ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει σε συνέδριο για τη σύγχρονη οικονομία και την Ελλάδα.

Χατζηδάκης: Στοίχημα η δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία με 3,7 δισ.

Ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε σε σύσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, ανακοινώνοντας κονδύλια 3,7 δισ., νέες επενδύσεις και μέτρα απολιγνιτοποίησης με στόχο τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση.

Συνάντηση με βουλευτές των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και δημάρχους της περιοχής είχε τη Δευτέρα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η εφαρμογή του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έργα υποδομών, προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί στοίχημα τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για εμένα προσωπικά να πετύχει η προσπάθεια για δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία» και τόνισε: «Είναι προτεραιότητά μας να κρατήσουμε όρθια τη Δυτική Μακεδονία και να της δώσουμε νέα αναπτυξιακή πνοή».

Τρεις νέες πρωτοβουλίες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε τρεις συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα:

Ειδική μέριμνα στα νομοσχέδια: Θα αποσταλεί επιστολή σε όλους τους υπουργούς ώστε να εντάσσεται ρήτρα για τη Δυτική Μακεδονία στα νέα νομοσχέδια.

Τακτικές διυπουργικές συσκέψεις: Θα θεσμοθετηθούν συντονιστικές συναντήσεις για τα ζητήματα της περιοχής.

Επίλυση καθυστερήσεων: Θα εξεταστούν στοχευμένα έργα που έχουν παρουσιάσει καθυστερήσεις, ώστε να ξεμπλοκάρουν.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχουν ήδη ληφθεί πρωτοβουλίες όπως η διπλάσια μοριοδότηση εντοπιότητας στις προσλήψεις, ειδικό καθεστώς ενισχύσεων για την Π.Ε. Κοζάνης και υψηλότερη χρηματοδότηση για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση: «3,7 δισ. ευρώ κατευθύνονται στη Δυτική Μακεδονία, όταν στο παρελθόν το ΠΕΠ δεν ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ. 

Είναι η μεγαλύτερη στήριξη που έχει δοθεί ποτέ στην περιφέρεια». Ανέφερε επίσης ότι έχουν εγκριθεί πέντε μεγάλα επενδυτικά σχέδια και πάνω από 600 μικρότερες επενδύσεις που δημιουργούν 2.500 νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει επιλυθεί το ζήτημα της τηλεθέρμανσης, προχωρούν έργα φυσικού αερίου, ενώ υλοποιούνται νέες υποδομές στην παιδεία και την υγεία, όπως η Πανεπιστημιούπολη και η νέα πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι εκκρεμότητες παραμένουν: «Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν όλα τα ζητήματα. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη Δυτική Μακεδονία. 

Τώρα που μπήκαν τα θεμέλια, πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή με επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια, ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης και δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Κώστα Ζαχαριάδη στο Συνέδριο ΚΕΔΕ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και μέλος της ΚΕΔΕ, πραγματοποίησε παρέμβαση στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.
Διυλιστήριο πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια ψηφίζει νόμο για έλεγχο του διυλιστηρίου Lukoil στο Μπουργκάς

Η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε νόμο για την κρατική παρέμβαση στο διυλιστήριο της Lukoil στο Μπουργκάς, λόγω φόβων ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αναστατώσουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου βαλκανικού διυλιστηρίου.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Απαγόρευση κοινωνικών δικτύων για ανηλίκους κάτω των 15

Η Δανία θα απαγορεύσει τη χρήση κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους κάτω των 15 ετών, με εξαίρεση παιδιά άνω των 13 που θα έχουν γονική έγκριση. Η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία για την ψυχική υγεία των παιδιών.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άτυπη ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη. Πολλά άρθρα έλαβαν πάνω από 200 ψήφους, με μέτρα στήριξης για οικογένειες, νέους και ενοίκια.
Τάκης Θεοδωρικάκος συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η ενίσχυση παραγωγικότητας και βιομηχανίας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε στο 6ο OT FORUM ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε οικονομία με υψηλή παραγωγικότητα, λιγότερη γραφειοκρατία και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.