ΓΔ: 1987.52 -1.30% Τζίρος: 445.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
Ο Θανάσης Κοντογεώργης εμφανίζεται σε τηλεοπτική συνέντευξη με επίσημη ενδυμασία.

Θ. Κοντογεώργης: Προέχει η ουσία, η εξωτερική μας πολιτική πέτυχε πολλά

Ο Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε στον RealFM πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σταθερή, με στόχο την ενδυνάμωση της χώρας και ενεργό ρόλο στην περιοχή, πέρα από τα ελληνοτουρκικά, με συμμαχίες και αρχές.

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM παραχώρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κοντογεώργης σχολίασε τη συνάντηση των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «παρακολουθούμε τις συναντήσεις», ενώ ζήτησε να γίνεται «διάκριση μεταξύ ουσίας και εντυπώσεων» για πιο ψύχραιμη αποτίμηση και χάραξη επόμενων κινήσεων.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «σταθερή εξωτερική πολιτική» και πως η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης της χώρας στο σημερινό διεθνές περιβάλλον. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των συμμαχιών, αναφέροντας πως η Ελλάδα διαδραματίζει σταθεροποιητικό και παραγωγικό ρόλο στην περιοχή, με διευρυμένες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο, την Ινδία και άλλες χώρες.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες πρωτοβουλίες, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε την πρόοδο στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την αξιοποίηση οικοπέδων νοτίως της Κρήτης, που συμβάλλουν στην κατοχύρωση των δυνητικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τόνισε ότι «στην εξωτερική πολιτική δεν μπορείς να φωνάζεις», επισημαίνοντας την ανάγκη για υπεύθυνη στάση.

Σχετικά με τη ματαίωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της, ζητώντας «πιο ψύχραιμη και υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους», καθώς τέτοια ζητήματα αφορούν το σύνολο της χώρας.

Στο οικονομικό πεδίο, ο υφυπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι γεγονός και πως έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επισήμανε ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνει πιο αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών και αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια άλλων οικονομικών μέτρων.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ανέφερε αυξήσεις στους μισθούς Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, επιστροφή ενοικίου και επίδομα για συνταξιούχους τον Νοέμβριο, καθώς και νέες κλίμακες για μισθούς και συντάξεις από τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, κάλεσε να ληφθεί υπόψη η διεθνής αναταραχή και πώς αυτή επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα, αλλά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αν το διεθνές περιβάλλον ήταν ευνοϊκότερο.

Αγροτικός τομέας και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Κοντογεώργης χαρακτήρισε το ζήτημα διαχρονικό και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη για την καθυστέρηση στην αντιμετώπισή του. Τόνισε την ανάγκη «ψύχραιμης συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών επιδοτήσεων» και υπογράμμισε ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα θα καθορίσει τον τρόπο ζωής τα επόμενα χρόνια. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με άξονα τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στον αγροτικό κόσμο.

Δημοσκοπήσεις και πολιτικό κλίμα

Στο τέλος της συνέντευξης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά υπέρ της σταθερότητας και της αυτοδύναμης κυβέρνησης υπερβαίνουν εκείνα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου. Επεσήμανε ότι η ΝΔ δεν υποτίμησε ποτέ τις δημοσκοπήσεις και ότι τα ποσοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν σημαντική κυριαρχία της παράταξης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το πολιτικό κλίμα και η δουλειά της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν από τα ποιοτικά στοιχεία, όπως η ακρίβεια, η δικαιοσύνη, η διαφθορά, η υγεία και η παιδεία, ζητήματα στα οποία πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια, ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν πιο αισθητά και να κριθεί η εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της τετραετίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων τα τελευταία 6 χρόνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε με συνέπεια τα εθνικά της συμφέροντα τα τελευταία έξι χρόνια, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Αλέξης Πατέλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή»

Ο Αλέξης Πατέλης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Η Μεγάλη Επιστροφή», τόνισε πως η μεγάλη επιστροφή είναι επίτευγμα της Ελλάδας. Επεσήμανε τη σημασία των σωστών προσώπων και των μεταρρυθμίσεων για την οικονομική πρόοδο.