ΓΔ: 1403.63 -0.31% Τζίρος: 88.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Menelaos Myrillas/SOOC

Χρυσοχοΐδης: Βασική μου προτεραιότητα είναι οι ασφαλείς γειτονιές

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την κατοχή όπλων και η ποινή για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, τώρα εφόσον συλληφθεί κάποιος δεύτερη φορά για παράνομη οπλοκατοχή θα τιμωρηθεί με ένα χρόνο φυλάκισης, χωρίς αναστολή.

«Η πρώτη και βασική μου προτεραιότητα είναι οι ασφαλείς γειτονιές, οι ασφαλείς πόλεις, να μπορούν οι άνθρωποι στους δρόμους της γειτονιάς τους, της πόλης, να κυκλοφορούν με απόλυτη ασφάλεια για τη ζωή τους και την ακεραιότητά τους», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Με αφορμή αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στο Στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πρόκειται για μια από τις επιχειρήσεις που κάνει σε καθημερινή βάση η αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και τόνισε πως η αστυνομία κάνει επιχειρήσεις παντού, όπως και λεπτομερείς ελέγχους, «έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι οι οικισμοί είναι χώροι ειρηνικής συμβίωσης και όχι χώροι, όπου στεγάζονται εγκληματικές ομάδες». «Αυτή πρέπει να είναι μια διαρκής και μόνιμη διαδικασία, με την έννοια των ερευνών και των ελέγχων. Όχι μόνο εκεί, παντού, στους δρόμους, στις εθνικές οδούς, στους επαρχιακούς δρόμους, σε οικισμούς, έτσι ώστε όλοι να έχουν υπόψη τους ότι, όταν κάνουν παράνομες δραστηριότητες, υπάρχει έλεγχος» ανέφερε ο υπουργός. Μάλιστα, υπογράμμισε πως πρέπει να «καταπολεμήσουμε αυτές τις εγκληματικές ομάδες, που συγκροτούνται από διάφορους εγκληματίες, οι οποίοι συστηματικά κλέβουν, ληστεύουν, εκβιάζουν, πουλάνε όπλα και ναρκωτικά. Όλο αυτό θέλει έναν διαρκή πόλεμο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την κατοχή όπλων και η ποινή για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, ενώ τιμωρείται αυτή τη στιγμή με 6 μήνες με αναστολή, τώρα εφόσον συλληφθεί κάποιος δεύτερη φορά για παράνομη οπλοκατοχή θα τιμωρηθεί με ένα χρόνο φυλάκισης, χωρίς αναστολή.

Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην κατοχή όπλων από ανήλικους, καθώς -όπως είπε- είναι ανησυχητικό ότι πολλά παιδιά πλέον φέρουν μαζί τους όπλα και μαχαίρια, σε χώρους όπου πραγματοποιούνται μαζικές εκδηλώσεις.

Σχετικά με την ιδιαιτερότητα της Κρήτης όπου μεγάλος πληθυσμός κατέχει όπλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η ανοχή, για πολλά χρόνια, έχει διαμορφώσει μία κατάσταση η οποία στρέφεται εναντίον της κοινωνίας, ισχυρές εγκληματικές ομάδες, οι οποίες κλέβουν επιδοτήσεις, καλλιεργούν χασίς, διακινούν ναρκωτικά, κάνουν εκβιασμούς, όλες αυτές οι εγκληματικές ομάδες, χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα για να επιβάλλουν τη θέλησή τους».

«Είμαστε σε πόλεμο με αυτή την κατάσταση πια και το εννοώ», τόνισε και εξήγησε πως γι' αυτόν τον λόγο ιδρύθηκε και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, τμήμα της οποίας θα λειτουργεί και στην Κρήτη και θα ασχοληθεί συστηματικά με αυτά τα ζητήματα.

Σχετικά με το ότι πολλοί υπότροποι κυκλοφορούν ελεύθεροι, είπε πως παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, αρκετές φορές υπότροποι να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Επισήμανε πως με νέα ρύθμιση που θα γίνει θα ρυθμιστεί και το εξής φαινόμενο: «πάει ένας σήμερα και δίνει ένα "παρών" σε ένα Τμήμα Ασφαλείας. Έχει όμως και άλλη υποδικία ή έχει κι άλλο αδίκημα. Πάει δεύτερη φορά, πάει τρίτη φορά. Υπάρχει ένας στον Άγιο Παντελεήμονα που πάει 34 φορές τον μήνα και είναι έξω. Αυτός θα πάει φυλακή, διότι πλέον υποτροπή με υποτροπή δεν έχει ξανά "παρών", οδηγεί στο Κατάστημα Κράτησης. Στο Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, στο Τμήμα Αχαρνών, στο Μενίδι, στο Ζεφύρι, υπάρχουν κάποιοι που έχουν 10- 12 "παρών" τον μήνα (για διαφορετικά αδικήματα) συστηματικά. Δηλαδή από τα 2.000 περίπου "παρών" στο Μενίδι, περίπου οι μισοί έχουν πάνω από ένα».

Για την ενίσχυση της Αστυνομίας με επιπλέον προσωπικό ο υπουργός σημείωσε πως οι αστυνομικοί απασχολούνται σε πάρα πολλές δραστηριότητες καθημερινά και μάλιστα πολλές εκ των οποίων δεν είναι δική της αρμοδιότητα, όπως η συνοδεία των ψυχικά ασθενών με περιπολικό στα νοσοκομεία. «Η αστυνομία πραγματικά ασκεί ένα ηρωικό έργο και εγγυάται την ασφάλεια. Γι' αυτό οι αστυνομικοί μας αξίζουν τη στήριξή μας, τον έπαινό μας και την αναγνώρισή μας», υπογράμμιμσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσλήψεις που έχουν γίνει από το 2019 για την ενίσχυση των υπηρεσιών του Σώματος. «Από το 2019 που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση προσελήφθησαν επιπλέον 1.500 ειδικοί φρουροί. Στη συνέχεια αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός των εισακτέων και του χρόνου θα έχουμε 800 νέους αστυνομικούς. Σήμερα μπαίνουν 300 καινούργιοι ειδικοί φρουροί στη Σχολή Αστυφυλάκων και σε 15 μέρες περίπου άλλοι 600. Άρα, θα πάρουμε 900 νέους αστυνομικούς» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Από Δευτέρα σε λειτουργία το panic button για τους νέους

«Μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα αποτελεί δέσμευσή μας

«Θωρακιζόμαστε για να μπορέσουμε να ξεριζώσουμε στην κυριολεξία, σε όλους τους τομείς, τη διαφθορά χωρίς να παραβλέπουμε ακόμη και μικρότερα πράγματα που μπορεί να καταλήξουν να γίνονται μεγάλα» επισήμανε . 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Περισσότεροι από 700 οι αστυνομικοί στην Θεσσαλονίκη

«Το μέτρο της ενίσχυσης της αστυνόμευσης είναι μόνιμο και εμπεδώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο, έτσι ώστε οι πολίτες στις μεγάλες πόλεις να αποκτήσουν το μεγάλο και αυτονόητο αγαθό της ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης για UEFA: Να συμμορφωθούν όλοι με τις υποδείξεις της αστυνομίας

Ερωτηθείς για την ίδρυση του «ελληνικού FBI», ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πρόκειται για μια καινούργια υπηρεσία, με πανελλαδική ευθύνη και δικαιοδοσία, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ).
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: 17.000 αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν στην ενδοοικογενειακή βία

«Προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.