ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άννα Ευθυμίου πορτρέτο
Φωτογραφία Άννα Ευθυμίου/ Credits Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ευθυμίου: Δίκαιη κινητικότητα και ψηφιακά εργαλεία για εργαζομένους

Η Άννα Ευθυμίου τόνισε την ανάγκη δίκαιης κινητικότητας στην ΕΕ, προώθησης δεξιοτήτων, ενίσχυσης του ELA και μείωσης διοικητικών βαρών, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Άλμποργκ.

Στην ανάγκη εξασφάλισης δίκαιης και ελεύθερης κινητικότητας των εργαζομένων, καθώς και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω στοχευμένων πολιτικών απασχόλησης, στάθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου, κατά την παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη στις 7-8 Ιουλίου στο Άλμποργκ της Δανίας.

Η κ. Ευθυμίου υπογράμμισε πως η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ε.Ε. 

Ωστόσο, επεσήμανε τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, όπως η ασαφής συμβασιοποίηση, η ελλιπής ασφαλιστική κάλυψη και οι πολύπλοκες αλυσίδες υπεργολαβίας, ειδικά σε ευάλωτους τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία και οι μεταφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαφάνειας και της τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τη διασύνδεσή της με το εθνικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ως βασικό εργαλείο για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας.

Η Υφυπουργός κάλεσε την Ε.Ε. να επενδύσει περαιτέρω σε συστήματα παρακολούθησης της εργασίας σε πραγματικό χρόνο, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των εργαζομένων, σε ομοιόμορφους και ξεκάθαρους κανόνες μεταξύ των κρατών-μελών και στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας (ELA) για διακρατική συνεργασία στους ελέγχους.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη στήριξης της επαγγελματικής αριστείας και της φορητότητας δεξιοτήτων, ιδίως για εξειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, αλλά και τη σημασία συντονισμένων δράσεων για κατάρτιση και επανακατάρτιση εργατικού δυναμικού, εστιάζοντας σε ευάλωτες ομάδες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάπτυξη δημόσιων-ιδιωτικών συνεργασιών και την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η πράσινη οικονομία.

Η κ. Ευθυμίου τοποθετήθηκε επίσης επί της πρωτοβουλίας για τη μείωση των διοικητικών βαρών στις επιχειρήσεις κατά 25%, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης τακτικών «έξυπνης» ρύθμισης και απλοποίησης της νομοθεσίας, με ειδική πρόνοια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και έχουν ενισχύσει την κατάρτιση σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη. 

Όπως δήλωσε, τα προγράμματα αυτά έχουν θετικό αντίκτυπο σε ομάδες όπως γυναίκες, νέοι και εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ubs
ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Παράθυρο ευκαιρίας τα ελληνικά ομόλογα αν επιστρέψει η αναταραχή στις αγορές

Η UBS βλέπει αξία στα ελληνικά ομόλογα αν υπάρξει νέο sell-off στην αγορά, εκτιμώντας ότι μια υποχώρηση των πληθωριστικών φόβων μπορεί να οδηγήσει σε ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές.
Επιχειρηματικό συνέδριο πάνελ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

OSAC: Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση στην Αθήνα με την Κ. Γκίλφοϊλ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, συμμετείχε στη Συνάντηση του OSAC και τόνισε ότι η προστασία των Αμερικανών στο εξωτερικό είναι προτεραιότητα, με το OSAC να ενισχύει τη συνεργασία και την ασφάλεια.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Στρασβούργο για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί αύριο στο Στρασβούργο για τη συζήτηση του σκανδάλου παράνομων παρακολουθήσεων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα συναντηθεί με την επικεφαλής των S&D, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Η Ελλάδα προχωρά με σχέδιο σε αβέβαιη διεθνή συγκυρία

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η Ελλάδα ενεργεί με ρεαλισμό σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, δίνοντας προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις, ενώ η κρίση δείχνει την ικανότητα διαχείρισης των προκλήσεων.
Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει μπάσκετ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ανάμεσα στις πρώτες προσωπικότητες που τιμήθηκαν με το νέο Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, όπως ανακοίνωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα, για τη συμβολή τους στην ενοποίηση και τις αξίες της Ευρώπης.