ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Υπουργείο Ενέργειας
Φώτο: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, Credits: Υπουργείο Ενέργειας

GREGY: Νέο βήμα για την πράσινη ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου

Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η ELICA υπέγραψαν MoU για το έργο GREGY, που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου GREGY πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του αιγυπτιακού διαχειριστή EETC και της εταιρείας ELICA. 

Το έργο, που εντάσσεται στα ευρωπαϊκά έργα στρατηγικής σημασίας, θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας

Υπεγράφη σήμερα τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των διαχειριστών συστήματος μεταφοράς Ελλάδας-Αιγύπτου (ΑΔΜΗΕ και ΕΕΤC), καθώς και του φορέα προώθησης της διασύνδεσης, ELICA. 

Το Μνημόνιο Κατανόησης συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, που συμπεριλαμβάνεται στα Έργα Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), καθώς και στα έργα κρίσιμων υποδομών του προγράμματος Global Gateway της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Παράλληλα, η υπογραφή του Μνημονίου δρομολογεί την επόμενη φάση μελετών της υποθαλάσσιας διασύνδεσης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε σχετικά: «Με την υπογραφή του τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης έγινε σήμερα ένα καθοριστικό βήμα για την προώθηση του εμβληματικού έργου GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Αιγύπτου. 

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες, καθώς και για το σύνολο της Ευρώπης. Η διασύνδεση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η Ελλάδα για νέους ενεργειακούς διαδρόμους, προς Βορρά και Νότο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κατεύθυνση που παρουσίασε πρόσφατα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Με το έργο GREGY αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και αναδεικνύονται οι μεγάλες δυνατότητες που διαθέτουν οι διμερείς μας σχέσεις».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε από την πλευρά του: «Ο ΑΔΜΗΕ με την σημερινή συμφωνία παρέχει από κοινού με τον ομόλογο οργανισμό της Αιγύπτου EETC την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και τα απαιτούμενα στοιχεία προς την ELICA που αναπτύσσει το εξαιρετικά σημαντικό έργο  ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY. 

Με δεδομένη τη σημασία της διασύνδεσης για τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους, ο Διαχειριστής στηρίζει ενεργά και θα εξετάσει την συμμετοχή του στην υλοποίηση».

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας ELICA INTERCONNECTOR S.M. S.A., κ. Γιάννης Καρύδας, δήλωσε: «Η υπογραφή του τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της εταιρείας μας ELICA , του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή του Αιγυπτιακού Συστήματος EETC αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα ωρίμανσης του έργου GREGY. 

Το Μνημόνιο θέτει το πλαίσιο συνεργασίας των τριών πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας στο πλαίσιο σχεδιασμού και ωρίμανσης των οριστικών μελετών του έργου και διαχείρισης τεχνικών παραμέτρων του. 

Το έργο GREGY, που αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου, είναι ένα εμβληματικό έργο με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. 

Είναι ένα έργο που θα συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη, μεταφέροντας 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και μέρος αυτής στην Ευρώπη, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, συνεχούς ροής, προς όφελος των καταναλωτών, της βιομηχανίας και της οικονομίας της χώρας μας. 

Το GREGY θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο ανάπτυξης νέων και ενεργοβόρων βιομηχανικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας και στη δημιουργία μεγάλου αριθμό άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας. 

Το έργο GREGY αποδεικνύει επίσης τη φιλία και την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει σήμερα μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Εμείς επιταχύνουμε την ανάπτυξη του εμβληματικού αυτού έργου και προσβλέπουμε, με την συνεργασία των δύο Διαχειριστών στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπογράψαμε σήμερα, στην ακόμη γρηγορότερη, και τεχνικά ολοκληρωμένη ωρίμανσή του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Κάιρο η Μενδώνη για «Καβάφεια 2026» και κοινές δράσεις πολιτισμού

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Κάιρο για να ενισχύσει τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και συμμετείχε στο φεστιβάλ «Καβάφεια 2026». Συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα και η επιστροφή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολομέλεια Βουλής: Εγκρίθηκαν τα πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Βουλή ενέκρινε δύο πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Υπέρ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κατά ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση· «παρών» Ελληνική Λύση, Νίκη. Ο υφυπουργός τόνισε το στρατηγικό όφελος και την ασφάλεια δεδομένων.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια αύριο δύο συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην Ολομέλεια εισάγονται δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για στρατιωτική εκπαίδευση, που προβλέπουν ανταλλαγή αξιωματικών στα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματά τους, με στόχο την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων.
Αγρότης σε χωράφι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειψη εργατών γης: Πλατφόρμα μετακλήσεων από 29/1 μέσω Ελλάδας - Αιγύπτου

Η έλλειψη εργατών γης παραμένει κρίσιμο πρόβλημα για τη βιωσιμότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, με πάνω από 70.000 κενές θέσεις στον τομέα και συνολικά πάνω από 200.000 σε αγροτικά, τουρισμό και κατασκευές.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με τον Κάθετο Διάδρομο

Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, σύμφωνα με τον Υπ. Ενέργειας κ. Παπασταύρου, αναβαθμίζοντας τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.