ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Κεντρική ομιλήτρια βουλής
Φώτο: ΑΠΕ

Νοτοπούλου: Η ΝΔ προσβάλλει τη Δημοκρατία και φοβάται τους βουλευτές

Μετωπική επίθεση από την Κατερίνα Νοτοπούλου στη Βουλή: καταγγέλλει θεσμική εκτροπή, συγκάλυψη σκανδάλων και ταξικούς αποκλεισμούς στην Παιδεία.

Στη σκιά της πρόσφατης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως υποβαθμίζει τον ρόλο του κοινοβουλίου και προσβάλλει τις δημοκρατικές αξίες της χώρας.

«Παίζετε κρυφτό για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενη σε χειρισμούς που, κατά την ίδια, υποδηλώνουν έλλειμμα εμπιστοσύνης εντός της κυβερνητικής ομάδας.

Ειδική αναφορά έγινε στον Πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε ως ηγέτη που «φοβάται τους βουλευτές του» και τους στερεί τη δυνατότητα να ψηφίσουν «ελεύθερα και κατά συνείδηση», επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας αλλοιώθηκε, προκειμένου να αποκρυφθούν ευθύνες σε ό,τι θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία σκάνδαλα της τελευταίας περιόδου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για κυβέρνηση σε «vertigo» που «νομοθετεί με ψευδείς πλειοψηφίες», καταγγέλλοντας τη διολίσθηση των θεσμών και τη δημιουργία ντροπιαστικών περιστατικών στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Χαρακτήρισε την κυβερνητική τακτική ως προσβολή της ίδιας της Δημοκρατίας και υπογράμμισε τον κλονισμό της λαϊκής εμπιστοσύνης, που μεταφράζεται σε έντονο αίτημα για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών.

Αναφερόμενη σε τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης, διερωτώμενη:
«Τι είναι πατριωτισμός; Οι κούτες; Τα κλειστά ψηφοδέλτια; Οι επιστολικές; Τα σκάνδαλα και οι συγκαλύψεις;»

Η κ. Νοτοπούλου επεσήμανε πως κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι μεμονωμένες πράξεις μπορούν να παρεμποδίσουν τον έλεγχο της Ευρωπαίας εισαγγελέως όσον αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα.

«Πληγώνετε τη Δημοκρατία. Εμείς είμαστε εδώ για να την υπερασπιστούμε. Εσείς για τα συμφέροντα. Εμείς για τα νέα παιδιά.»

Η βουλεύτρια αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, επισημαίνοντας τη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει μια δημοκρατική, καθολική εκπαίδευση με πραγματική φοιτητική μέριμνα και έμφαση στα δικαιώματα όλων των παιδιών, αντιτασσόμενος σε κάθε πολιτική που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε «αστυνομευόμενο φρούριο» και προωθεί τον αποκλεισμό και την ιδιωτικοποίηση.

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι η Παιδεία αποτελεί συλλογική ευθύνη, δεσμευόμενη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μάχεται, στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, των φοιτητών, των γονέων και της κοινωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αφήνει 10.000 κενές θέσεις στα πανεπιστήμια, περιορίζοντας όπως υποστήριξε, το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση προς όφελος ιδιωτικών κολλεγίων.

 Τα δομικά προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, σύμφωνα με την ίδια, εντοπίζονται στην υποχρηματοδότηση, φοιτητική μέριμνα και αδύναμες υποδομές.

Αναφορικά με τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών», η βουλεύτρια μίλησε για «ταξικό αποκλεισμό» που αγνοεί τις κοινωνικές συνθήκες, καθώς πολλοί φοιτητές εργάζονται για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές.

Σχόλια έγιναν και για το άρθρο 117, που αφορά την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία. Η κ. Νοτοπούλου τόνισε πως, παρά την πρόβλεψη για αναμόρφωση του πλαισίου, ουσιαστικά περιορίζονται τα δικαιώματα ένταξης και στηλίτευσε τις ελλείψεις στη στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Επιπλέον, στηλίτευσε τις ελλείψεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πρωτοβουλία «Νταντάδες της Γειτονιάς» ως αναχρονιστική επιλογή έναντι της αναβάθμισης και καθολικής κάλυψης των αναγκών.

Για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για την Ιερά Μονή Σινά, η βουλεύτρια ανέφερε: «Χρησιμοποιείτε ως περιτύλιγμα την ίδρυση ΝΠΔΔ, φέρνοντάς το με καθυστέρηση – αποτέλεσμα διπλωματικών ανεπάρκειών και συνεχόμενων ηττών. Αυτό είναι το δικό σας παράδειγμα πατριωτισμού και ευθύνης.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος ομιλία βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η ΝΔ τιμωρεί οδηγούς ταξί για χάρη μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων»

Συνάντηση Σ. Φάμελλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) με το Σωματείο ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης «Ερμής». Κατηγορεί τη ΝΔ για πολιτικές υπέρ μεγάλων εταιρειών και δηλώνει στήριξη στις κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κατάθεση Καρασμάνη διαφώτισε το σκάνδαλο αγροτικών ενισχύσεων

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Καρασμάνης στην Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε ότι η «τεχνική λύση» για τους βοσκοτόπους ήταν μεταβατική και θα έπαυε με τα σχέδια βόσκησης, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: Παραδοχή έλλειψης εθνικής στρατηγικής η πρόταση ΝΔ στα αγροτικά

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης στη συζήτηση για τη διακομματική επιτροπή, λέγοντας ότι η απουσία εθνικής στρατηγικής μείωσε τα εισοδήματα στον πρωτογενή.
Πάνος Σκουρλέτης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Ο Σκουρλέτης παραδέχτηκε ότι η «τεχνική λύση» ήταν πολιτική επιλογή

Η κατάθεση Σκουρλέτη στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την παραδοχή ότι η "τεχνική λύση" ήταν πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αντιδράσεις. Η ΝΔ μιλά για πολιτική ευθύνη αντί για τεχνική αναγκαιότητα.
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» της ευρωομάδας ΝΔ κατά ΠΑΣΟΚ για τη στάση στα μέτρα υπέρ αγροτών

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ με φόντο ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για μέτρα προστασίας των αγροτών. Η ευρωομάδα της ΝΔ μιλά για «λαϊκισμό» και παραπέμπει στην πλειοψηφία που τα στήριξε.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λαζαρίδης «διαστρέβλωσε» Αραχωβίτη στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο εισηγητής ΝΔ Μ. Λαζαρίδης διαστρέβλωσε το «Συμφωνώ» του Στ. Αραχωβίτη για να δείξει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Παραπέμπουν στα πρακτικά 14/1, όπου ο Αραχωβίτης είπε ότι υπέγραψε «σε εφαρμογή της 873 ΚΥΑ» και «δεν ξέρω τι υπέγραψε ο κ. Βορίδης».