ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο

Πιερρακάκης: Στόχος η αποπληρωμή των δανείων από το πρώτο πρόγραμμα μέχρι το 2031

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στο Bloomberg, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν επιλογή πολιτικής, αλλά γεωγραφικό πεπρωμένο, ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε είχαν γίνει επενδύσεις εδώ και πολλές γενιές.

Συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg έδωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, όπου παρευρίσκεται για τις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Ecofin, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως δήλωσε στον δημοσιογράφο του Bloomberg Oliver Crook και στην εκπομπή «The Pulse», η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. «Μέχρι το 2031 αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά» είπε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι χώρα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της, κάτι που σκοπεύει να επαναλάβει το 2025. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι επιλογή πολιτικής, αλλά κανόνας».

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε στον δημοσιογράφο του Bloomberg ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις μόλις έξι χώρες της Ε.Ε. που κατέγραψαν πλεόνασμα το 2024, με την απρόσμενη αυτή επίδοση να αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 θα φτάσει το 3,2% του ΑΕΠ. «Γενικά, ευελπιστούμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα σε όλα τα μελλοντικά σενάρια» είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για το θέμα των δασμών από τις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Ο κ. Πιερρακάκης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και θα ακολουθήσει την ενιαία γραμμή της Ευρώπης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που είναι ήδη σε εξέλιξη. «Θέλουμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο» τόνισε ο Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περιέγραψε στην τηλεόραση του Bloomberg τις θέσεις της Ε.Ε. Όπως ανέφερε σχετικά, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε σχέση με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον καθιστά αυτές τις εξαιρέσεις απαραίτητες. 

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι θα έπρεπε περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να έχουν αυτή τη δυνατότητα και ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία ήδη το κάνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο βαθμός ευελιξίας για να το επιτύχουμε» είπε αναφερόμενος στο θέμα και χαρακτήρισε θετικό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή οι αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν επιλογή πολιτικής για εμάς, ήταν γεωγραφικό πεπρωμένο, ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε εδώ και πολλές γενιές», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Ελπίζουμε να το κάνουμε καλύτερα στο μέλλον, με περισσότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 82 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις Στρατηγικών Επενδύσεων το 2026

Με τροποποιητική υπουργική απόφαση αυξάνονται τα κονδύλια για στρατηγικές επενδύσεις: η φορολογική απαλλαγή για το 2026 φτάνει τα 31,24 εκατ. ευρώ (+32,6%) και οι επιχορηγήσεις τα 50,74 εκατ. ευρώ (+153,7%).
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Millennium επιλέγει Αθήνα, ενισχύοντας το ελληνικό δυναμικό

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της παρουσίας της Millennium στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει τη δυναμική της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού και χρηματοοικονομικού προορισμού.
Έβρος ποτάμι δειλινό
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Thessaly Evros Pass έως 28 Σεπτεμβρίου 2026

Άνοιξε η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Thessaly Evros Pass 2026, που στηρίζει τον τουρισμό σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου. 8.900 πολίτες θα λάβουν ψηφιακή κάρτα για διαμονή, εστίαση και μεταφορές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Παρεμβάσεις για επιχειρήσεις αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Ο Κυρ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, όπως μείωση προκαταβολής φόρου, αλλαγές στη φορολόγηση και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομική εφαρμογή απόφασης δανείων: Κόντρα στη Βουλή μεταξύ Μαρκόπουλου και Αποστολάκη

Η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα, εφαρμόζοντας αναδρομικά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον υπολογισμό τόκων στα δάνεια Κατσέλη. Προβλέπεται μεταβατικό διάστημα, με τις οφειλές πλέον να καταβάλλονται άτοκα.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τα κυβερνητικά μέτρα δεν ανακόπτουν το ενεργειακό κόστος

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν φρενάρουν το κόστος ενέργειας και προτείνει μείωση ΕΦΚ, στήριξη ευάλωτων και έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, αντί για επιδότηση καυσίμων.