ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ελληνική Βουλή
Η Ελληνική Βουλή στο Σύνταγμα, σύμβολο Δημοκρατίας και πολιτικής ιστορίας.

Διάσκεψη των Προέδρων: Χωρίς συμφωνία για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη

Κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα παράτασης ή αναβολής της επιλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, έως ότι ο κ. Ποττάκης ολοκληρώσει εξελισσόμενες έρευνες, όπως αυτή για το ναυάγιο της Πύλου.

Δεν επετεύχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η απαιτούμενη πλειοψηφία των «τριών πέμπτων», για την επιλογή του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Δ. Σωτηρόπουλου, στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Σημειώνεται ότι η θητεία του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη έχει λήξει προ 2,5 ετών περίπου, παραμένει ωστόσο στη θέση του καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον διάδοχό του.

Επί 29 παρόντων (από 30) μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, 15 μέλη της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, 7 μέλη (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΟ Σπαρτιάτες) δήλωσαν «παρών», ενώ 7 μέλη (από Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και εκπρόσωπο ανεξαρτήτων βουλευτών) είπαν «όχι» στην πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα παράτασης ή αναβολής της επιλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, έως ότι ο κ. Ποττάκης ολοκληρώσει εξελισσόμενες έρευνες, όπως αυτή για το ναυάγιο της Πύλου. Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε θέσει στα κόμματα το θέμα της λήξης της θητείας του κ. Ποττάκη ήδη από τις 21 και τις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ ο κ. Ποττάκης ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνάς του για την Πύλο στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, σημειώνοντας ότι ο κατακερματισμός της Βουλής κάνει άθλο το στοιχειώδες, που είναι η συμφωνία σε ζητήματα όπως το παραπάνω.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η αντιπολίτευση θέλει να κάνει τη Βουλή απέραντο δικαστήριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ εμπιστεύονται πλήρως τη δικαιοσύνη και δεν σχολιάζουν αποφάσεις της, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, ενώ δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο στις επισυνδέσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης απαντά αύριο σε ερώτηση Ανδρουλάκη για ενεργειακή ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή, αύριο στις 9:30 πμ, σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια, με έμφαση στην ακρίβεια και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Φλωρίδης: Η κυβέρνηση πληρώνει όσους διακινούν φθηνό πατριωτισμό

Ο Γ. Φλωρίδης απάντησε στον Κ. Βελόπουλο τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απτά βήματα για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκηρύσσοντας διαγωνισμούς όπου έλαβαν μέρος κολοσσοί όπως η Chevron και η Exxon Mobil.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθύνες πολιτικών ζητά το πόρισμα της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Γ. Ρούντας της "Νίκης" επιρρίπτει στην κυβέρνηση ευθύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για συστημική διαφθορά και θεσμική ανεπάρκεια, με ελλιπείς ελέγχους και έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον αγροτικό τομέα.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών Βορίδη, Αυγενάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε πως η Εξεταστική ανέδειξε την ανάγκη διερεύνησης ευθυνών Βορίδη-Αυγενάκη, ενώ κατηγόρησε το Μαξίμου για έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας. Όλα τα κόμματα εκτός Πλεύσης έχουν καταθέσει πορίσματα.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η πολιτική ενέργειας αυξάνει ακρίβεια και κινδυνεύει η ασφάλεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επανακαταθέτει ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τον πρωθυπουργό απαντήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, τις ΑΠΕ και τα μέτρα στήριξης καταναλωτών.