ΓΔ: 2334.66 -0.54% Τζίρος: 642.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
Φώτο: SOOC

Υπ. Παιδείας: 8 νέα ειδικά σχολεία και τομείς για μαθητές με ανάγκες

Το Υπ. Παιδείας ιδρύει 8 νέα ειδικά σχολεία, τομείς και ειδικότητες στα ΕΝΕΕΓΥΛ, ενισχύοντας την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε την ίδρυση οκτώ νέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τη δημιουργία δύο νέων τομέων και έξι νέων ειδικοτήτων στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια (ΕΝΕΕΓΥΛ).

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της πρόσβασης μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Τα νέα ειδικά σχολεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Ειδικό Δημοτικό Νέστου, Ειδικό Δημοτικό Χαλανδρίου, 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Αλίμου, Ειδικό Νηπιαγωγείο Αλμυρού, Ειδικό Δημοτικό Μονολόφου και δύο νέα ΕΝΕΕΓΥΛ σε Καρπενήσι και Κω. 

Παράλληλα, δημιουργούνται δύο νέοι τομείς «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος» στην Ανατολική Μάνη και την Άμφισσα, καθώς και έξι νέες ειδικότητες που καλύπτουν τομείς πληροφορικής, διοίκησης, γεωπονίας και τεχνολογίας τροφίμων.

Τα ειδικά σχολεία στελεχώνονται με εκπαιδευτικούς ειδικής εκπαίδευσης και ειδικούς όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, προσφέροντας εξατομικευμένη στήριξη. 

Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία 3.448 Τμημάτων Ένταξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Σχεδιάζεται, επίσης, πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών ειδικών σχολείων με ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε: «Επιβεβαιώνουμε εμπράκτως τη δέσμευσή μας για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς “χαμένες διαδρομές” και χωρίς φραγμούς στην πρόσβαση στη γνώση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ποιότητα της σχέσης του παιδιού με τον εκπαιδευτικό».

Η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι πρόσφατα συστήθηκαν 1.200 νέες οργανικές θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για 3.000 σχολεία, καθώς και 700 θέσεις εκπαιδευτικών στα ΚΕΔΑΣΥ. 

«Κάνουμε ουσιαστικά βήματα για ένα σχολείο που δεν αποκλείει κανέναν και στηρίζει περισσότερο όσους το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαθητές στο σχολείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Φορητοί ανιχνευτές μετάλλων έξω από σχολεία για μείωση βίας ανηλίκων

Οι Ιταλοί υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επιτρέπουν ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο σχολείων, ύστερα από αίτημα διευθυντών και άδεια νομαρχών, χωρίς προειδοποίηση, για την αποτροπή όπλων στις τάξεις.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άμεση ενεργοποίηση τηλεκπαίδευσης όπου κλείνουν σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον Γ.Γ. Εκπαίδευσης Γ. Παπαδομαρκάκη, προχωρά στην άμεση εφαρμογή τηλεκπαίδευσης όπου κλείνουν σχολεία με απόφαση δημάρχου λόγω κακοκαιρίας, εφόσον είναι εφικτό.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά σχολεία σε Αττική, Μαγνησία και 20 δήμους λόγω έντονης κακοκαιρίας

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών αρχών, σχολεία σε Αττική, Μαγνησία και 20 δήμους παραμένουν κλειστά λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας· η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βορίζια: Ξανάνοιξαν τα σχολεία με παρουσία ψυχολόγων και κοιν. λειτουργών

Με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησαν ξανά τα μαθήματα στα Βορίζια Φαιστού, μία εβδομάδα μετά το τραγικό περιστατικό με δύο νεκρούς.