ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
mitsotakis_synedrio
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Η προεκλογική επίθεση της ΝΔ, τα 15 νομοσχέδια και... τα φροντιστήρια

Στις περιοχές της Β. Ελλάδας όπου καταγράφονται απώλειες στα δεξιά στρέφει το ενδιαφέρον της η ΝΔ. Συνεχίζεται το κυβερνητικό έργο με 15 νομοσχέδια. «Φροντιστήρια» στους υποψηφίους αρχίζουν στην Πειραιώς.

Με το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος των περιοδειών του πρωθυπουργού να έχει οριστικοποιηθεί, στο ραντάρ της οδού Πειραιώς μπαίνουν οι λεγόμενες «δύσκολες» περιφέρειες – κυρίως της Μακεδονίας – εκεί όπου η ΝΔ φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα δεξιά της, με σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες.

Μετά και την ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στο νησί της Χίου σηματοδοτώντας και την εγρήγορση της κυβέρνησης για τις μεταναστευτικές ροές, θέμα που απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, η κυβερνητική παράταξη θα πορευτεί με κεντρικό σύνθημα «Σταθερά – πιο κοντά στην Ευρώπη», θέτοντας ως πρόταγμα την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, επικεντρώνοντας την καμπάνια της στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος δείχνει να απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στον δείκτη εμπιστοσύνης ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδείξουν και την αρνητική στάση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν και συνάντησαν την σθεναρή αντίσταση και τελικώς την καταψήφισή τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ αναγνωρίζουν ως βασικό τους αντίπαλο τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, από την ακρίβεια μέχρι την ασφάλεια, αλλά και τα ζητήματα της υγείας και της παιδείας.

Έτσι και αλλιώς, το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μεγάλη βάση στα 15 νέα νομοσχέδια που θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο το νομοθετικό της έργο, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και μία απάντηση σε όσους θεωρούν ότι ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια, αφήνοντας πίσω την διακυβέρνηση της χώρας.

Τα κομματικά «θρανία» και η αδιευκρίνιστη ψήφος

«Κλειδί» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, αλλά και ο βαθμός των διαρροών προς άλλα κόμματα. Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστό όσων αποφεύγουν να εκφράσουν προτίμηση ενόψει των ευρωεκλογών αγγίζει το 15%, χωρίς κανείς επί του παρόντος να μπορεί να εξηγήσει με ασφάλεια για το εάν πρόκειται για μια οριστική επιλογή που θα εκφραστεί είτε μέσω της αποχής ή της επιλογής άλλου κόμματος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε κυβέρνηση και κόμμα είναι η εκ νέου συσπείρωση των δυνάμεων της γαλάζιας παράταξης, μετά και τη δημοσκοπική κάμψη των τελευταίων μηνών, αλλά και το αίνιγμα των επικείμενων εκλογών που για άλλη μία φορά είναι το ποσοστό της αποχής και της λεγόμενης χαλαρής ψήφου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού προγραμματίζουν να καλέσουν όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ σε ένα ιδιότυπο φροντιστήριο στην οδό Πειραιώς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και τον διευθυντή του κόμματος Γιάννη Σμυρλή να αναλαμβάνουν ρόλο «καθηγητών», ώστε να προετοιμάσουν τους υποψήφιους για τις τηλεοπτικές και όχι μόνο εμφανίσεις τους με αιχμή όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Στην κορυφή του αφηγήματος όλων των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος θα βρεθούν τα επιτεύγματα της ΝΔ τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, αλλά και οι απαντήσεις στην κριτική που δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Ζητούμενο πρώτο, η διαμόρφωση ενός ενιαίου πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων χωρίς ταυτόχρονα να μένει τίποτα αναπάντητο. Ζητούμενο δεύτερο, η αποφυγή κάθε λάθους που μπορεί να στοιχίσει την ώρα της κάλπης, με ατυχείς δηλώσεις και πολιτικά ολισθήματα που θα γίνουν σημαία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χήτας: Να απαγορευτεί η συμμετοχή κομμάτων με χρέη στις εκλογές

Ο Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης πρότεινε να αποκλειστούν από τις εκλογές τα κόμματα με χρέη, επικρίνοντας την πρόταση ΝΔ για το αρ. 29Σ ως απόπειρα κυβερνητικού ελέγχου στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Ηττήθηκαν όσοι επένδυσαν στον εσωτερικό διχασμό

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτήρισε «άκομψο» το ύφος του κ. Σαμαρά στα βίντεο, αποφεύγοντας να απαντήσει στη λογική του. Εξέφρασε βεβαιότητα πως η ΝΔ δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από νέο κόμμα Σαμαρά.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Υπεραπόδοση της οικονομίας σημαίνει υπεραπόδοση της ακρίβειας

Ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη και η πολιτική αλλαγή με ασφάλεια και σταθερότητα. Τόνισε ότι το κόμμα απευθύνεται σε όλους και πως οι συνεργασίες του προοδευτικού χώρου είναι αναγκαίες για αλλαγή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η αξιοπιστία μας κρίνεται από όσα είπαμε και πράξαμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία στο Αιγάλεω, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία του στη ΝΔ και επισήμανε τα έργα ανακαίνισης σε 156 κέντρα υγείας, τονίζοντας τη βελτίωση του ΕΣΥ στα τρία χρόνια διακυβέρνησης.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μικροκοπολιτικά οφέλη

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε πως το σύστημα συμπληρωματικής ψηφοφορίας διασφαλίζει τη μέγιστη συμμετοχή πολιτών, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και Τσουκαλά για αδιαφορία και επιδίωξη μικροπολιτικών συμφερόντων.