος
Φώτο: Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Στύλιος: Οι αλλαγές στη Βουλή θωρακίζουν τον κοινοβουλευτικό λόγο

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος παρουσίασε τις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής, που ενισχύουν τη δημοκρατική διαδικασία και εξασφαλίζουν ίσους όρους για όλους τους βουλευτές.

Απαραίτητες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής προωθούνται, με στόχο την προστασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος γνώμης των βουλευτών. Σύμφωνα με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Στύλιο, οι αλλαγές θωρακίζουν τη δυνατότητα των βουλευτών να τοποθετούνται με ενημέρωση και ώριμη σκέψη.

Όπως ανέφερε ο κ. Στύλιος κατά τη συζήτηση των προτάσεων του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, η χρήση του κοινοβουλευτικού λόγου οφείλει να γίνεται με μέτρο. Επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κανείς δεν υπερβαίνει τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας, καθώς το μικρόφωνο διακόπτεται αυτόματα μετά από σχετική προειδοποίηση.

Ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι η απεριόριστη χρήση του λόγου από πρόσωπα με θεσμικές ιδιότητες δεν μπορεί να περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών. Η νέα ρύθμιση στοχεύει στην παροχή περισσότερου χρόνου στους βουλευτές για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και να συμμετέχουν ενεργότερα στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά τον ηλεκτρονικό έλεγχο του χρόνου ομιλίας μέσω ειδικής εφαρμογής. Μετά τη λήξη του χρόνου, το μικρόφωνο θα διακόπτεται αυτόματα, διασφαλίζοντας ίσους όρους για όλους. Επιπλέον, οι υπουργοί και οι πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα μπορούν να λαμβάνουν τον λόγο μέχρι τρεις φορές και όχι απεριόριστα.

Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας, διευκρινίζεται ότι αυτές θα μπορούν να προβάλλονται κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος του χρόνου που διατίθεται στους εισηγητές και ειδικούς αγορητές. Η συζήτηση επί της ένστασης θα αρχίζει εντός δύο ωρών από τη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δίνοντας χρόνο για προετοιμασία των βουλευτών.

Για τη ρητή απαγόρευση αγόρευσης υπό διπλή ιδιότητα, ο κ. Στύλιος σημείωσε ότι υπάρχει ομόφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η αθροιστική χρήση του δικαιώματος αγόρευσης από πρόσωπα με περισσότερες από μία ιδιότητες. Οι νέες διατάξεις τίθενται σε ισχύ με τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων για επικείμενη ευρύτερη και πιο συστηματική πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού, η οποία αναμένεται με το νέο έτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Μεγαλύτερη μεταβατικότητα στη μεταρρύθμιση για Έν. Δυνάμεις

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε καλύτερη στάθμιση στην εξειδίκευση της μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις και μεγαλύτερη μεταβατικότητα, ειδικά για τους υπαξιωματικούς, προειδοποιώντας για κύμα παραιτήσεων και προσφυγών στη δικαιοσύνη.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Ένοπλες Δυνάμεις: Διασφαλίζουμε διαρκή ετοιμότητα της πατρίδας

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε εθνική ανάγκη την ψήφιση του νέου Χάρτη Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού και κοινωνικής ενότητας, και ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της.
Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρακόπουλος: Υπαρξιακό στοίχημα ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα οφείλει να προσαρμόσει γρήγορα την άμυνά της, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματοποιεί σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα και ουσιαστικές αλλαγές στη δομή του στρατεύματος.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Ο Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατέθεσε επίσημα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Προϋπολογισμός αισιοδοξίας, ΝΔ και αγρότες μαζί

Η πολιτική σταθερότητα είναι βασική για όσα έχουν επιτευχθεί και προγραμματίζονται, τόνισε ο Μ. Χαρακόπουλος στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός 2026 αντανακλά μια αισιόδοξη Ελλάδα που αποτελεί πλέον παράδειγμα στην Ευρώπη.