ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ/ Economist

Σδούκου: Ρεαλιστικές παρεμβάσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με κοινωνικό πρόσημο

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλ. Σδούκου, παρουσίασε την επικοινωνιακή στρατηγική για τη ΔΕΘ, δίνοντας έμφαση σε μέτρα για συνταξιούχους, ΜμΕ, στέγη και ευάλωτους δανειολήπτες.

Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε από την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο ραδιόφωνο City 106,1 FM, δίνει έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή 89η ΔΕΘ. 

Σύμφωνα με την κα Σδούκου, κύριος άξονας της φετινής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη είναι η πρακτική επιστροφή των θετικών αποτελεσμάτων της οικονομίας στους πολίτες, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα ενίσχυσης συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από τις “ανέξοδες υποσχέσεις” και τα “προγράμματα Θεσσαλονίκης” του παρελθόντος, εστιάζοντας σε ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες πολιτικές που ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και διαχωρίζοντας πλήρως τη στάση της από τους, κατά την ίδια, “φαντασιακούς στόχους και αυταπάτες της αντιπολίτευσης”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κα Σδούκου στη στήριξη των συνταξιούχων, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

  • Αυξήσεις των συντάξεων έως και 14% την τελευταία διετία.
  • Έκτακτες εισφορές από 100 έως 200 ευρώ σε όσους διατήρησαν προσωπική διαφορά.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με στόχο να διασφαλιστεί ότι καμία αύξηση δεν θα μετατραπεί τελικά σε μείωση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Με υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία, φροντίζουμε οι συνταξιούχοι να έχουν πραγματικές βελτιώσεις στο εισόδημά τους. Δεν υποσχόμαστε θαύματα· δίνουμε σταθερά βήματα για μια καλύτερη ζωή.”

Στο πλαίσιο της στήριξης της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να παρέχει ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις:

  • Έναρξη 9 νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ ύψους 730 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Ενίσχυση του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ κατά 200 εκατ. ευρώ για επιδοτούμενα δάνεια έως 25.000 ευρώ.
  • Υλοποίηση του προγράμματος “Εξωστρέφεια ΜμΕ” που προσφέρει επιχορηγήσεις έως 200.000 ευρώ για εξαγωγικές δραστηριότητες.

Τόνισε: “Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να σταθούν ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά. Μόνο έτσι θα υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη και ουσιαστική ενίσχυση της μεσαίας τάξης, που είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.”

Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί “ματωμένων πλεονασμάτων”, η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι τα αυξημένα δημόσια έσοδα είναι αποτέλεσμα:

  • Περιορισμού της φοροδιαφυγής χάρη στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τους ελέγχους.
  • Υψηλότερης ανάπτυξης του ΑΕΠ, με ρυθμούς που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους της Ευρωζώνης.

Όπως διευκρίνισε: “Δεν είναι φοροεπιδρομή, είναι ανάπτυξη. Τα έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία, με μειώσεις φόρων και κοινωνικό μέρισμα.” Έκανε επίσης αναφορά στη μείωση ή κατάργηση 72 φόρων καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναγνωρίζοντας τη διεθνή διάσταση της αύξησης των ενοικίων και των τιμών ακινήτων, η κα Σδούκου παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά στέγης:

  • Παροχή επιδόματος ενοικίου.
  • Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών.
  • Αναστολή ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα.
  • Υλοποίηση του οικιστικού προγράμματος 4.000 κατοικιών του ΥπΕΘΑ έως το 2030.
  • Πρόγραμμα “Σπίτι μου” που στοχεύει στην απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους.

Η στόχευση, σύμφωνα με την ίδια, είναι η οικοδόμηση μιας νέας ισορροπίας που θα διασφαλίζει προσιτή στέγη, συνδυάζοντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς.

Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό να αποτελεί καθοριστικό εργαλείο:

  • Υποχρεωτική ρύθμιση για όσους θεωρούνται ευάλωτοι.
  • Δυνατότητα “κουρέματος” και εξατομικευμένων ρυθμίσεων για όλους της αγοράς.
  • Διαγραφές χρεών και πρόληψη κατασχέσεων.

