ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί

Μητσοτάκης: Στα 25 δισ. το εξοπλιστικό πρόγραμμα, οι βασικοί στόχοι

Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τα σώματα ασφαλείας. Σε τρεις άξονες οι αμυντικές δαπάνες. Συμμετοχή των ελληνικών αμυντικών εταιρειών.

Ισχυρή άμυνα, με αυξημένες δαπάνες αλλά χωρίς αυτό να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία, είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο κοινοβούλιο, με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα να φθάνει στο επίπεδο των 25 δισ. ευρώ. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» τονίζοντας την ανάγκη στα νέα προγράμματα ως «απαράβατος όρος» να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής - μια ελληνική θέση που υιοθέτησε η Ευρώπη - «δεν θα αποτελέσει αφορμή για υπερβολές».

Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».

Οι τρεις φάσεις του εξοπλιστικού

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «στο παρελθόν πολύ συχνά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ερχόμασταν στη Βουλή παίρνοντας τις επιθυμίες των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίναμε εξοπλιστικά προγράμματα, όταν τα αθροίζαμε διαπιστώναμε ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και το αποτέλεσμα ήταν ότι είχαμε έναν τυπικό σχεδιασμό που ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Τώρα ο υπουργός γνωρίζει ότι για την περίοδο του προγράμματος έχει 25 δισ. ευρώ μέσα στο οποίο πρέπει να χωρέσει εκείνες τις επιλογές που είναι κρίσιμες και απαραίτητες λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των επιτελείων».

Η πρώτη παράμετρος, όπως είπε, είναι ότι «τα δαπανηρά εξοπλιστικά θα πρέπει να συνοδεύονται από έξυπνα οπλικά συστήματα. Κατά συνέπεια η τεχνολογική υπεροχή είναι σημαντικό συστατικό των προτάσεων που συζητούμε.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν σήμερα ελληνικές βιομηχανίες και εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να παίξουν αυτό το ρόλο αρκεί να μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτό το ρόλο και δεν αναφέρομαι μόνο στις κρατικές εταιρείες αλλά και σε άλλες που καινοτομούν και διαβλέπουν το συνολικό ευρωπαϊκό κενό στην αμυντική βιομηχανία. Αν θέλουμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot θα χρειαστούμε 4-5 χρόνια γιατί δεν υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες. Αν όμως τα συστήματα αυτά κατασκευάζοπνται και στην Ελλάδα μας δίνονται άλλες δυνατότητες.

Μιλάμε για μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα να συγχαρώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γιατί μέσα από το κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας γίνονται σημαντικά βήματα ανάπτυξης των νεοφυών οικοσυστημάτων. Το αντι-drone σύστημα των φρεγατών μας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε.

Ο τρίτος άξονας που διαπνέει το πρόγραμμα αφορά την διαρκή στήριξη των συστημάτων που ήδη έχουμε προμηθευτεί. Γνωρίζουμε ότι τα συστήματα που αγοράζουμε είναι πολυδάπανα και αν δεν τα συντηρούμε θα βρεθούν σε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις ή θα τεθούν σε απραξία τα συστήματα αυτά» συνέχισε για τη φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος επαναλαμβάνοντας «την υποστήριξη μου στην δύσκολη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου για την αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να προκαλεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες όμως είναι μια κίνηση απαραίτητη που υποστηρίζω απόλυτα».

Όπως σημείωσε «θα ήταν αδύνατο να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους πόρους για να κάνει αυτόν τον σχεδιασμό αν η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται όπως αναπτύσσεται και αν δεν κερδίζαμε την δημοσιονομική ισορροπία. Άμυνα πλέον σημαίνει πολλά περισσότερα από την φύλαξη συνόρων. Περιλαμβάνει υβριδικές απειλές είτε με μεταναστευτικές ροές είτε με ροή παραπληροφόρησης. Για την παρακολούθηση αυτών των σύνθετων υβριδικών απειλών θα υπάρξει και η γενική γραμματεία εθνικής ασφάλειας που αναβαθμίζεται και θα είναι υπό την δική μου παρακολούθηση».

«Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και τιμούμε τις συμφωνίες μας. Έχουμε στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τιμούμε τις συμφωνίες αλλά είμαστε και μέλος κράτος ΕΕ και θα επιχειρήσουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα. Η δυνατότητα μας να δαπανούμε περισσότερα για την άμυνα μας καθιστά κρίσιμους παίκτες στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Αυτή η στρατηγική πρέπει να εδράζεται σε επίπεδο στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν έχω δει ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευσης. Περιμένω με ενδιαφέρον την συζήτηση ώστε να καταλήξουμε σε συνθέσεις που θα είναι εθνικά επωφελείς. Καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για τους βασικούς άξονες της νέας εθνικής πολιτικής που βάζει την χώρα στο δικό μας πατριωτικό μονοπάτι ευθύνης αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας. Όταν ο Θουκιδίδης έλεγε οι καιροί οι μαινετοί αναφερόταν στον πόλεμο αλλά αυτό αφορά και την ειρήνη. Οφείλουμε να αναλάβουμε το κόστος να παραμείνει η Ελλάδα σταθερή σε έναν αβέβαιο κόσμο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ειδική αναφορά έκανε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη φροντίδα και μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια είδαν αυξήσεις στον μισθό και τα επιδόματα τους. Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όχι το νέο μισθολόγιο αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία για να διαχωρίσουμε το βαθμολόγιο με το μισθολόγιο και να εξαρτάται η αμοιβή από τις υπηρεσίες προς την πατρίδα αλλά και να γίνει το μισθολόγιο πρόσκληση προς νέους να οραματιστούν καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν τώρα και όχι στην ΔΕΘ για να προλάβουμε την συμπλήρωση των μηχανογραφικών».

Αφού υπενθύμισε ότι «οι αυξήσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις: από 1η Απριλίου τα 30 ευρώ, τα 100 ευρώ που αφορούν όλους τους ένστολους από 1 Ιουλίου και οι συμφωνημένες αυξήσεις από το 2026 για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί» αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε για αυξήσεις και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας.

«Όσοι εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας πέραν των αυξήσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση μας έχει αποδείξει την διαχρονική στήριξη σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στους ένστολους - κάτι που θα επιβεβαιωθεί από τις ανακοινώσεις στην προσεχή ΔΕΘ. Όμως ένα είναι βέβαιο θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και δεν θα υποταχθεί η κυβέρνηση σε καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Θα το κάνουμε την σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πάντα μας διακρίνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου: Συζήτησαν άμυνα και διασυνδεσιμότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζητώντας διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και συνεργασία στην άμυνα και τη διασυνδεσιμότητα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: H Ελλάδα ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καστελλόριζο τόνισε ότι η σταθερότητα στην περιοχή δεν σημαίνει υποχωρητικότητα, ενώ ανακοίνωσε ελληνικό λογισμικό για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» και μέτρα στήριξης για το Καστελλόριζο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Η Ελλάδα ειρηνική χώρα, προτεραιότητα η άμυνα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα ανήκει στις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν 3,5% του ΑΕΠ για άμυνα, επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης ισχυρής αποτροπής και προτεραιότητας στην ασφάλεια της χώρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Η Ελλάδα αποφασίζει μόνη για την άμυνά της

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα ενισχύει την άμυνά της χωρίς να ζητά άδεια από κανέναν, διατηρώντας το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων και επιδιώκοντας καλές σχέσεις με την Τουρκία μόνο για τα πραγματικά ζητήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ενισχύσει την άμυνά της χωρίς υποδείξεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας για μια ισχυρότερη, ανταγωνιστική και ασφαλή Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με διασφάλιση των κοινών προτεραιοτήτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενεργειακή και γεωπολιτική ασφάλεια πάνε μαζί με την άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Κρίστιαν Στόκερ, τόνισε τις άριστες ελληνοαυστριακές σχέσεις, τη σημασία του ορεινού τουρισμού και την ανάγκη για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα.