ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Κοντογεώργης: Νέα στρατηγική Ελλάδας – ΟΟΣΑ για την περιφέρεια

Ο Θανάσης Κοντογεώργης συναντήθηκε στο Παρίσι με στελέχη του ΟΟΣΑ για τον σχεδιασμό της νέας στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2028–2034.

Σειρά επαφών με ανώτατα στελέχη του ΟΟΣΑ πραγματοποίησε στο Παρίσι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης. Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, Γιώργος Παγουλάτος, και η γενική γραμματέας ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, οι συζητήσεις εστίασαν σε θέματα Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ θα στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην προετοιμασία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2028-2034.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, δημογραφικού και διαχείρισης κινδύνων, καθώς και τα επόμενα στάδια της συνεργασίας για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με κορυφαία στελέχη του ΟΟΣΑ, όπως τη διευθύντρια του κέντρου επιχειρηματικότητας, ΜΜΕ, περιφερειών και πόλεων Lamia Kamal-Chaoui και τους επικεφαλής των σχετικών τομέων.

Με την Elsa Pilichowski, διευθύντρια του τομέα δημόσιας διακυβέρνησης, εξετάστηκαν θέματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης στη διαμόρφωση πολιτικών. Παράλληλα, συζητήθηκαν προκλήσεις που αφορούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση υδάτων, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών του οργανισμού.

Ο ΟΟΣΑ αναγνώρισε τη θετική πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Η στρατηγική αυτή ενσωματώνει διαδικασίες ενιαίου σχεδιασμού και διαβούλευσης, συμβαδίζοντας με τις πολιτικές του οργανισμού.

Η γενική γραμματέας ΕΣΠΑ παρουσίασε την πορεία των περιφερειακών προγραμμάτων και τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την περίοδο μετά το 2027.

Ο ΟΟΣΑ απηύθυνε πρόσκληση στον υφυπουργό να παρουσιάσει τη στρατηγική της Ελλάδας ως βέλτιστη πρακτική στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του οργανισμού, τον Δεκέμβριο του 2025. Η συνεδρίαση αυτή αποτελεί βασικό φόρουμ για την ανάπτυξη περιφερειακών και οριζόντιων πολιτικών με στόχο την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση μεταξύ των χωρών-μελών.

Όπως δήλωσε ο Θ. Κοντογεώργης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόοδο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, καθώς και την εκτενή διαβούλευση που πραγματοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο έναν κοινό προγραμματισμό σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε επίσης ότι η στρατηγική θα παρουσιαστεί ως βέλτιστη πρακτική στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο.

Η Βασιλική Παντελοπούλου ανέφερε πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή στρατηγικού σχεδιασμού με τη στήριξη του ΟΟΣΑ. Η νέα μελέτη με τίτλο “Προς μία στρατηγική περιφερειακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα μετά το 2027” φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδίου Εταιρικής Σχέσης 2028-2034, ευθυγραμμισμένο με τις στρατηγικές της ΕΕ και τους εθνικούς στόχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κόσμος αλλάζει, αλλά ποιος πληρώνει το τίμημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εικόνα της χώρας και ζητά απαντήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ τον καλεί να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ ανέδειξε έλλειψη εξωτερικής πολιτικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για έλλειψη ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής και ενεργούς διπλωματίας, επικρίνοντας τη στάση του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ και απέναντι στα θέματα Γάζας, Ουκρανίας, Κυπριακού και ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση στον αγωνιώδη κόσμο για τον χειμώνα

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη συνεχίζει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για τις τιμές των καυσίμων, επικρίνοντας τις διαρκείς αναβολές ανακοινώσεων και κάνοντας λόγο για ελλιπή προετοιμασία και καθυστερημένες εγκρίσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Νάξος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Πρωθυπουργό Αρμενίας και Πρόεδρο Σενεγάλης

Ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, με επίκεντρο διμερείς σχέσεις, μεταρρυθμίσεις, Ολυμπιακούς και περιφερειακές εξελίξεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο Μητσοτάκης ο μόνος με ολοκληρωμένο σχέδιο ως πρωθυπουργός

Ο Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για ακρίβεια, δημοσιονομική ισορροπία και δομικές αλλαγές, τονίζοντας την αξιοπιστία της ΝΔ σε σύγκριση με την αντιπολίτευση, στο vidcast «ΑΠΕΝΑΝΤΙ» του Newsbomb.