Όπως τόνισε, “δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι τέλεια, αλλά παρεμβαίνουμε συνεχώς για να στηρίζουμε τους πολίτες.”

Κεντρική προτεραιότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελούν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες όπως ανέφερε η κα Σδούκου, βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων υποδομής και ανάπτυξης:

  • FlyOver: κατασκευή ολοκληρωμένη κατά 25% με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
  • Επέκταση του Μετρό Καλαμαριάς και νέα μελέτη για βορειοδυτική επέκταση.
  • Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος με διαγωνισμό που αναμένεται έως τον Οκτώβριο 2025.
  • Αναβάθμιση του ΟΑΣΘ με 110 ηλεκτρικά λεωφορεία και 171 νέους οδηγούς.
  • ThessINTEC: το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς στην Περαία.
  • Ανακαίνιση αθλητικών υποδομών (Καυτανζόγλειο, Ποσειδώνιο κ.ά.) με προϋπολογισμό 19,5 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκλήρωση βασικών οδικών αξόνων (Θεσσαλονίκη–Έδεσσα, Δράμα–Αμφίπολη, Άσσηρος–Νέα Σάντα).

“Η Θεσσαλονίκη γυρίζει σελίδα. Μέσα σε έξι χρόνια έγιναν περισσότερα έργα απ’ όσα για δεκαετίες. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.”

Τέλος, στην ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κα Σδούκου ξεκαθάρισε πως το κυβερνητικό ενδιαφέρον εστιάζει στα ουσιώδη προβλήματα των πολιτών και όχι σε πολιτικές πρωτοβουλίες προσώπων. Υπενθύμισε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη διακυβέρνησή του – το “διχαστικό δημοψήφισμα”, το “κλείσιμο τραπεζών”, την “οικονομική στασιμότητα” και το “τρίτο μνημόνιο”, χαρακτηρίζοντας ως επιφανειακή κάθε προσπάθεια “Rebranding”.

Όπως σημείωσε: “Κάτω από το επιφανειακό Rebranding, παραμένει ο ίδιος Τσίπρας που οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδα. Δεν έμαθε και δεν μετάνιωσε για τίποτα".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλουμε τον συλλογικό πλούτο σε ατομική ευημερία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην Κατερίνη ότι στόχος είναι ο συλλογικός πλούτος να μετουσιωθεί σε ατομική ευημερία, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο παροχολογίας ενόψει εκλογών και δεσμεύτηκε για στήριξη ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας ο συλλογικός πλούτος να φέρει ατομική ευημερία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνη τόνισε τη σημασία να μετατραπεί ο συλλογικός πλούτος σε ατομική ευημερία, αποφεύγοντας την παροχολογία και δεσμεύτηκε να στηρίξει την κοινωνία ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Χρήστος Τριαντόπουλος πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηβασιλείου: Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι η ΝΔ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο Μητσοτάκης ο μόνος με ολοκληρωμένο σχέδιο ως πρωθυπουργός

Ο Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για ακρίβεια, δημοσιονομική ισορροπία και δομικές αλλαγές, τονίζοντας την αξιοπιστία της ΝΔ σε σύγκριση με την αντιπολίτευση, στο vidcast «ΑΠΕΝΑΝΤΙ» του Newsbomb.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Σαμαρά: Όσα είχα να πω τα είπα, αν κάνει κόμμα τα ξαναλέμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν θα σχολιάσει περαιτέρω για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή υπογράμμισε τη μεταξύ τους καλή σχέση και το σεβασμό στην αποστασιοποίησή του από την πολιτική.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανευθυνότητα να αναμειγνύονται εξωτερικά με εσωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για επικίνδυνες τοποθετήσεις σχετικά με εθνικά θέματα και του ζήτησε να μην εμπλέκει τα ελληνοτουρκικά στην πολιτική αντιπαράθεση, κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα.