ΓΔ: 2347.92 -0.21% Τζίρος: 128.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:37
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
Σφυρί δικαστηρίου μπροστά από το άγαλμα της δικαιοσύνης, έννοια νόμου και πλειστηριασμών.

Νέες δικαστικές αίθουσες στα Χανιά ανακοίνωσε ο υφ. Δικαιοσύνης

Όπως είπε, «η λύση είναι ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο, αλλά μέχρι τότε οι όποιες πιέσεις θα αμβλυνθούν από τη λειτουργία των πρώην φυλακών, εκφράζοντας την ελπίδα «να παραδοθεί σύντομα σε χρήση».

Ημερομηνία ορόσημο είναι η 16η Σεπτεμβρίου, οπότε και αλλάζουν τα δεδομένα στην απονομή της ελληνικής Δικαιοσύνης, μετά από δύο αιώνες ελεύθερου ελληνικού κράτους, με την εφαρμογή του Νέου Δικαστικού Χάρτη, όπως δήλωσε από τα Χανιά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Ο υφυπουργός συμμετείχε το μεσημέρι σε διευρυμένη σύσκεψη στο Πρωτοδικείο Χανίων με τους αρμόδιους φορείς και λειτουργούς και άκουσε τις προτάσεις, τα σχόλια και τις απορίες, δικαστών και εισαγγελέων, εργαζομένων και δικηγόρων, δίνοντας τις απαραίτητες απαντήσεις με βάση τις προβλέψεις του νόμου, διευκρινίζοντας ότι στο υπουργείο «έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί μία ομάδα με σκοπό να αντιμετωπίζει τα θεσμικά ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του Χάρτη».

Μιλώντας για τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Χανιά, ο υφυπουργός τόνισε πως η ανέγερση ενός νέου μεγάρου είναι ανάγκη για τη λειτουργία των δικαστηρίων στα Χανιά.

Ο υφυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο κτίριο των Παλαιών Δικαστικών Φυλακών, συνοδευόμενος από το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου και δικαστές, είπε: «Θέλουμε να υπερβούμε όσα γραφειοκρατικά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί, ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση, με βάση τις προτάσεις δικαστών, δικηγόρων, να δούμε το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, δηλαδή είτε ως χώρος αρχείων είτε ως χώρος ακροατηρίων». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το υπουργείο θα στείλει, άμεσα, τεχνικούς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση των κτιρίων και τότε θα αποφασισθεί η αξιοποίηση του. Οι πρώην Δικαστικές Φυλακές, όπως ενημέρωσε ο κ. Μπούγας, έχουν παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και απόφαση της πολιτικής ηγεσίας είναι να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν κτίρια και χώροι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επιθεώρησε τα κτίρια των δικαστηρίων στο σύνολό τους, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν κτιριακά προβλήματα και όπως ανέφερε, «θα γίνει προσπάθεια βελτίωσης των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί και αντιμετωπίζονται. Όπως είπε, η λύση είναι ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο, αλλά μέχρι τότε οι όποιες πιέσεις θα αμβλυνθούν από τη λειτουργία των πρώην φυλακών, εκφράζοντας την ελπίδα «να παραδοθεί σύντομα σε χρήση. Σε δύο χρόνια να το έχουμε αξιοποιήσει».

Σχετικά με τη Δικαστική Αστυνομία, στελέχη της οποίας ορκίζονται αύριο στην Κομοτηνή, έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους, ο κ. Μπούγας ανακοίνωσε ότι «στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Χανίων έρχονται έξι δικαστικοί αστυνομικοί, ενώ σύντομα επίσης, θα έχουμε πρόσληψη πολιτικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα είναι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και θα συνδράμουν το έργο των δικαστών και των εισαγγελέων, κυρίως των ανακριτών, και στα Χανιά».

Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε και στην εικόνα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, λέγοντας: «Στη χώρα μας η απονομή της δικαιοσύνης καθυστερεί. Όλες οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών ουσιαστικά επικρίνουν τη χώρα μας για τη βραδεία απονομή της δικαιοσύνης. Είναι κάτι που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και ο χάρτης είναι το βασικό εργαλείο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης. Ήδη, με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από διεθνείς οργανισμούς, μόνο η ισχύ του Δικαστικού Χάρτη, θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης περίπου κατά 25%».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέος o ένας λογιστής για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η απολογητική διαδικασία για την υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη με την προφυλάκιση ενός από τα δύο αδέλφια-λογιστές, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Λάουρα Κοβέσι πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι συλληφθέντες για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Την έρευνα για το κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ με επίκεντρο την Κρήτη αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. 22 συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τη ζημιά να ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη με 20 συλλήψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη για εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν συλληφθεί 20 μέλη, ανάμεσά τους λογιστές και υπεύθυνοι Κ.Υ.Δ., σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Βαριές διώξεις σε μέλη κυκλωμάτων ναρκωτικών, απολογίες σύντομα

Βαριές ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων στην Κρήτη, που διακινούσαν ναρκωτικά σε Ηράκλειο και Μαλεβίζι. Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν τις επόμενες μέρες, με τις υπερασπίσεις να μιλούν για υπερβολές.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα δικαστήρια οι 16 συλληφθέντες για εγκληματικές οργανώσεις στο Ηράκλειο

Στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου οδηγήθηκαν οι 16 συλληφθέντες από δύο εγκληματικές οργανώσεις, που διακινούσαν ναρκωτικά στην Κρήτη. Οι συλληφθέντες αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για απολογία τις επόμενες μέρες.