Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες και η τρίτη κατά σειρά διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξουν άρδην οι συσχετισμοί όχι μόνο ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και η ανθρωπογεωγραφία εντός του Κοινοβουλίου.
Η εβδομάδα ξεκινά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στην ίδια αφετηρία, με 31 βουλευτές το κάθε κόμμα, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη, του βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά, της βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών Ραλλίας Χρηστίδου και της βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακής Μάλαμα.
Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να χαράξει αυτόνομη πολιτική διαδρομή, ιδρύοντας τις επόμενες ημέρες δικό του κόμμα, ζητούμενο παραμένει ποιοι από τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ακολουθήσουν και θα στείλουν αντίστοιχες επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον Πρόεδρο της Βουλής, οδηγώντας μοιραία την Κουμουνδούρου να χάσει το θεσμικό της ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα χριστεί δεύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, παίρνοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αναλογούντα προνόμια που προβλέπει το καταστατικό της Βουλής, εξέλιξη που θα οδηγήσει ακόμα και σε μετακομίσεις γραφείων στη Βουλή!
Ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, αφού αύριο συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό, όπου αναμένεται ακόμα μία μετωπική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών.
Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρει απέναντί του - στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας των ομιλητών - τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κάτι που θα επαναληφθεί και τους επόμενους μήνες, με αποκορύφωμα φυσικά τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σχολιάζοντας εμμέσως τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν στο BD ότι δεν περίμεναν τη διάλυση των αντιπάλων τους για να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο της αντιπολίτευσης, τονίζοντας με νόημα ότι «αυτό αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στην κοινωνία».
Για την ώρα πάντως στο ΠΑΣΟΚ τηρούν στάση αναμονής, αναφορικά με τα σενάρια που εκ των πραγμάτων ήρθαν στην επιφάνεια, φουντώνοντας την «μεταγραφολογία» προς το πράσινο στρατόπεδο.
Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν - επί του παρόντος - ότι το κόμμα τους «δεν ποντάρει στην προσχώρηση βουλευτών που έκοψαν τους δεσμούς τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιδιώκει την επιστροφή ψηφοφόρων, διευρύνοντας την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς».
Γρίφος πάντως παραμένει ωστόσο αν και πόσα από τα στελέχη που είναι υπό αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, σκοπεύουν να ρίξουν «δίχτυα» και προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, επιλέγοντας να κρατήσουν την έδρα, αλλά να μην προσχωρήσουν στο νέο σχήμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Πέτρου Παππά, ο οποίος μπορεί να διαχώρισε τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατάει ωστόσο μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα ακολουθήσει το εγχείρημα του Στέφανου Κασσελάκη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως δημοσιεύματα του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, για ένα πιθανό «φλερτ» με τη Χαριλάου Τρικούπη.