ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Μητσοτάκης
Φωτογραφία Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δήμας για Φράγμα Πλακιώτισσας: Αύξηση έως και 70% στην αγροτική παραγωγή στη Μεσαρά

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μίλησαν για το πόσο σημαντικό είναι το έργο του Φράγματος Πλακιώτισσας, το οποίο μπορεί να αυξήσει έως και 70% την αγροτική παραγωγή στη Μεσαρά.

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση των δικτύων άρδευσης από το Φράγμα της Πλακιώτισσας στη Μεσαρά Κρήτης, όπως ανακοίνωσε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα, με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνώπουλο και τη Γενική Γραμματέα Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα, επισκέφτηκαν το έργο.

Σκοπός της κατασκευής του φράγματος στην Ανατολική Μεσαρά επί του χειμάρρου Αναποδιάρη, είναι η άρδευση, περίπου 22.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Ο ταμιευτήρας που δημιουργείται με το φράγμα Πλακιώτισσας θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην τοπική οικονομική ανάπτυξη. 

Κατά την επίσκεψη στο φράγμα Πλακιώτισσας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε: 

«Σήμερα είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα για την Κρήτη. Πριν από λίγη ώρα υπογράψαμε, τη Σύμβαση Παραχώρησης για τον Β.Ο.Α.Κ., το κεντρικό κομμάτι από τα Χανιά στο Ηράκλειο. 

Χθες, υπογράψαμε στην Ιεράπετρα, τη σύμβαση για το Φράγμα Μπραμιανών και ειδικότερα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα, το Φράγμα Μύρτου, για τους αγωγούς, που θα συνδέουν τον Καλαμαυκιανό με τον ταμιευτήρα Μπραμιανών. 

Σήμερα, είμαστε εδώ στην Πλακιώτισσα, στο φράγμα που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προχωράμε στη χρηματοδότηση των δικτύων. Τις μελέτες για τα δίκτυα ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Κρήτης. 

Μέσα σε δύο ημέρες έχουμε τρεις πολύ σημαντικές ειδήσεις για την Κρήτη. 

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Προσπαθούμε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ταχύτητα όσον αφορά την ολοκλήρωση σπουδαίων έργων σε όλη την επικράτεια. Και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα και η ανακοίνωση της χρηματοδότησης των δικτύων το αποδεικνύει αυτό. 

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε εκπονήσει, με τη χρήση του φράγματος Πλακιώτισσας, οι παραγωγοί ελαιόδεντρων και αμπελιών θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους σχεδόν κατά 70%. 

Συνειδητοποιούμε, έτσι, πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο έργο για την τοπική οικονομία, για τους παραγωγούς μας και για όλη τη χώρα».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τόνισε: «Η ολοκλήρωση του φράγματος Πλακιώτισσας και η δρομολόγηση των αρδευτικών δικτύων σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την αγροτική οικονομία της Μεσαράς. 

Με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση χρηματοδότηση, διασφαλίζουμε τη λειτουργική αξιοποίηση ενός κομβικού έργου, που θα προσφέρει νερό σε 22.000 στρέμματα γης, ενισχύοντας ουσιαστικά την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Κρήτης, υλοποιεί μια στρατηγική ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. 

Το φράγμα Πλακιώτισσας είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, που δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής απέναντι στην κλιματική κρίση και στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κέντρο logistics αποθήκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο χωροταξικό βιομηχανίας και εφοδιαστικής

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης παρουσιάζουν το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική, το οποίο θεσπίζει κανόνες για επιχειρηματικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες και περιβαλλοντική προστασία.
σύγχρονη αποθήκη logistics
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο με κανόνες για βιομηχανία και εφοδιαστική αλυσίδα

Θεσμοθετήθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική Αλυσίδα, εξασφαλίζοντας σαφείς κανόνες και ολιστικό χωρικό σχεδιασμό, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση οικογενειακού εισοδήματος και παραγωγικών επενδύσεων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, τονίζοντας τη σημασία στήριξης του εισοδήματος και επενδύσεων για νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Εθνική Πρωτοβουλία Τιμών είναι μέτρο βιτρίνας πριν τη ΔΕΘ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα κατά της ακρίβειας, απορρίπτοντας την Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Επισημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν στηρίζονται ουσιαστικά.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Συνεχίζουμε τη μάχη μείωσης του κόστους ζωής

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη για μείωση του κόστους ζωής, επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός τροφίμων τον Ιούλιο ήταν στο -0,4%, το χαμηλότερο ποσοστό μηνιαίας μεταβολής στην Ευρωζώνη.