ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:37
Μάνη

Άννα Μάνη: Το Οpen Business αλλάζει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου παρουσιάζει σε άρθρο της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το νέο ψηφιακό σύστημα Open Business, που στόχο έχει την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου παρουσιάζει σε άρθρο της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το νέο ψηφιακό σύστημα Open Business, που στόχο έχει την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Το σύστημα παρέχει ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία και επιτρέποντας τις διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία. Ο στόχος είναι η μείωση των διοικητικών βαρών και η ενίσχυση της διαφάνειας, με τη χρήση εργαλείων όπως το QR Code για άμεσο έλεγχο της κατάστασης των δραστηριοτήτων.

Το έργο αυτό υποστηρίζει τη στρατηγική για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Αναλυτικά το άρθρο της υφυπουργoύ:

«Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για την επιχειρηματική κοινότητα. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης επικεντρωθήκαμε στο να παρέχουμε ένα εργαλείο που θα εξαλείφει περιττές καθυστερήσεις και θα διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες.

Με το πληροφοριακό σύστημα Open Business, το οποίο παρουσιάσαμε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και πολύ σύντομα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή.

Πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που δημιουργεί ένα ενιαίο, ψηφιακό περιβάλλον, όπου κάθε επιχείρηση μπορεί να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες αδειοδότησης γρήγορα, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Το έργο αυτό εντάσσεται στον κεντρικό κυβερνητικό στόχο που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών κατά τουλάχιστον 25% εντός της επόμενης διετίας. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Μέσα από αυτή τη νέα πλατφόρμα, όλα τα στάδια της αδειοδότησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία του επιχειρηματία. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μειώνει το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις, ενώ η διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα του Δημοσίου, όπως το TaxisNet και το ΓΕΜΗ, διευκολύνει τη ροή των πληροφοριών, επιτρέπει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και διευκολύνει τον έλεγχο από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης.

Ένα από τα πλέον καινοτόμα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι το QR Code που ενσωματώνεται στη φόρμα γνωστοποίησης κάθε δραστηριότητας. Μέσω αυτού, οι εποπτικές αρχές μπορούν να ελέγχουν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση μιας δραστηριότητας, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συστήματος.

Το Open Business, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην υποβολή γνωστοποιήσεων, αλλά υποστηρίζει επίσης τη διαδικασία των εγκρίσεων και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η δυνατότητα αυτή μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη μιας άδειας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ορθή τήρηση των κανονιστικών απαιτήσεων.

Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας αναφορών και του επιχειρησιακού φακέλου, που τηρείται πλέον ηλεκτρονικά, αποκτούμε τη δυνατότητα συλλογής πολύτιμων δεδομένων για την άσκηση πολιτικών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, βασισμένα σε πραγματικά στοιχεία και ανάγκες της αγοράς.

Με το Open Business, η χώρα μας κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ακόμη πιο σύγχρονου και εξωστρεφούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής: συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να μειώσουμε τα διοικητικά βάρη, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν σταθερά ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

Το Open Business είναι μόνο ένας κρίκος της αλυσίδας. Η στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου συνεχίζεται με έργα που ενισχύουν τη βιομηχανία, την καινοτομία και την ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η Ελλάδα μπορεί και θα συνεχίσει να πρωτοπορεί.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτωμένο εμπορευματοκιβώτιο πλοίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές και ξεπερνάει Ευρωπαίους ανταγωνιστές

Η εξωστρέφεια είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Παρά τις γεωπολιτικές πιέσεις, νέα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές κερδίζουν έναντι των ανταγωνιστών, με ανάλυση που αποκαλύπτει τα σημεία ανάπτυξης.
Βιομηχανική εγκατάσταση από ψηλά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΒΕ: Θετικό το άνοιγμα της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας

Ο ΣΒΕ χαιρετίζει ως θετική την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για εθνικό σχέδιο που θα τοποθετήσει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, με έμφαση σε επενδύσεις, υποδομές και καινοτομία.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Επενδύσεις και θέσεις εργασίας για ισχυρή παραγωγή

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές στον δεύτερο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου με 270 νέα επενδυτικά σχέδια σε τρία καθεστώτα και ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ το καθένα, όπως δήλωσε ο υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Ισχυρή οικονομία στηρίζει κοινωνία και επιχειρήσεις

Ο Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνοντας τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας. Εγκαινιάστηκαν νέα έργα υγείας και ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νοσοκομεία και υποδομές.
Τεχνητή νοημοσύνη λιανεμπόριου
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Στρατηγική καινοτομίας για εκσυγχρονισμό του λιανεμπορίου στην Κίνα

Το Πεκίνο σχεδιάζει να ενισχύσει τον τομέα λιανικής για αύξηση εσωτερικής ζήτησης, κατανάλωσης και θέσεων εργασίας έως το 2030, με έμφαση στην καινοτομία και τη δημιουργία παγκόσμιων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων σύμφωνα με νέα εγκύκλιο.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Καλαφάτης στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο Ανταγωνιστικότητας ΕΕ στο Δουβλίνο

Ο Σταύρος Καλαφάτης θα εκπροσωπήσει τον υπουργό Ανάπτυξης στην Υπουργική Σύνοδο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο Δουβλίνο 9-10 Ιουλίου, με θέματα ανταγωνιστικότητα, ΜμΕ, πράσινη βιομηχανία και ενιαία αγορά.