ΓΔ: 2051.42 -1.13% Τζίρος: 13.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:35
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
Ο Άκης Σκέρτσος μιλά σε οικονομικό συνέδριο για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Σκέρτσος: Καλύτερη προοπτική για τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού

«Η αξιολόγηση της οικονομίας είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και βιωματική για τους περισσότερους πολίτες που δεν είναι οικονομολόγοι.» σημειώνει ο υπουργός.

Στα βασικά οικονομικά μεγέθη και στους βασικούς δείκτες εστιάζει ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η αξιολόγηση της οικονομίας είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και βιωματική για τους περισσότερους πολίτες που δεν είναι οικονομολόγοι. Τα έσοδα και τα έξοδα σε μηνιαία βάση στο νοικοκυριό του καθενός είναι και ο βασικός δείκτης για την πλειονότητα των ανθρώπων ως προς την πορεία της οικονομίας», είναι η εισαγωγική παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας, που επισημαίνει:

«Και, ναι, πρώτη η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η καλή πορεία της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ακόμη καθημερινό βίωμα για πολλά νοικοκυριά. Κι αυτό παρότι υπάρχουν, πλέον, πολύ περισσότερες δουλειές, επενδύσεις αλλά και αυξήσεις στα εισοδήματα. Η συγκυρία του διεθνούς και εγχώριου πληθωριστικού κύματος -που πλέον όμως υποχωρεί- αφαίρεσε ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των αυξήσεων».

Ωστόσο, προσθέτει, «υπάρχει τρόπος να κατανοήσουμε πιο αντικειμενικά αν όντως η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα, συγκρίνοντας βασικά οικονομικά μεγέθη τόσο με το πρόσφατο παρελθόν όσο και με το τι συμβαίνει σήμερα σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σύγκριση και μέτρηση με κοινά αποδεκτά μεθοδολογικά εργαλεία βοηθούν να αποκτήσουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και κατανόησης της πραγματικότητας. Να συνυπάρξουμε πιο αρμονικά, να ανταλλάξουμε επιχειρήματα ουσίας αλλά και να εντοπίσουμε που πηγαίνουμε καλύτερα ή χειρότερα από τους άλλους ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις».

Στα βασικά οικονομικά μεγέθη, λοιπόν, «η Ελλάδα σημειώνει κάποιες αξιοσημείωτες και αναμφισβήτητες επιδόσεις -με βάση πάντα τους ευρωπαϊκούς δείκτες- που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια πατάμε σε στέρεες βάσεις για να κάνουμε το άλμα που είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα σημειώνει:

  • Το 4ο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και τη μεγαλύτερη πτώση δημοσίου χρέους στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
  • Διπλάσια ανάπτυξη της οικονομίας από τον μέσο όρο της ΕΕ.
  • Τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ με 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην πενταετία.
  • Τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ΕΕ με μείωση ή κατάργηση άνω των 60 φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών (μαζί με αυτούς που νομοθετούνται τώρα για το 2025).
  • Μείωση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ κατά 50% συγκριτικά με το 2017 χάρη στη ραγδαία ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων.
  • Υπερδιπλασιασμό των δημοσίων επενδύσεων από σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ το 2019 σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το 2025.
  • Ταχύτερη αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 5 μονάδες από την υπόλοιπη Ευρώπη και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας.
  • Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 22 δισ. ευρώ και αύξηση των πράσινων δανείων κατά 51 δισ. ευρώ στην πενταετία».

Συμπερασματικά, «όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας και καλύτερης προοπτικής για τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού. Διότι, αν δεν στέκεται σε στέρεα θεμέλια το κοινό μας σπίτι δεν μπορεί να είναι ασφαλές ούτε το ατομικό νοικοκυριό του κάθε πολίτη.

Μέρα με τη μέρα μειώνουμε την απόσταση που μας χωρίζει εισοδηματικά από την υπόλοιπη Ευρώπη και δημιουργούμε τις συνθήκες για μια Ελλάδα όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να ζουν ξανά καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Για αυτό αγωνιζόμαστε», υπογραμμίζει ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος κλείνοντας κάνει ονομαστικά στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση, Θάνο Πετραλιά, Χρήστο Δήμα, Αλέξη Πατέλη και Μιχάλη Αργυρού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδρομές κατά ISIS στη Συρία, λίγο πριν τη συνάντηση Σάρα-Τραμπ

Οι συριακές αρχές εξαπέλυσαν 61 επιχειρήσεις κατά πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους, με 71 συλλήψεις και κατάσχεση όπλων, λίγο πριν το ταξίδι του προέδρου Αλ Σάρα στις ΗΠΑ για συμμετοχή στον διεθνή συνασπισμό.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αυτοκίνητο χτύπησε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν

Οδηγός παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες στο Ολερόν Γαλλίας, τραυματίζοντας δύο σοβαρά. Ο δράστης, γνώριμος στις αρχές για παραβατική συμπεριφορά και εξάρτηση, συνελήφθη. Διενεργείται έρευνα από την αστυνομία.
Ουρά μεταναστών προσφύγων
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: 72,7% λιγότερες απόπειρες παράνομης εισόδου το 2025

Σημαντική μείωση 72,7% καταγράφηκε στις απόπειρες παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα το εννεάμηνο, σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΣ. Πιο συχνές οι προσπάθειες εισόδου από Αφγανιστάν και Μαρόκο.
Άγαλμα Αριστοτέλη Στάγειρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάπλαση και αντιπλημμυρικά έργα στη Μεγάλη Παναγία με χρηματοδότηση ΥΠΕΣ

Ο Δήμος Αριστοτέλη εξασφάλισε έργο ανάπλασης και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Μεγάλη Παναγία, προϋπολογισμού 1,12 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ και υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός.