Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Ito Koichi, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας παραμένουν σε εξαιρετικό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από τη συχνή ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων. Ειδική αναφορά έγινε στην πρόσφατη επίσκεψη της Α.Μ. Πριγκίπισσας Κάκο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας και της συμπλήρωσης 125 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στη σημαντική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Τόκυο και στην υπογραφή Κοινής Δήλωσης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση των δύο κρατών. Επεσήμανε επίσης τη συμβολή της Υπουργού Τουρισμού στη διεύρυνση συνεργειών στον τουριστικό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποδεικνύουν σθεναρά την εμπιστοσύνη τους στα ιαπωνικά ναυπηγεία». Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της πιστής τήρησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς και οι δύο χώρες θεωρούνται σημαντικές ναυτικές δυνάμεις.
Ο κ. Ito Koichi χαιρέτισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας και υπογράμμισε τις περαιτέρω ευκαιρίες σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι επενδύσεις και τα έργα υποδομής.
Αμφότεροι συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων, ειδικά μέσω των συναντήσεων και επισκέψεων των Ομάδων Φιλίας των δύο χωρών.
Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Ιάπωνα ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.