ΓΔ: 2263.87 -0.10% Τζίρος: 107.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:56:35
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε συνέδριο με φόντο μπλε χρώματα.

Ανοίγει βήμα η κυβέρνηση σε οικονομία, ασφάλεια τρένων, μετανάστευση

Μεγάλο ατού στην οικονομία το πλεόνασμα - μαμούθ που θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ. Επισκέψεις Μητσοτάκη στα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Μετανάστευσης.

Απτό δείγμα γραφής από τι πρώτες κιόλας 100 ημέρες του βίου του θα επιδιώξει να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διαλύοντας το πέπλο της σύγχυσης των προηγούμενων μηνών για τη στόχευση και την αποτελεσματικότητά της.

Το μήνυμα άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά από την ορκωμοσία των νέων υπουργών ήταν σαφές. Να ξαναβρεί η κυβερνητική παράταξη τον καθαρό της ορίζοντα, επανασυνδέοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του το καλοκαίρι του 2023.

Το σύνθημα μάλιστα για «γοργά βήματα, μπροστά» σπεύδει να κάνει πράξη από το πρώτο 24ωρο της νέας του κυβέρνησης ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας έναν κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία, δίνοντας και το στίγμα των άμεσων προτεραιοτήτων του.

Αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθεί με τον νέο «τσάρο» της οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος καλείται να επανασυνδέσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των πολιτών, είτε μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των εισοδημάτων, ή μέσω της μείωσης συγκεκριμένων φόρων.

Ο νέος υπουργός ξεκινά τη θητεία του με «προίκα» την πολυπόθητη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's Ratings. Αλλά και την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του και νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος προέβλεψε ότι «σε ένα μήνα από τώρα, όταν θα βγουν τα οριστικά στοιχεία, θα δείτε ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο ύψος περίπου του 3,5% του ΑΕΠ και ένα κανονικό πλεόνασμα 0,2%».

Το στοίχημα για τον νέο ΟΣΕ και η πολιτική στο μεταναστευτικό

Η πρωθυπουργική δέσμευση – προ του ανασχηματισμού – για ένα νέο, σύγχρονο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σαφής με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το νέο δίδυμο, με υπουργό τον Χρίστο Δήμα και αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αποχώρησαν από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τον «περίφημο» μπλε φάκελο ο οποίος σε μία μόνο σελίδα περιέγραφε τον βασικό στόχο για την ανασυγκρότηση του ελληνικού σιδηροδρόμου, με φόντο και όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες – εντός και εκτός της Βουλής – για την τραγωδία των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει σαφές χρονοδιάγραμμα προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» και να μπουν σε τροχιά άμεσης υλοποίησης οι συμβάσεις εκείνες που συνδέονται με τα έργα αποκατάστασης του δικτύου –μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του "Daniel"– είτε τα συστήματα ηλεκτροδότησης και σηματοδότησης των τρένων.

Ζητούμενο παραμένει πάντως, ο τρόπος της υλοποίησης του σχεδίου για τη συνολική ανασυγκρότηση ΟΣΕΕΡΓΟΣΕΓΑΙΟΣΕ, με την ενοποίηση των τριών εταιρειών, όπως επίσης και η τύχη της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την Hellenic Train, με το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης να παραμένει πάνω στο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία, με τη συνάντηση που θα έχει με τον Μάκη Βορίδη, με το ζήτημα της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης να τίθεται πλέον ως προτεραιότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έδωσε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του το στίγμα του, τονίζοντας ότι «νόμιμη μετανάστευση σημαίνει ότι εμείς θα αποφασίζουμε πόσοι έρχονται και από πού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για εξεταστική για υποκλοπές - Παρέμβαση Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών, αμφισβητώντας τη στάση της απέναντι στην υπόθεση και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ενώ άφησε αιχμές για τη νέα ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Πυρά κατά κυβέρνησης για την Εξεταστική στις υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και φαυλότητα στη συζήτηση για την Εξεταστική των υποκλοπών, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενίσχυση του ΕΣΥ με έργα και κατασκευή νοσοκομείου στη Σπάρτη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το εργοτάξιο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Το έργο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και θα ολοκληρωθεί το 2027, φέρνοντας σημαντική αναβάθμιση στις υπηρεσίες υγείας της Λακωνίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενίσχυση του ΕΣΥ με έργα και κατασκευή νοσοκομείου στη Σπάρτη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το εργοτάξιο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Το έργο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και θα ολοκληρωθεί το 2027, φέρνοντας σημαντική αναβάθμιση στις υπηρεσίες υγείας της Λακωνίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη μηνιαία ενημέρωση με τον Κ. Τασούλα, τόνισε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμά της, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και την ισχυρή διεθνή θέση της χώρας και σε εσωτερικές πολιτικές προτεραιότητες.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό

Αύριο στις 11:00 συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.