ΓΔ: 2225.81 0.29% Τζίρος: 64.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:43
Γιάνης Βαρουφάκης ομιλία
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Καλαμάτα: Αντιδράσεις από ΜέΡΑ25 για την άφιξη ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου

Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την άφιξη του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου «Crown Iris» στην Καλαμάτα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για «τουριστική εκστρατεία εξωραϊσμού των εγκλημάτων στη Γάζα».

Αντιδράσεις προκαλεί στην Καλαμάτα η προγραμματισμένη επίσκεψη του κρουαζιερόπλοιου «Crown Iris», το οποίο μεταφέρει επιβάτες από το Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, η άφιξη του πλοίου εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία τουριστικής προβολής από την ισραηλινή κυβέρνηση, με στόχο τον «εξωραϊσμό των εγκλημάτων πολέμου» που καταγγέλλονται στη Γάζα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική και προσβλητική, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό του «ΟΧΙ» στην Καλαμάτα και σε όλη την Ελλάδα, ημέρα αφιερωμένη στην αντίσταση κατά του φασισμού και του ναζισμού. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η παρουσία του κρουαζιερόπλοιου αποτελεί πρόκληση για τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που τιμούν οι Έλληνες.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας από το Ισραήλ, με τη συνέχιση των βομβαρδισμών στη Γάζα και το κλείσιμο των περασμάτων για ανθρωπιστική βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατηγορείται ότι παρέχει υποδομές και διευκολύνσεις στον ισραηλινό στρατό, ενισχύοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία καλεί τους πολίτες της Καλαμάτας και ευρύτερα να αντιδράσουν στην τουριστική αξιοποίηση που, όπως αναφέρουν, στοχεύει στον «εξωραϊσμό των εγκλημάτων πολέμου». Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης της διεθνούς πίεσης για τη δημιουργία ενός ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους.

Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση κατά της άφιξης του «Crown Iris» στο λιμάνι της Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για ελεύθερη Παλαιστίνη συνδέεται με τον αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική Γάζας πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άλι Σάαθ επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Γάζας

Ο Άλι Σάαθ, πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, αναλαμβάνει την ηγεσία μεταβατικής επιτροπής για τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό βήμα για σταθερότητα και ανθρωπιστική βελτίωση.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έναρξη «δεύτερης φάσης» του σχεδίου για τη Γάζα

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη δεύτερη φάση για τη Γάζα, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς και τη συγκρότηση επιτροπής Παλαιστίνιων τεχνοκρατών για διακυβέρνηση. Η Χαμάς καλείται να συμμορφωθεί, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστινιακές οργανώσεις στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών στη Γάζα

Παλαιστινιακά κινήματα, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και η προεδρία στηρίζουν τη 15μελή τεχνοκρατική επιτροπή για τη διοίκηση της Γάζας, μετά από συμφωνία που ανακοινώθηκε στην Αίγυπτο, στηρίζοντας τους μεσολαβητές.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.
Παιδιά σε ερείπια Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

UNICEF: Πάνω από 100 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά την εκεχειρία

Πάνω από 100 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων από drones, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ, τονίζοντας πως οι βομβαρδισμοί έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν σταματήσει.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Αντι-Χαμάς οργάνωση ανέλαβε δολοφονία αστυνομικού στη Χαν Γιούνις

Παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για δολοφονία υψηλόβαθμου αστυνομικού της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, με τη Χαμάς να κατηγορεί «συνεργάτες του Ισραήλ» για την επίθεση.