ΓΔ: 2014.57 1.39% Τζίρος: 49.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:42:34
Κεφαλογιάννης επιχειρηματίας
Φωτό: Menelaos Myrillas / SOOC

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων – Έλεγχοι και πρόστιμα από 16/6

Ο Γ. Κεφαλογιάννης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για καθαρισμούς οικοπέδων. Από 16/6 ξεκινούν έλεγχοι με πρόστιμα και ποινές για παραβάσεις και αμέλεια.

Οριστική παραμένει η προθεσμία της Κυριακής 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση. 

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real FM», η φετινή 45ήμερη παράταση κρίθηκε επαρκής, λόγω των καιρικών συνθηκών του Απριλίου.

Από τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, ξεκινούν συστηματικοί έλεγχοι από Πυροσβεστική και δήμους, ενώ προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και ποινικές κυρώσεις για ψευδείς δηλώσεις καθαρισμού.

Ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν αρκεί να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, αλλά έχουν την υποχρέωση απομάκρυνσης των υλικών καθαρισμού (κλαδιά, ξερά χόρτα κ.λπ.) προς τα σημεία που έχουν υποδείξει οι δήμοι. Οι δήμοι, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή των υπολειμμάτων, αλλά μόνο για τον ορισμό των σημείων απόθεσης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η υποχρέωση διατήρησης καθαρού οικοπέδου ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όχι μόνο κατά την αρχική περίοδο καθαρισμού.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι συχνά αιτίες έναρξης ή εξάπλωσης πυρκαγιών, ενώ αντίθετα τα καθαρισμένα παρουσιάζουν ελάχιστες ή μηδενικές ζημιές ακόμη και σε περιπτώσεις μεγάλης φωτιάς, όπως έχει αποδειχθεί σε περιστατικά του περασμένου έτους.

Αναγνώρισε επίσης ότι σε ορισμένους δήμους υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε ότι η φετινή κρατική χρηματοδότηση για καθαρισμούς αυξήθηκε από 31 σε 40 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την ανθρώπινη αμέλεια, ο υπουργός ανέφερε ότι παλαιωμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης αποτελούν πηγή πρόκλησης πυρκαγιών. Τόνισε τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ για υπογειοποίηση του δικτύου σε περιοχές όπως ο Υμηττός, η Πάρνηθα και η Πεντέλη, καθώς και τους καθαρισμούς γύρω από πυλώνες, οι οποίοι φέτος καλύπτουν περίπου 200 χιλιόμετρα.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Κεφαλογιάννης υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της πρόληψης, δηλώνοντας: «Η ατομική ευθύνη δεν είναι για να μεταφέρουμε κάποιο βάρος στον πολίτη, αλλά το να έχω καθαρό το οικόπεδό μου, την περιουσία μου – που στο τέλος της ημέρας προστατεύω – νομίζω είναι μία ευθύνη που ο καθένας πρέπει να έχει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομπρέλα στη βροχή
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Βροχές και καταιγίδες ως τις 10/11 – Προειδοποιεί η ΕΜΥ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν πολλές περιοχές από το Σάββατο 8 έως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Επηρεάζονται κυρίως Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Στερεά και Πελοπόννησος, καθώς και η Μακεδονία.
Ομπρέλα στη βροχή
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες - Συμβουλές προστασίας

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται το επόμενο τριήμερο κυρίως στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Το Σάββατο έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Βορειοδυτική Πελοπόννησο ως το απόγευμα.
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: 35.500 προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στη Βουλή τα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου, με 35.500 ελέγχους σε δημόσια κτίρια και προτεραιότητα την ασφάλεια των σχολείων.
Παραλία με τυφώνα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 66 νεκροί στις Φιλιππίνες από τον τυφώνα Καλμάγκι

Ο τυφώνας Καλμάγκι προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 66 ανθρώπων στις Φιλιππίνες και σοβαρές πλημμύρες, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην περιοχή Τσεμπού, ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις.
Βροχή και ομπρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες συστάσεις Πολιτικής Προστασίας προς πολίτες για την κακοκαιρία

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες σε επαγρύπνηση ενόψει κακοκαιρίας, συστήνοντας μέτρα αυτοπροστασίας από βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, με οδηγίες σε civilprotection.gov.gr.
Βροχή και ομπρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συστάσεις Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα και καταιγίδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες από 4 έως 5 Νοεμβρίου, καλώντας τους πολίτες να τηρούν μέτρα αυτοπροστασίας και προσοχής.