ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία
Ο Σταύρος Παπασταύρου κατά την ομιλία του σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παπασταύρου: Πλούτος μας οι φυσικοί πόροι, καθήκον η προστασία τους

Οι φυσικοί μας πόροι είναι ο πλούτος μας και είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε τόνισε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου, σε επιστημονική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε μελέτη που αφορά στην αύξηση της χωρικής ευκρίνειας των κλιματικών προβλέψεων για την Ελλάδα («Development of a digital National Climate Data and High-Resolution Downscaling Simulation Database for the Protected Areas of Greece»).

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Παπασταύρου τόνισε τη μεγάλη σημασία της μελέτης, την οποία εκπονούν εγνωσμένου κύρους φορείς, για την ανάπτυξη Ψηφιακής Εθνικής Βάσης Κλιματικών Δεδομένων και Προσομοιώσεων Υψηλής Χωρικής Ανάλυσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα. 

«Οι φυσικές καταστροφές έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα μας, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε περιβαλλοντικό και οικονομικό κεφάλαιο, ειδικά τα τελευταία χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι φυσικοί μας πόροι είναι ο πλούτος μας και είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε, να κατανοήσουμε με επιστημονικό τρόπο την έκταση των αλλαγών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, να λάβουμε προληπτικά μέτρα και να προσαρμοστούμε ανάλογα».

Όπως είπε, ένα τέτοιο εργαλείο που δημιουργεί ένα κλιματικό μοντέλο στοχευμένων προβλέψεων -εστιασμένο σε ένα άκρως τοπικό γεωγραφικό επίπεδο-, σε περιφερειακή κλίμακα, για την Ελλάδα και ειδικότερα για περιοχές όπως, π.χ., η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Εύβοια και τα Δωδεκάνησα, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις νέες προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια». 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπασταύρου εξέφρασε την εκτίμησή του προς τους επιστήμονες, που εργάζονται για την επιτυχία του προγράμματος, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Ακαδημία Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα και του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή και επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστου Ζερεφού, με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Sir Jim Skea, καθώς και Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που διεξάγουν την έρευνα.

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων του Κέντρου Ερευνών Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Τμήματος Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η προσπάθεια αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τα διυλιστήρια επανέρχονται γρηγορότερα με ρωσικό εξοπλισμό

Τα ρωσικά διυλιστήρια ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους μετά από συντηρήσεις, επειδή σχεδόν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγεται στη Ρωσία, δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία ρωσικά δεξαμενόπλοια με ντίζελ πλέουν προς ΗΠΑ, λέει η Μόσχα

Τρία πετρελαιοφόρα με ρωσικό ντίζελ κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Μόσχα, προκαλώντας αντιδράσεις σε Ουκρανία και Ευρώπη. Ένα τέταρτο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει σύντομα, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας Πούτιν-Τραμπ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ στην Αρκτική, φυσικό αέριο για πράσινη μετάβαση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με Αμερικανούς εταίρους στην Αρκτική, χωρίς να διευκρινίζει το είδος των έργων. Τόνισε επίσης ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να γίνει σταδιακά.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

O Πούτιν συνομίλησε με Φινλανδία και Νορβηγία για Ουκρανία και ενεργειακή κρίση

Ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Φινλανδό πρόεδρο Στουμπ και τον Νορβηγό πρωθυπουργό Στέρε για την Ουκρανία. Συμφώνησαν στην επανέναρξη συνομιλιών τον Νοέμβριο. Φινλανδία και Νορβηγία ζήτησαν αποκλιμάκωση επιθέσεων.