ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ/ Economist

Αλεξάνδρα Σδούκου: Ανάγκη διαφάνειας και κάθαρσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων και προχωρά σε θεσμικές τομές με στόχο τη διαφάνεια.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων και την κυβερνητική πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, μιλώντας στον 102 FM της ΕΡΤ3. 

Με αφορμή το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία, τόνισε τη σημασία της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών και την ανάγκη για τολμηρή αυτοκριτική.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσεγγίζοντας το θέμα μέσα από το βλέμμα των πολιτών, η υπόθεση αυτή έχει διαμορφώσει ατμόσφαιρα απογοήτευσης: «Τελικά όλοι ίδιοι είστε, μέρος ενός συστήματος όπου επιβιώνουν τα λαμόγια». 

Η ίδια επισήμανε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αποτυχία να αντιμετωπίσει έγκαιρα το πρόβλημα και υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός είχε εξ αρχής δώσει βαρύτητα στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ψηφιακού και αποτελεσματικού κράτους.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της: «Η Νέα Δημοκρατία έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη και τη δέσμευση να υλοποιήσει ό,τι απαιτείται ώστε να πάψει να υφίσταται αυτή η κατάσταση. Όσοι έλαβαν παράνομα επιδοτήσεις θα τις επιστρέψουν και κυρίως, οι Έλληνες αγρότες αξίζουν κάτι πολύ περισσότερο».

Η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υπογραμμίζει η Α. Σδούκου, είναι «νηφάλια και ουσιαστική» και αποσκοπεί στο να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της προβληματικής λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του πλαισίου διαχείρισης των επιδοτήσεων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος και ποιες ήταν οι παθογένειες που επέτρεψαν την εμφάνιση του φαινομένου.

Ειδική μνεία γίνεται στην ανάγκη για μια πραγματικά λειτουργική, έντιμη και ανεξάρτητη εξεταστική διαδικασία, με ουσιαστική κλήση μαρτύρων και διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει κάθαρση και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Η Σδούκου αναγνώρισε ότι προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, επισημαίνοντας ως χαρακτηριστική την αποτυχία της Εξεταστικής για τα Τέμπη, όπου «αντί ουσίας, είχαμε έναν διαγωνισμό εντυπώσεων και μικροκομματικών επιδιώξεων». 

Σήμερα, όμως, όπως υποστήριξε, η συγκυρία επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση:«Πρέπει να μπει τέλος στη χρόνια παθογένεια με τρόπο αληθινά διαφανή και με διακομματική συνεργασία».

Η κρίση γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει μακρά ιστορία. Όπως ανέφερε, «Η χώρα έχει καταβάλει 2,7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια», εκτιμώντας ότι μόνο με ανάληψη ευθύνης και διαφάνεια μπορούν να λυθούν τέτοιου μεγέθους ζητήματα.

Η εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως η κυβέρνηση μετέφερε την αρμοδιότητα των πληρωμών στην ΑΑΔΕ, φορέα με αξιοπιστία και διαφάνεια, συμπληρώνοντας μέσω της συνεργασίας με την Οικονομική Αστυνομία και το Υπουργείο Οικονομικών, εντοπίστηκαν ήδη τα πρώτα ΑΦΜ και ξεκίνησε η διαδικασία ανάκτησης των παρανόμως καταβληθέντων ποσών.

Κριτική άσκησε στην αντιπολίτευση που, σύμφωνα με την ίδια, επιδίδεται σε επικοινωνιακό παιχνίδι και όχι σε επί της ουσίας πολιτικό διάλογο, σημειώνοντας: «Η αντιπολίτευση μιλά για συγκάλυψη, όμως καμία άλλη κυβέρνηση δεν έστειλε δικούς της υπουργούς στη Δικαιοσύνη. Εμείς το τολμήσαμε, γιατί δεν φοβόμαστε την αλήθεια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, η Α. Σδούκου διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορά της, τονίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από τη μεταφορά της πίεσης από την Τουρκία στη Λιβύη και το εκρηκτικό μείγμα δημογραφικής πίεσης, πολιτικής αστάθειας και κλιματικής αλλαγής. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να τους ενσωματώσει όλους. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά ξέφραγο αμπέλι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασία της πραγματικής δράσης στην εφαρμογή πολιτικής: «Η πολιτική είναι "πράξη στο πεδίο", όχι απλώς θεωρητική ενασχόληση. Εμείς λέμε την αλήθεια, τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Η Ελλάδα σήμερα ισχυρή, με αισιοδοξία για το μέλλον

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρή και αισιόδοξη για το μέλλον, συγκρίνοντας τη διεθνή εικόνα της με την περίοδο της κρίσης. Τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος, αν και τα προβλήματα παραμένουν.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύση Ελευθερίας: Ριζική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα ζητά η Βουλή

Η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Τζώρτζια Κεφαλά, ασκεί κριτική στη ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, ζητώντας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης 2027-2035 με έμφαση σε επενδύσεις, πρόληψη κρίσεων, ενιαίο κέντρο διαχείρισης και διαφάνεια στην απόδοση.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αφροδίτη Νέστορα στην Πνύκα για την ομιλία Ρούμπιο στη Θεσσαλονίκη

Η πολιτευτής της ΝΔ, Αφροδίτη Νέστορα, παρευρέθηκε στην εκδήλωση με ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα και συνομίλησε με τον Carl Watson της πρεσβείας των ΗΠΑ για την τρομοκρατική επίθεση στην οικία της.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στη διακομματική για πρωτογενή τομέα – Το πόρισμα της ΝΔ

Η πλειοψηφία της διακομματικής επιτροπής υπερψήφισε το πόρισμα της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα, με διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, ενώ διαπιστώθηκαν και σημεία σύγκλισης.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Πια διακριτοί οι δύο πόλοι για όλους

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι οι δύο βασικοί πολιτικοί πόλοι είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους. Εξήγγειλε νομοθετική πρόταση για τα ιδιωτικά χρέη και μέτρα στήριξης για νησιά και καύσιμα.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη να εγγυηθεί ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου έναντι Τουρκίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου απέναντι σε κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας τις παραβιάσεις και την επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.