ΓΔ: 2345.59 -0.88% Τζίρος: 339.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:41
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε Συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο της ΕΕ, με σημαίες Ελλάδας και ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι για Γάζα και Α. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα, τις θαλάσσιες ζώνες στην Α. Μεσόγειο και την ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό.

Τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με αντικείμενο τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις. 

Για ακόμη μία φορά εστίασαν ιδιαίτερα στην κρίση που διαδραματίζεται στη Γάζα, ενώ στο τραπέζι βρέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία όσον αφορά το μεταναστευτικό, αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι συνεχιζόμενες ροές μεταναστών και οι γεωπολιτικές πιέσεις ενισχύουν τη σημασία αυτής της συνεργασίας, που χαρακτηρίστηκε ως «καθοριστική για τη σταθερότητα της περιοχής».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατήρηση του συντονισμού σε θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη στρατηγική σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα, υπογραμμίζοντας πως η διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας αποτελεί κοινό συμφέρον.

Αναφορά έγινε και στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σχετικά με την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας στο εγγύς διάστημα, ενισχύοντας περαιτέρω τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης, Αμπάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Ραμάλα: Στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή και λύση δύο κρατών

Ο Κ. Μητσοτάκης, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Ραμάλα από το 2015, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Παλαιστινιακή Αρχή και δήλωσε ετοιμότητα για συμβολή στην ανοικοδόμηση της Γάζας και την ειρηνευτική διαδικασία.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η απελευθέρωση των ομήρων μας συγκινεί βαθιά όλους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε τη συγκίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των ομήρων, τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αυριανές δραστηριότητες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 12:00 στην παρουσίαση υπηρεσιών Hellenic Heritage στην Εθνική Πινακοθήκη και στις 17:00 θα δώσει συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy».
Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης: Ο Μητσοτάκης παραβίασε το συμβόλαιό του με τους πολίτες

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης παραβίασε επανειλημμένα το τετραετές «συμβόλαιο» με τους πολίτες και τόνισε ότι η κοινωνία το αντιλαμβάνεται και σύντομα θα αντιδράσει.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Λαμβάνουμε σοβαρά τις συστάσεις ΕΕ για το κράτος δικαίου

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αυτοδυναμία παραμένει εφικτός στόχος, αλλά θα σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το πρώτο κόμμα θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, στηρίζουμε αυτοδυναμία

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει εκλογικός νόμος, τάσσεται υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πως το μέλλον ανήκει στην απόφαση του λαού. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2023 ξεπέρασε τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις λαμβάνοντας 41%.