ΓΔ: 2150.88 -1.49% Τζίρος: 94.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:42
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσιάζει σε ενημέρωση της κυβέρνησης με φόντο το λογότυπο του εκπροσώπου.

Μαρινάκης: Η πολιτική μας έχει στόχο τη βελτίωση της ζωής του πολίτη

Χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητα την αύξηση του βασικού και μέσου μισθού, ενώ τόνισε πως επιδίωξη είναι να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές από τις διακυμάνσεις στις τιμές του ρεύματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» μίλησε για τα θέματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τους στόχους και τα νομοσχέδια που ακολουθούν. Χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητα την αύξηση του βασικού και μέσου μισθού, ενώ τόνισε πως επιδίωξη είναι να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές από τις διακυμάνσεις στις τιμές του ρεύματος.

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, ο Παύλος Μαρινάκης είπε:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυξήσεις που δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος του ρεύματος, να φτάσουν στον καταναλωτή. Ήδη, ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει το ζήτημα στην πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ ακολούθησε η κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με πρωτοβουλία της χώρας μας για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στη χονδρική.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: τέτοια φαινόμενα δε θα γίνουν αποδεκτά. Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα σε βάρος καταναλωτών και επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται να επιτρέψει το κράτος κάποιοι να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών. Δεν ποινικοποιείται το κέρδος, ποινικοποιείται η κερδοσκοπία».

Για την επίτευξη του στόχου των 950 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και τα 1.500 για τον μέσο μισθό μέχρι το 2027 είπε:

«Είναι η βασική μας προτεραιότητα. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις και γι'αυτό επικεντρώνουμε όλες τις προσπάθειές μας στον πήχη που έχουμε βάλει για το 2027. Η πορεία της χώρας από το 2019, παρά τις πρωτοφανείς και απρόβλεπτες κρίσεις, είναι τέτοια που δημιουργεί τη στέρεη βάση που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε, όμως, ξεκάθαροι ότι αυτόν τον στόχο δε θα τον επιτύχουμε, εφαρμόζοντας συνταγές χρεοκοπίας από το παρελθόν, που υποθηκεύουν τις επόμενες γενιές».

Για τη μείωση από 50 φόρων από το 2019 έως σήμερα χωρίς η μεσαία τάξη να σταματήσει να πληρώνει τον μεγαλύτερο λογαριασμό στην εφορία τόνισε:

«Πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τις περισσότερες, μόνιμες μειώσεις φόρων από οποιαδήποτε άλλη μεταπολιτευτικά. Μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, με περισσότερες από 50 φοροελαφρύνσεις, επέστρεψε στην τσέπη των πολιτών και στα ταμεία των μικρομεσαίων όσα αφαίμαξε η φορολαίλαπα της πενταετίας 2015-2019. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί προβλέπει ότι από την 1/1/2025 θα ισχύσουν 12 νέες φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μια επιπλέον μονάδα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων υγείας για παιδιά έως 18 ετών».

Για τα επόμενα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση είπε:

«Η πολιτική μας έχει στόχο τη βελτίωση της ζωής πολιτών. Επειδή είναι νωπή, η ψήφιση της μεταρρύθμισης για τον Προσωπικό Γιατρό, θα ξεκινήσω από την υγεία. Η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξήσει πάνω από 50%, τις τακτικές δαπάνες για το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα υλοποιεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο - από συστάσεως ΕΣΥ - πρόγραμμα κτιριακής ανακαίνισης 80 νοσοκομείων και 153 Κέντρων Υγείας.

Προτεραιότητά μας, όμως, είναι και η Παιδεία. Το 2025 θα ξεκινήσει το εμβληματικό πρόγραμμα ''Μαριέττα Γιαννάκου'', το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί για την αναβάθμιση και ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Στηρίζουμε στην πράξη το δημόσιο πανεπιστήμιο, με την ενίσχυση της χρηματοδότησής του στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Για την απόσταση από τις επόμενες εκλογές το 2027, τόνισε:

«Έχουμε μπροστά μας κάτι από παραπάνω από 2,5 χρόνια για να καταφέρουμε να αισθανθούν οι πολίτες, όλο και περισσότερο στη ζωή τους, στις αποδοχές τους, το γεγονός ότι η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται μια κανονική χώρα. Χρειάζεται πολλή δουλειά, μετρήσιμο αποτέλεσμα και πολιτικές που έχουν ως στόχο, ιδιαίτερα τη στήριξη της μεσαίας τάξης, ώστε αυτή που κάποιοι για χρόνια αποκαλούσαν υποτιμητικά ως ''νοικοκυραίους'' να πάρει πίσω όσα στερήθηκε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Απαραίτητη κυβέρνηση με σαφή στόχο την αντιμετώπιση αισχροκέρδειας

Η Νίκη καταγγέλλει ότι τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας αφήνουν ανεξέλεγκτα τα καρτέλ, ενώ η επιβολή πλαφόν ουσιαστικά νομιμοποιεί τα υψηλά κέρδη των ολιγοπωλίων αντί να τα μειώνει.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Πλαφόν σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ έως τον Ιούνιο 2026

Ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και τα σούπερ μάρκετ έως 30/6/2026, στο πλαίσιο μέτρων κατά της αισχροκέρδειας λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυβέρνηση και πρωθυπουργός οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη εξωτερική πολιτική και εμπλοκή της χώρας σε δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις. Καλεί σε πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Θα δράσουμε για να αποτρέψουμε την κερδοσκοπία στην Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε στη Βουλή ότι θα ληφθούν μέτρα κατά της κερδοσκοπίας λόγω του πολέμου στο Ιράν, με ενδεχόμενη αυξημένη φορολόγηση. Εξετάζεται μείωση φόρων καυσίμων μέσω επιπλέον ΦΠΑ, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Νικητιάδης: Ο Μητσοτάκης να ψάξει για ευθύνες για ακρίβεια στην κυβέρνησή του

Ο Γ. Νικητιάδης του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας και την απουσία ουσιαστικής στήριξης πολιτών, τονίζοντας ότι αγνοούνται προτάσεις για μείωση φόρων και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.