ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νίκος Δένδιας πορτραίτο

Δένδιας: Το γεωπολιτικό περιβάλλον απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση εκ μέρους μας

Ο υπουργός τονίζει ότι η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, με την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που συντελείται μέσω της «Ατζέντας 2030».

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και προετοιμασία έναντι οποιασδήποτε πιθανής απειλής», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε άρθρο του που φιλοξενείται στην ειδική έκδοση «Οι Μεγάλες Ιδέες» της εφημερίδας «Κεφάλαιο», σε συνεργασία με την εφημερίδα New York Times, με κεντρικό θέμα «Τι φοβόμαστε;».

Ο υπουργός τονίζει ότι η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, με την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που συντελείται μέσω της «Ατζέντας 2030».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει, ανταποκρίνεται στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και θωρακίζεται απέναντι σε κάθε μορφή απειλής, είτε συμβατικής είτε υβριδικής. Πάντως ο υπουργός τονίζει ότι η χώρα μας δεν προκαλεί, ούτε κάνει «επίδειξη δύναμης».

Μεταξύ άλλων επισημάνει:

«Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τα γειτονικά της κράτη, σύμφωνα με τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Δεν αποδέχεται, όμως, οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα επιβολής τετελεσμένων. Η Ελλάδα καθιστά σαφές στην πράξη ότι ουδεμία σχέση έχει με ΄failed states΄ τα οποία γίνονται βορά στις επεκτατικές διαθέσεις γειτονικών κρατών που παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία τους. Και ότι με αποφασιστικότητα και εθνική ομοψυχία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα με συνέπεια και προσήλωση στις αξίες που την καθοδηγούν διαχρονικά».

Και ο υπουργός καταλήγει επισημαίνοντας: «Η αναγνώριση των κινδύνων απαιτεί σοβαρή προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, η αναβάθμιση του αμυντικού σχεδιασμού και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίος όρος για μια Ελλάδα που όχι μόνο δεν φοβάται , αλλά είναι πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας EΛΚΑΚ-ΜΙΤ παρουσία Δένδια

Υπεγράφη στη Βοστώνη Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΚΑΚ και MIT Sea Grant, παρουσία του Νίκου Δένδια. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Μ. Τριανταφυλλου και Μ. Βασιλικός, παρουσία της προξένου Ελένης Πορίχη.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΚΑΚ – MIT: Στρατηγική συνεργασία για τη θαλάσσια ρομποτική

Στη Βοστώνη υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΚΑΚ και MITSG, παρουσία του Νίκου Δένδια. Η συνεργασία αφορά τη θαλάσσια ρομποτική, εκπαίδευση και δημιουργία υποδομών στην Ελλάδα.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ΗΠΑ ο Ν. Δένδιας για συναντήσεις με ειδικούς ρομποτικής και AI

Στη Βοστώνη βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ MITSG και ΕΛΚΑΚ, ενώ θα συναντηθεί με τον καθηγητή Γ. Βέλμαχο για τη δημιουργία Κέντρου Τραύματος στο 401 ΓΣΝΑ.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ενίσχυση αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας

Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπ. Πιστόριους στην Κρήτη. Συζήτησαν θέματα αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ, συμφωνώντας να διατηρούν στενή επικοινωνία για τα ζητήματα ασφαλείας.