ΓΔ: 1390.41 0.42% Τζίρος: 35.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:40:33 DATA
businessdaily-Dendias-Nikos
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ν. Δένδιας: Κλείνουν 137 στρατόπεδα - Έως 7 δισ. σε ελληνικά ναυπηγεία

Όλες τις αλλαγές που προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σχέδια για τα εξοπλιστικά παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή. Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό, σημαντικό έργο στα ελληνικά ναυπηγεία.

Στις αλλαγές που προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην εισήγησή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035.

Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές, που αφορούν τη θητεία, την καριέρα των αξιωματικών και φυσικά τα εξοπλιστικά. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όπως δήλωσε θα φέρει στη Βουλή το πρώτο εξάμηνο του 2025 σχετικά νομοσχέδια.

Όπως τόνισε ο υπουργός, αλλάζει ο στρατός με ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Μάλιστα επισήμανε πως η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 800 στρατόπεδα, δηλαδή περισσότερα από τις ΗΠΑ, για τον λόγο αυτό και θα προχωρήσει σε κλείσιμο στρατοπέδων.

«Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα ώστε να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250», είπε ο Ν. Δένδιας και εξήγησε πως «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%».

«Παράλληλα, θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τόνισε, εξάλλου, ότι «πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones και κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντί-drone».

Παράλληλα ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) τονίζοντας πως «απαιτείται να μπούμε στον 21ο αιώνα γρήγορα». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ελληνικό σύστημα αντι-drone «Κένταυρος», το οποίο χαρακτήρισε ως πρώτη επιτυχία, και σημείωσε ότι θα αποτελέσει ένα από τα 4 αντι-drone συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός τόνισε ότι θα ισχυροποιηθεί σημαντικά καθώς «θα αποκτήσει τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος και δυνατότητα αντιαεροπορικής Άμυνας της περιοχής. Θα προβάλει την ισχύ του, όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, επισήμανε ότι τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταφέρουν στην ναυπηγική βιομηχανία της χώρας περί τα 6 με 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και μάλιστα εμπροσθοβαρώς. 

«Η προσέγγιση που υπάρχει στο υπουργείο είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών που να μπορεί να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Να φύγουμε από τη νοοτροπία "αγοράζουμε από το ράφι"», τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Για την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων, για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35».

Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε θητεία, εθνοφυλακή αλλά και εφεδρεία, προκειμένου να υπηρετούν αποτελεσματικά το αμυντικό δόγμα, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη μεταρρύθμισης στην στρατωτική δικαιοσύνη, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν ναυτοδικεία και αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν στην πραγματικότητα καμία ανάγκη.

Για τα στρατιωτικά νοσοκομεία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα» αλλά και να προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι στη θητεία οι στρατεύσιμοι πρέπει να εκπαιδεύονται ουσιωδώς και δια βίου.

Σημαντική παράμετρος είναι και η καριέρα των στρατιωτικών στις ΕΔ. «Πρέπει να αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας το career path και τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, αλλιώς δεν θα έχουμε στελέχη τα επόμενα 10 χρόνια όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μαζί».

Για τις επικοινωνίες σημείωσε ότι «όλο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν δεν αλλάξουμε τις επικοινωνίες. Πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες προφυλαγμένες. Να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος. Η εν δυνάμει απειλή έχει ήδη δύο δορυφόρους».

Ο κ. Ν. Δένδιας διευκρίνισε ότι: «Στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. ευρώ. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήρε τα... όπλα η αμυντική βιομηχανία για το νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας

Ο Σύνδεσμος των κατασκευαστών αμυντικού υλικού τονίζει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αν τα πνευματικά δικαιώματα για τα προϊόντα μένουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.
Dendias-Nikos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σχεδιάζει ο Νίκος Δένδιας για την ΕΑΒ και την αμυντική βιομηχανία

Ο υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την ΕΑΒ, με σχέδιο για την αναβάθμισή της, ώστε να «τρέξουν» κρίσιμης σημασίας προγράμματα, όπως η συντήρηση μεταγωγικών και η παραγωγή drones.
businessdaily-Fregata-PSARA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες εταιρείες «φλερτάρουν» με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 7 δισ.

Νέα εποχή για το ελληνικό οικοσύστημα της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ΕΑΒ, τα τρία ναυπηγεία και οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε αεράμυνα - drones.