ΓΔ: 2087.97 0.22% Τζίρος: 3.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:40
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσέρχεται σε δημόσια εκδήλωση με πλήθος κόσμου και δημοσιογράφους.

Χρυσοχοΐδης: Επιπλέον 5 χλμ φράχτη στο Σουφλί, μείωση μεταναστευτικών ροών

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε από τον Έβρο επέκταση 5 χλμ. του φράχτη στο Σουφλί, κάνοντας λόγο για σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών το 2025.

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε υπηρεσιακή σύσκεψη στη Λέσχη Αξιωματικών στο Σουφλί, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, «το επτάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 3.421 συλλήψεις μεταναστών για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025 ο αριθμός μειώθηκε σε 2.518». Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο αντίστοιχος αριθμός μειώθηκε από 3.629 σε 2.877. 

Οι Αρχές αποδίδουν αυτή την πτώση στην ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, στην ολοκλήρωση νευραλγικών τμημάτων του φράχτη και στην αξιοποίηση προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης, καθώς και στην αύξηση του αστυνομικού προσωπικού και τη λειτουργία μιας «δεύτερης γραμμής» άμυνας στα σύνορα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χαρακτηριστικά από το τεχνητό εμπόδιο της Μανίτσας στην Κορνοφωλιά του Έβρου, έπειτα από επιτόπια επιθεώρηση: «Η φύλαξη των συνόρων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, δραστηριότητα ασφάλειας για τη χώρα και ένδειξη νομιμότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση της κατασκευής του φράχτη με ακόμη 5 χιλιόμετρα, σημειώνοντας: «Σκοπός είναι να ενισχύσουμε σημεία που έχουν ήδη προσδιοριστεί ως κρίσιμα και ευάλωτα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελληνική Αστυνομία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι η φύλαξη των συνόρων της χώρας αποτελεί, πλέον, μια διαμορφωμένη εθνική στρατηγική: «Διαθέτουμε περίπου 2.000 ένστολο προσωπικό στον Έβρο, που φυλάσσουν καθημερινά τα σύνορα με προσήλωση στο καθήκον. 

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα βασίζεται όχι μόνο στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και στην τεχνολογία και τον εξοπλισμό – χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φράχτης που λειτουργεί ως βασικός μηχανισμός αποτροπής».

Επισήμανε επίσης: «Η φύλαξη των συνόρων δεν αποτελεί μόνο τεχνικό έργο ή διαδικασία. Είναι πρωτίστως θέμα πατριωτικής ευθύνης και αφοσίωσης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η νομιμότητα και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, όπως απαιτούν όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Έβρο, ο κ. Χρυσοχοΐδης και τα ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκαν εκτενώς για την πορεία του έργου ενίσχυσης των συνόρων και τα θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που έχουν προκύψει χάρη στη συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας και των τεχνικών συμβούλων της αναδόχου εταιρείας.

Ο υπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, και συνεχάρη τον υπαρχιφύλακα Γιώργο Μπρίτσο, ο οποίος, επιδεικνύοντας αυτοθυσία, έσωσε οδηγό ταξί από πνιγμό ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί παράδειγμα αυταπάρνησης και αφοσίωσης στο καθήκον για όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Το ελληνικό FBI εξάρθρωσε 157 κυκλώματα, 1.900 συλλήψεις

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε στη Βουλή πως η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, με νέες πολιτικές και τεχνολογίες να ενισχύουν την πρόληψη εγκλημάτων, ενώ τόνισε τη σύσταση υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛΑΣ.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Κομβική η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατά της διαφθοράς

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καταπολέμηση εγκλήματος, απάτης και διαφθοράς, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των ελληνικών αρχών.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Αύξηση καταγγελιών και ενισχυμένη δράση κατά της έμφυλης βίας

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία, με άνοδο καταγγελιών, χιλιάδες συλλήψεις και εκτεταμένη χρήση panic button, ενώ προανήγγειλε αυστηρότερη νομοθεσία και νέους ελέγχους.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσοχοΐδης: 901 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία από τις αρχές του 2025

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει 901 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία από την αρχή του έτους, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και προστασίας των θυμάτων.