ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αντώνης Σαμαράς χαμογελαστός
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ο Σαμαράς ζητά παραίτηση Γεραπετρίτη, προτείνει Καραμανλή για ΠτΔ

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρει πως η πρότασή του για τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με νέα ηχηρή παρέμβαση προχωράει σε νέο «πλήγμα» στην κυβέρνηση καθώς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ επαναλαμβάνει την έντονη κριτική για τα εθνικά θέματα ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.  

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρει πως η πρότασή του για τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή για την νέα δήλωση του κ. Σαμαρά στάθηκαν τα λόγια του Γιώργου Γεραπετρίτη τον περασμένο Οκτώβριο «αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά, ας με πουν και μειοδότη».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία από τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του, ούτε αν θα προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή αν θα επιλέξει κάποιο άλλο πρόσωπο.

Για το ζήτημα εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο κ. πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είχε πει: «Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει, στις αρχές του 2025».

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έλαβε 261 θετικές ψήφους από τη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2020.

Πότε θα γίνει η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2024. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει πότε θα προτείνει το πρόσωπο που έχει επιλέξει για τη θέση του ΠτΔ και μετά η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή του έως τις 13 Φεβρουαρίου 2025.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στα τέλη Οκτωβρίου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει για το ζήτημα του ΠτΔ πως «είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον πρωθυπουργό και δεν έχει και καμία αξία αυτή τη στιγμή να μπούμε σε καμία τέτοια διαδικασία σεναριολογίας. Ούτε παραγωγικό είναι, ούτε αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, προφανώς, που θα συζητηθεί στην ώρα του, η οποία δεν είναι τώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Η Ελλάδα σήμερα ισχυρή, με αισιοδοξία για το μέλλον

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρή και αισιόδοξη για το μέλλον, συγκρίνοντας τη διεθνή εικόνα της με την περίοδο της κρίσης. Τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος, αν και τα προβλήματα παραμένουν.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ φέρνει παράδειγμα Ιταλίας, εμείς δεν ρισκάρουμε τη χώρα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο ACTION 24 ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες όσο επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας, με ενισχύσεις στα καύσιμα και μέτρα που θα αξιολογούνται κάθε δεκαπενθήμερο λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλουμε τον συλλογικό πλούτο σε ατομική ευημερία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην Κατερίνη ότι στόχος είναι ο συλλογικός πλούτος να μετουσιωθεί σε ατομική ευημερία, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο παροχολογίας ενόψει εκλογών και δεσμεύτηκε για στήριξη ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας ο συλλογικός πλούτος να φέρει ατομική ευημερία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνη τόνισε τη σημασία να μετατραπεί ο συλλογικός πλούτος σε ατομική ευημερία, αποφεύγοντας την παροχολογία και δεσμεύτηκε να στηρίξει την κοινωνία ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Η επιστολή Μητσοτάκη νέα πρωτοβουλία, υπεύθυνη απάντηση ζητά

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο OPEN ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση, απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής ευελιξίας.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Η κυβέρνηση ενεργεί διαρκώς, ακούγοντας τους πολίτες

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε πως η κυβέρνηση διαρκώς στηρίζει την κοινωνία χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομία, προσαρμόζοντας την πολιτική της στις ανάγκες των πολιτών και τις εξωτερικές κρίσεις.