ΓΔ: 2573.86 0.16% Τζίρος: 49.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:37
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Η ανατίμηση 18,9% στο ρεύμα τροφοδότησε τον Ιούλιο τον πληθωρισμό

Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει την αύξηση 18,9% στο ρεύμα ως κύρια αιτία της ανόδου του πληθωρισμού στο 3,1% τον Ιούλιο, ζητώντας εξορθολογισμό των τιμολογίων και μείωση του κόστους ενέργειας. Ρώτα το ChatGPT

Σημαντική αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο στο 3,1%, ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και εντείνοντας την ανησυχία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ενέργειας και Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής, βασικός παράγοντας για την εκτίναξη του πληθωρισμού παραμένει η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος. 

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, το ελληνικό κοινό πλήρωσε φέτος για το ρεύμα κατά 18,9% ακριβότερα. 

Η διψήφια αύξηση έχει πλέον καταστεί μια σταθερά ανησυχητική, με το 38% της αύξησης του γενικού πληθωρισμού (0,6 μονάδες από τις συνολικές 3,1) να αποδίδονται αποκλειστικά στην άνοδο της τιμής του ηλεκτρισμού, ποσοστό υψηλότερο ακόμη και από την επίδραση των “πανάκριβων ενοικίων”.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασύρη, η κύρια αιτία για τις αυξήσεις αυτές εντοπίζεται στα “πράσινα τιμολόγια”, που επιλέγουν άνω των 3,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ελλάδα. 

Παρά το γεγονός ότι το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού έχει παρουσιάσει σοβαρή μείωση συγκριτικά με το περασμένο καλοκαίρι, η ατελής εφαρμογή των συγκεκριμένων τιμολογίων οδηγεί σε δυσανάλογη επιβάρυνση των καταναλωτών.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, έχει επανειλημμένως επισημάνει προς την κυβέρνηση την ανάγκη εξορθολογισμού των τιμολογίων και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών. 

Ωστόσο, έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική βελτίωση ή διάθεση συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα των φθηνότερων “μπλε τιμολογίων” (εκτός αυτού της ΔΕΗ), αποφεύγοντας να παραδεχθεί πως η θεσμοθέτηση των ακριβών πράσινων τιμολογίων αποτέλεσε κυβερνητική απόφαση.

Με φόντο τις πρωτόγνωρες πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά, το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα για δραστική μείωση του κόστους ενέργειας και τονίζει την ανάγκη για διάλογο με στόχο τη διαμόρφωση ουσιαστικών λύσεων στην αγορά ρεύματος. 

Όπως επισημαίνεται, “δεν είναι ντροπή να αναγνωρίζει κανείς τα λάθη του”, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια παραγωγική συνεργασία με την αντιπολίτευση και να θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τονίζει τη σημασία της επίσκεψης Ρούμπιο στην Αθήνα, τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, την ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και τα οικονομικά οφέλη από στήριξη της βιομηχανίας και ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα–ΗΠΑ: Κοινή Δήλωση στον 6ο Στρατηγικό Διάλογο

Στον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αθήνα, Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία σε άμυνα, ασφάλεια, οικονομία, ενέργεια, τεχνολογία και πολιτισμό, σύμφωνα με σχετική Κοινή Δήλωση.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο για ενέργεια, άμυνα και γεωπολιτική

Στην Αθήνα βρίσκεται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, με έμφαση σε ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια. Θα έχει συναντήσεις με Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη, καθώς και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μαλλιωτάκη: Στρατηγική η ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ με την επίσκεψη Ρούμπιο

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και ασφάλεια, με αφορμή την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γεραπετρίτης με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου: Συζήτηση για ενέργεια και επενδύσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησαν τηλεφωνικά για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, τη διεύρυνση στους τομείς οικονομίας και ενέργειας και την ανάγκη ενίσχυσης της διπλωματίας για σταθερότητα στην περιοχή.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης

Στο Energy Corridors Summit 2026 στην Αθήνα, αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικού ενεργειακού κόμβου, με έμφαση σε νέες υποδομές, διαδρόμους και συνεργασίες που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική της χώρας.