ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κώστας Τσουκαλάς ΠΑΣΟΚ
Ο Κώστας Τσουκαλάς τοποθετείται για ανεξάρτητη αρχή εποπτείας αγοράς και προστασίας καταναλωτών, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Κ. Τσουκαλάς: Κορυφαίοι υπουργοί έκαναν καμπάνια κατά της συγκέντρωσης

«Ο κόσμος χθες διατράνωσε ότι ως ενεργοί πολίτες και ως γονείς δεν δεχόμαστε να είναι η χώρα εκτός ευρωπαϊκής κανονικότητα, να κινδυνεύουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς τις ελάχιστες ρήτρες ασφαλείας» ανέφερε.

Για τα μηνύματα των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, την πρόταση δυπιστίας που θα κατατεθεί την Τετάρτη και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μίλησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς.

«Ήταν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Μου μετέφεραν ότι στη Βιέννη επί παραδείγματι στην πρώτη διαμαρτυρία συγκεντρώθηκαν 100 άνθρωποι και χθες 700. Επρόκειτο για ακηδεμόνευτες και χωρίς κομματικό κέλυφος συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών που έστειλαν τρία μηνύματα: Δικαιοσύνη, αλήθεια και ασφάλεια» σχολίασε σχετικά με τα χθεσινά ογκώδη συλλαλητήρια ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, στον ΣΚΑΪ.

«Ο κόσμος χθες διατράνωσε ότι ως ενεργοί πολίτες και ως γονείς δεν δεχόμαστε να είναι η χώρα εκτός ευρωπαϊκής κανονικότητα, να κινδυνεύουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς τις ελάχιστες ρήτρες ασφαλείας» πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε ο Κ. Τσουκαλάς, «εμείς σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, το λάβαμε το μήνυμα γι’ αυτό και αναλάβαμε ήδη θεσμικές πρωτοβουλίες όπως η τροπολογία μας με την οποία για μια τετραετία από την αφυπηρέτησή τους οι δικαστικοί δεν θα διορίζονται σε δημόσια αξιώματα, ακριβώς για να μην υπάρχουν ευαλωτότητες».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διγλωσσία του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «το 2018 μιλώντας στην ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων το είχε προτείνει υποστηρίζοντας ότι “η εικόνα οποιουδήποτε ανώτατου δικαστικού να διορίζεται την επόμενη ημέρα της αφυπηρέτησης του δεν τιμά τη Δικαιοσύνη και δεν προάγει τη διάκριση των εξουσιών”. Άλλη μια αντίφαση, λοιπόν».

Σχετικά με την διακηρυγμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε: «η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού για τη θεσμική αρχιτεκτονική». Προανήγγειλε μάλιστα ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταθέσει προσεχώς το ΠΑΣΟΚ για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.

«Ενώ δεν υπήρχε καμία λογική κομματικής εκμετάλλευσης, κανένα κομματικό κέλυφος, ούτε καν αντικυβερνητικό πρόσημο πήγε να θέσει η αντιπολίτευση και σίγουρα όχι το ΠΑΣΟΚ, παρά ταύτα η κυβέρνηση έθεσε από μόνη της αντικυβερνητικό πρόσημο την προηγούμενη εβδομάδα. Με κορυφαίους υπουργούς έκανε μια επικοινωνιακή καμπάνια κατά της συγκέντρωσης με ρητορική ότι “κάποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα” και αυτή η επικοινωνιακή καμπάνια χθες συνετρίβη» τόνισε επιπλέον αποδομώντας την στρατηγική τοξικότητας της κυβέρνησης.

«Μόνη της η κυβέρνηση επέλεξε μια αδιανόητη στρατηγική διχασμού, τοξικότητας και αντιπολεμικού κλίματος εκπορευόμενη από κάποιους υπουργούς - δεν θέλω να τσουβαλιάσω τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας-. Όταν ακούμε μανιχαϊστικά διλήμματα “ή με τις συγκεντρώσεις ή με εμάς”, “αν πέσει η κυβέρνηση, θα πεινάσουμε”, αυτά χθες ο κόσμος τα απάντησε» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ανοίγει ο δρόμος για διερεύνηση εκ νέου των ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε: «προφανώς το πόρισμα δίνει νέα στοιχεία με την πλήρη πια αιτιώδης συνάφεια της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης με το δυστύχημα. Άκουσα στη συνέντευξη Τύπου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να αναφέρεται ότι “όσοι καθυστέρησαν την 717 και αναφέρομαι στην ανώτερη ηγεσία έχουν συμβάλει να χάσουν τη ζωή τους 57 παιδιά”. Συνεπώς θα τα δούμε, καθώς όπως ξέρετε είναι ακόμη σε εξέλιξη η ανάκριση για την 717».

Ως προς την πρόταση δυσπιστίας τόνισε: «Κάθε βουλευτής θα αναμετρηθεί με τη συνείδησή του και την ιστορικότητα των στιγμών.

Μετά το πόρισμα έχουμε τέσσερα συμπεράσματα: α) έγιναν απίστευτες παραλείψεις πριν το δυστύχημα με τη μη ολοκλήρωση της 717 -προφανώς έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά κυβερνούσε τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία-, β)με το μπάζωμα δεν έμειναν τα στοιχεία για να διερευνήσουμε την πάσα αλήθεια, μέσα σε λίγες ώρες είχαν φύγει τα πάντα, γ)ο Πρωθυπουργός δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε εύφλεκτο υλικό, μιλούσε για “τερατουργίες” αλλά τελικά υπήρχε εύφλεκτο υλικό -και επιβεβαιώνεται η στρατηγική μας να περιμένουμε τα πορίσματα-, και δ) διαπιστώθηκε η πλήρης έλλειψη κανόνων ασφαλείας, εκπαίδευσης των στελεχών του ΟΣΕ και η αδράνεια μετά το δυστύχημα να γίνουν τα απαραίτητα.

Άρα έχουμε μια κυβέρνηση που βγήκε αναξιόπιστη, ανεύθυνη και βαθιά αναποτελεσματική. Ακόμη και οι βουλευτές που δέχονται το κυβερνητικό αφήγημα ότι δεν είναι ένοχοι αλλά ανίκανοι, να την απαλλάξουν λόγω ανικανότητας και να απαλλάξουν και τον ελληνικό λαό από αυτή την αναποτελεσματική και κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση».

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το πόρισμα έκλεισε το θέμα της συγκάλυψης, υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ότι δεν είναι αρμόδιος ο Οργανισμός επί τέτοιων κρίσεων: «Δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να αποδώσει αν υπήρξε συγκάλυψη ή όχι. Το ζήτημα του δόλου και των ποινικών ευθυνών τα αποδίδει το πόρισμα; Αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη. Και ποιοι μας τα λένε αυτά – γιατί ο κ. Μαρινάκης είναι και δικηγόρος-, αυτοί που ως χθες μας εγκαλούσαν ότι δεν σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη;».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής μπλόκαρε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ από Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής εμπόδισε προσωρινά την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της ICE. Η απόφαση περιορίζει τις εντολές Τραμπ για χρήση εφεδρικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πόλη.
Πλήθος διαδηλωτών Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρκελώνη: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της Παλαιστίνης, ζητώντας τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και διακοπή πώλησης όπλων στο Ισραήλ, με συνθήματα για ελεύθερη Παλαιστίνη και μαζική συμμετοχή πολιτών.
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Μαζικές συλλήψεις σε διαμαρτυρίες υπέρ της Palestine Action

Η αστυνομία Λονδίνου συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές της απαγορευμένης Palestine Action, που διαδήλωσαν παρά τις συστάσεις για ακύρωση λόγω της επίθεσης σε συναγωγή στο Μάντσεστερ, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η ΝΔ πανηγυρίζει ενώ αγνοεί τις δηλώσεις Κοβέσι

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας στην ΕΡΤnews το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι η ΝΔ αγνοεί τις δηλώσεις Κοβέσι και το κυβερνητικό πανηγύρι συνεχίζεται παρά τις σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά.
Κτίριο Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίθεση από την ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από τον Νίκο Μπουνάκη για δηλώσεις δημόσιων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα μέσω του ΚΥΔ του, ρωτώντας πόσα χρόνια γίνεται αυτό, πόσα χρήματα δόθηκαν και γιατί δεν αντέδρασε για να αποτρέψει την παρανομία.