ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Λιβάνου
Βηρυτός: Το κράτος θα ελέγχει τα όπλα, συμφωνία Λιβάνου και Παλαιστινίων

ΗΠΑ: Κόκκινη γραμμή η Χεζμπολάχ να μην συμμετέχει στη λιβανική κυβέρνηση

Η Όρταγκους είναι η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τον Λίβανο από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία και που ο Ζοζέφ Αούν εξελέγη πρόεδρος του Λιβάνου.

Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως «κόκκινη γραμμή» η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ να μην συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση του Λιβάνου μετά την ήττα της σε στρατιωτικό επίπεδο από το Ισραήλ πέρυσι, δήλωσε σήμερα από τον Λίβανο η Μόργκαν Όρταγκους, η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Η Όρταγκους είναι η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τον Λίβανο από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία και που ο Ζοζέφ Αούν εξελέγη πρόεδρος του Λιβάνου.

Η επίσκεψή της γίνεται ενώ βρίσκεται σε στασιμότητα η διαδικασία σχηματισμού υπουργικού συμβουλίου στον Λίβανο, όπου οι θέσεις στην κυβέρνηση μοιράζονται μεταξύ των φατριών. Το κίνημα Αμάλ, που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, επιμένει να εγκρίνει όλους του σιίτες μουσουλμάνους υπουργούς, διατηρώντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αούν, η Όρταγκους δήλωσε ότι «δεν φοβάται» την φιλοϊρανική Χεζμπολάχ «διότι ηττήθηκαν στρατιωτικά», αναφερομένη στον περυσινό πόλεμο μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ.

«Και έχουμε ορίσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές από τις ΗΠΑ, ότι δεν θα είναι σε θέση να τρομοκρατούν τον λιβανικό λαό και αυτό περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση», δήλωσε η ίδια.

«Το τέλος της ηγεμονίας του τρόμου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στον κόσμο ξεκίνησε, και αυτό έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, «η Χεζμπολάχ ηττήθηκε από το Ισραήλ και είμαστε ευγνώμονες προς τον σύμμαχό μας Ισραήλ που την νίκησε».

Η Όρταγκους αναμενόταν ευρέως να απευθύνει σκληρό μήνυμα στους αξιωματούχους του Λιβάνου για τη Χεζμπολάχ, που σφυροκοπήθηκε από μήνες ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων και χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο πέρυσι.

Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου με εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που όρισε προθεσμία 60 ημερών προκειμένου το Ισραήλ να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ να αποσύρει τους μαχητές της και τα όπλα της και τα λιβανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 18 Φεβρουαρίου. Η Όρταγκους αναφέρθηκε σήμερα στη νέα ημερομηνία αλλά δεν είπε ξεκάθαρα ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) θα αποσυρθεί από το λιβανικό έδαφος.

«Η 18η Φεβρουαρίου θα είναι η ημερομηνία για την αναδιάταξη, όταν τα στρατεύματα των IDF θα ολοκληρώσουν την αναδιάταξή τους, και φυσικά, τα (λιβανικά) στρατεύματα θα έλθουν πίσω από αυτά, άρα είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία», δήλωσε η ίδια.

Η Όρταγκους αναμένεται να συναντήσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ, τον πρόεδρο του λιβανικού Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι --που είναι επίσης επικεφαλής του Αμάλ-- και να ταξιδέψει στον νότιο Λίβανο με τον λιβανικό στρατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λίβανος σκοπεύει να συμμετάσχει σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον

Ο Λίβανος σκοπεύει να συμμετάσχει σε συνάντηση με ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ουάσινγκτον για συζήτηση κατάπαυσης πυρός, δήλωσε Λιβανέζος αξιωματούχος. Τόνισε ότι η εκεχειρία είναι απαραίτητη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αβέβαιη η συμμετοχή Ιράν στις συνομιλίες με ΗΠΑ λόγω Λιβάνου

Το Πακιστάν αναμένει αντιπροσωπείες από Ιράν και ΗΠΑ για συνομιλίες, αν και η παρουσία του Ιράν αμφισβητείται μετά τα θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, που απείλησαν την εκεχειρία. Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Πρόταση άμεσων συνομιλιών με Λίβανο – Όρος Χεζμπολάχ η εκεχειρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο, μετά τα φονικά πλήγματα που απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία. Ο Λίβανος ζητά κατάπαυση του πυρός πριν τη διαπραγμάτευση, ενώ η περιοχή παραμένει ήρεμη.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ειρηνευτικές συνομιλίες με Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου, με πρώτη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πηγές, οι συνομιλίες θα είναι παρόμοιες με εκείνες ΗΠΑ-Ιράν, με την αμερικανική διαμεσολάβηση.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκουτέρες ζητά άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο απειλούν την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν, καλώντας σε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Τουλάχιστον 182 νεκροί ήταν ο βαρύτερος απολογισμός της σύγκρουσης.