ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
Ο Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλάει στη Βουλή.

Παπασταύρου: Η Θεσσαλονίκη κόμβος εμπορίου και ενέργειας στη νέα εποχή

Ο Σταύρος Παπασταύρου ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης σε εμπόριο και ενέργεια, με έμφαση στον διεθνή διάδρομο Ινδίας-Μ. Ανατολής-Ευρώπης και νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στη νέα γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη- Έργα Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε πως το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη. Όπως σημείωσε, η πόλη καλείται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί, τόσο στον ενεργειακό τομέα, όσο και στις μεταφορές.

 Αναφερόμενος στη γεωστρατηγική σημασία του κάθετου άξονα, μίλησε για μια νέα πραγματικότητα με τη διακίνηση αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις όμορες χώρες σε πολύπλευρους διαδρόμους εμπορίου και ενέργειας. «Άνθρωποι και εμπορεύματα θα διακινούνται ευκολότερα από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή πρωτοβουλία του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, τονίζοντας πως ένα από τα βασικά σημεία εισόδου του διαδρόμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα είναι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση που δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την καθιέρωση ενός ενιαίου και συνεκτικού Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας

Όπως εξήγησε, ο νέος κώδικας θα αντικαταστήσει περισσότερους από 170 νόμους που βρίσκονται σε ισχύ από το 1923 έως σήμερα, φέρνοντας σαφώς μεγαλύτερη απλοποίηση και διαφάνεια στα πολεοδομικά θέματα.

Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται εύκολα και ολοκληρωμένα για τα δικαιώματά τους, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή ειδικών συμβούλων, καθώς όλα θα είναι καταγεγραμμένα σε ένα ενιαίο νομοθέτημα. Πρόκειται για μια τομή που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για ευταξία στην πολεοδομία και προστασία της ιδιοκτησίας.

Στην ίδια λογική, ο υπουργός αναφέρθηκε στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη: Ψηφιακός χάρτης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, ψηφιοποίηση αρχείων του Κτηματολογίου, καθώς και απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο για την περιουσία και τις επενδύσεις.

Σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Παπασταύρου ανακοίνωσε πως για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπονούνται τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια για 32 δήμους, εκ των οποίων οι εννέα αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστής σημασίας έργο χαρακτήρισε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, που εμπλέκει οκτώ δήμους και εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα, τονίζοντας πως αποτελεί «εμβληματική μεταρρύθμιση» και πρωταρχική προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, τόνισε πως ειδικά πολεοδομικά σχέδια δρομολογούνται και για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και η δημιουργία πράσινων ζωνών στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. 

Ο υπουργός επισήμανε τη σημασία των αντιπυρικών ζωνών σε πολλούς οικισμούς, επισημαίνοντας πως όλες οι παρεμβάσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να διασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις διεκδικήσεις του δήμου στην κυβέρνηση

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την παραχώρηση του Αγίου Μηνά, την ανάπλαση λόφου Τούμπας, 600 νέες θέσεις στάθμευσης και τον καθαρισμό του Θερμαϊκού. Τα αιτήματα παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Στ. Αγγελούδης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η συμφωνία εισόδου της Meridiam στη GSI - Δηλώσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφηκε συμφωνία με τον επενδυτικό όμιλο Meridiam ως πλειοψηφικό μέτοχο της Great Sea Interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Συμφωνία υπεγράφη επίσης με ΑΔΜΗΕ και Nexans για θαλάσσιες έρευνες.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέα ΔΕΘ και μεγάλος χώρος πρασίνου στη Θεσσαλονίκη το 2030

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη για την ανάπλαση της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι το 2030 θα λειτουργεί νέα ΔΕΘ με διατήρηση της παλιάς και δημιουργία μεγάλου πράσινου χώρου στο κέντρο.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βλάχος: Ερώτηση σε πρωθυπουργό και ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση

Ο βουλευτής Γ. Βλάχος κατέθεσε νέα ερώτηση για το σύστημα ανακύκλωσης, τονίζοντας πως προηγούμενες ερωτήσεις του έμειναν αναπάντητες, και ζητά ενημέρωση της Βουλής για τη διαχείριση και τους δημόσιους πόρους στον τομέα.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Περί αμοιβών Απ. Βακάκη, η ΕΚΤΕΡ στους «μεγάλους» και η μπηχτή Μητσοτάκη

Η υπερβολική κριτική για τις αμοιβές Βακάκη, η ΕΚΤΕΡ στο κλαμπ των μεγάλων, η μπηχτή Μητσοτάκη προς Σαμαρά, το άδειασμα του δημάρχου και το βήμα σημειωτόν για τα έργα αποθήκευση ενέργειας.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ωραιόκαστρο: 1,1 εκατ. ευρώ για νέα δίκτυα ύδρευσης, επίσκεψη Παπασταύρου

Επίσκεψη του υπουργού ΠΕΝ, Σταύρου Παπασταύρου, στη Μυγδονία του Δήμου Ωραιοκάστρου για επίσπευση έργων υδροδότησης. Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή.