ΓΔ: 2289.63 -0.70% Τζίρος: 171.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:02
Φώτο: ΑΠΕ

Δεν αποφυλακίζεται προς το παρόν ο Γιάννος Παπαντωνίου

Αν και αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να βγει από την φυλακή καθώς δεν μπορεί να καταβάλλει την χρηματική εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ.

Παραμένει στη φυλακή ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου παρά το βούλευμα αντικατάστασης της κράτησης του που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ενόψει της συμπλήρωσης 18μηνου, καθώς σύμφωνα με τον συνήγορο του αδυνατεί να καταβάλει τη χρηματική εγγύηση των 150 χιλιάδων ευρώ που ορίστηκε.

Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στις 20 Μαρτίου, καθώς σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται το 18μηνο ανώτατο όριο κράτησης του.

Το Συμβούλιο ενόψει της εκπνοής του ορίου προσωρινής κράτησης διέταξε την έξοδο από τις φυλακές για τον πρώην υπουργό, ορίζοντας χρηματική εγγύηση 150 χιλιάδων ευρώ, καθώς και τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που κατοικεί. Σύμφωνα ωστόσο με τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει δυνατότητα να καταβάλει το εν λόγω χρηματικό ποσό και έτσι υποχρεωτικά παραμένει στη φυλακή.

Με δηλωση του ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι από την Παρασκευή 20 Μαρτίου, οπότε και εκδόθηκε το βούλευμα αντικατάστασης προσωρινής κράτησης του εντολέα του, «Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση»

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «στην περίοδο του δράματος του κορονοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».

Ο πρώην υπουργός βρίσκεται στη φυλακή από τις 23 Οκτωβρίου 2018, οπότε και είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές για ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που κατά τη δικογραφία αποτελεί «δώρο» που έλαβε από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003. Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενη και η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου η οποία είχε κριθεί προφυλακιστέα την ίδια ημέρα με τον σύζυγο της μετά την απολογία της και αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2019.

Ήδη για την υπόθεση έχει υποβάλει πρόταση παραπομπής των κατηγορουμένων σε δίκη ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Σπυρόπουλος και εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού Συμβουλίου. Ο κ. Σπυρόπουλος αποδέχεται τη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός Άμυνας έλαβε χρήματα για την επιλογή του αναδόχου και του υποκατασκευαστή του έργου της αναβάθμισης των έξι φρεγατών τύπου «S» με τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003. Αντισυμβαλλόμενα μέρη στην επίμαχη σύμβαση ήταν η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριος ανάδοχος με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND  B.V. και το υπουργείο Εθνική 'Άμυνας.

Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομία Νέας Νότιας Ουαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο Αυστραλές κατηγορούνται για ομηρία σκλάβας στη Συρία

Δύο Αυστραλές συνελήφθησαν στη Μελβούρνη, κατηγορούμενες για κράτηση σκλάβας και υποστήριξη συγγενών τους στο Ισλαμικό Κράτος κατά την παραμονή τους στη Συρία. Επέστρεψαν στην Αυστραλία έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 29χρονος με ναρκωτικά στο παλιό 424, παραπέμφθηκε σε ανακρίτρια

Στην ανακρίτρια θα απολογηθεί 29χρονος που εισέβαλε σε παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, επιτίθεται σε στρατιωτικούς και βρέθηκε να έχει κοκαΐνη. Κατηγορείται κυρίως για κακούργημα ναρκωτικών και παραμένει κρατούμενος.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 28χρονου μετά από καταγγελία συζύγου

Ένας 28χρονος συνελήφθη στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης ύστερα από καταγγελία της 21χρονης συζύγου του για γενετήσιες πράξεις χωρίς συναίνεση. Ο συλληφθείς προσπάθησε να διαφύγει με φορτηγό, αλλά ακινητοποιήθηκε έπειτα από καταδίωξη.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία του Γιώργου Μοσχούρη στο Χαλάνδρι

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες για τη δολοφονία του Γ. Μοσχούρη στο Χαλάνδρι τον Απρίλιο 2025. Κατηγορούνται επίσης για έκρηξη σε επιχείρηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ένας ακόμη φερόμενος δράστης κρατείται ήδη στη φυλακή.
Επεισόδια νύχτα αναρχικοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ληστής με σουγιά σε κατάστημα ψιλικών και δεύτερη απόπειρα

Συνελήφθη 31χρονος στη Θεσσαλονίκη, που με σουγιά προσπάθησε να ληστέψει μίνι-μάρκετ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αφαιρέσει 790 ευρώ από ψιλικατζίδικο. Ο δράστης οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Η οικογένεια του 21χρονου ζούσε υπό φόβο και απειλές από τον δράστη

Η οικογένεια του 21χρονου ζούσε υπό συνεχή απειλή και φόβο από τον 54χρονο δράστη, σύμφωνα με τη δικηγόρο της Αλεξάνδρα Σπανάκη. Τώρα επικεντρώνονται στη διαχείριση της απώλειας, ενώ θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες.