ΓΔ: 2293.27 0.42% Τζίρος: 41.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:12:43

Α. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβολής capital controls

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μόλις ξεπεράσει η χώρα την κρίση της επιδημίας θα μπουν γρήγορα μπρος οι ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να μείνει καμία πίσω.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες παροχής εγγυοδοσίας στις επιχειρήσεις και ενδεχομένως θα προχωρήσει η δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων από τις αρχές Μαΐου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης  για την εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού και ανέφερε πως «η κυβέρνηση επιταχύνει, όσον αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τους στόχους για το Ταμείο Εγγυοδοσίας».

Παράλληλα, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά «πληροφορίες» για επιβολή capital controls, τις οποίες χαρακτήρισε «ανεύθυνες», σημειώνοντας ότι αποτελούν πρωτοφανή προσπάθεια κάποιων να βλάψουν τη χώρα. Όπως είπε:«ανεύθυνες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διάφορες ανακοινώσεις περί επιβολής capital controls κατά τον τρόπο που ακούστηκαν σήμερα, αποτελούν πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν και να πλήξουν πραγματικά την χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο προφανώς δεν υφίσταται καθώς το τραπεζικό μας σύστημα - κι ευτυχώς γι' αυτό - είναι απολύτως σταθερό, ίσως και από τα πλέον σταθερά σήμερα στην Ευρώπη».

Για την εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ενώ στην αρχή είχαμε ανακοινώσει ότι στόχος ήταν να το έχουμε έτοιμο στα τέλη Μαΐου, υπολογίζουμε ότι μετά την πάρα πολύ εντατική προσπάθεια που κάναμε με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Τσακίρη, θα πάμε αρκετά γρηγορότερα και θα είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως και από τις αρχές Μαΐου, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στόχος μας είναι όταν με το καλό η Ελλάδα ξεπεράσει την κρίση της επιδημίας του κορονοϊού, με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, να βάλουμε γρήγορα μπρος όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να αφήσουμε καμία απολύτως πίσω ως «θύμα αυτής της πολύ μεγάλης και πρωτοφανούς κρίσης».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως «θέλω να πω σε όλους τους επιχειρηματίες και όλους τους εργαζομένους ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, δεν είναι τα τελευταία. Εβδομάδα με την εβδομάδα κι όσο η κυβέρνηση αναγκαστικά αποφασίζει δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, και άρα δημιουργείται μεγαλύτερη ζημία στην πραγματική οικονομία, τόσο εμείς εδώ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και πλέον διευρυμένα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων».

Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε οτι «δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ -γιατί η πατρίδα μας πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και μια μεγάλη φάση αντιευρωπαϊσμού - τι θα συνέβαινε εάν στην παρούσα κρίση, είμαστε χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι το καταλαβαίνουμε και καλό είναι να το συνεκτιμήσουμε για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης παρά τις προηγούμενες περιπέτειες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πράσινη ανάπτυξη οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της πράσινης βιομηχανίας από Θ. Θεοδωρικάκο-Στ. Παπασταύρου

Η ΕΕ ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ενισχύσεων 400 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, δίνοντας ώθηση σε τομείς κρίσιμων πρώτων υλών και μεταλλευτικής που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση για νομικές υπηρεσίες στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων από το Υπ. Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά ανάδοχο για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στόχος μια πιο παραγωγική Ελλάδα με βιομηχανία και εξωστρέφεια

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στη Βέροια ότι ενισχύεται η βιομηχανία, οι εξαγωγές και η καινοτομία για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, με στόχο καλύτερους μισθούς και λιγότερες ανισότητες σε όλη τη χώρα.
Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομάδα εργασίας του Υπ. Ανάπτυξης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ

Το υπουργείο Ανάπτυξης συγκρότησε Ομάδα Εργασίας για προτάσεις σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ 2028-2034, στοχεύοντας σε ανταγωνιστικότητα, πράσινη μετάβαση και ευελιξία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στο εθνικό σχέδιο για τεχνητή νοημοσύνη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι προωθούνται ενεργά οι νέες τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με νέα σχέδια, συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες και ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης έως το 2026.