ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις το 2024: Τα ορόσημα στην κυβερνητική ατζέντα

Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αναχαίτιση της ακρίβειας, αλλά και οι θεσμικές αλλαγές για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών βρίσκονται στην πρωθυπουργική ατζέντα για το 2024.

Με το πόδι στο γκάζι θέλει να εισέλθει στη νέα χρονιά η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τάχιστα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Με την έναρξη κιόλας του νέου μήνα του έτους, μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή, μαζί με τα μεγάλα στοιχήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου κύμματος ακρίβειας, τα κρίσιμα ραντεβού στα ελληνοτουρκικά και την τελευταία εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

«Ποδαρικό» με τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Με το βλέμμα στραμμένο στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του επίμαχου άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου 13 μήνες από σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει με τον προωθούμενο νόμο Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, να βάλει τις βάσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στη χώρα μας –ουσιαστικά παραρτημάτων μεγάλων ξένων πανεπιστημίων– θα τεθούν προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στις πρώτες τριάντα ημέρες του Ιανουαρίου, παράλληλα με τη βούληση για ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων με 1 δισ. ευρώ.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός καλείται να κεφαλοποιήσει προς όφελος των εθνικών συμφερόντων τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των Αθηνών με τον Ταγίπ Ερντογάν και να διερευνήσει τις δυνατότητες επίλυσης των διαφορών με τη γείτονα χώρα, με τέσσερις ημερομηνίες να βρίσκονται ήδη σημειωμένες στην ατζέντα του.

Τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχουν ως ορόσημο τον Φεβρουάριο όπου θα επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις αρχές του μήνα και μερικές ημέρες αργότερα, πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ετοιμάζει βαλίτσες για την Άγκυρα για ένα ακόμα τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο την Άνοιξη, ενώ οι δύο άνδρες θα τα ξαναπούν από κοντά στο περιθώριο της Συνόδου του NATO τον Ιούλιο.

Ο «βραχνάς» της ακρίβειας

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας μπορεί να λειτούργησε σαν χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας πόντους στη διεθνή σκηνή για την ελληνική οικονομία, ωστόσο οι πολίτες αναμένουν απτά αποτελέσματα από το οικονομικό επιτελείο στην τσέπη τους, μέσα από τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Ο περιορισμός της ακρίβειας θα αποτελέσει προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης και το 2024, μέσω της επέκτασης έως και τον Ιούλιο για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα κινείται και η νομοθετική πρωτοβουλία που θα παρουσιαστεί μέσα στις πρώτες 90 ημέρες του 2024, σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπονται εκπτώσεις οι οποίες προσφέρονται σε προϊόντα τα οποία πριν από την έκπτωση έχουν ανατιμηθεί, και άρα δεν αποτελούν πραγματικές εκπτώσεις.

Θα έχει προηγηθεί από 1/1/24 η ενεργοποίηση του επιδόματος προϋπηρεσίας (3ετίες), που θα φέρει αυξήσεις μισθών έως και 30%, η αύξηση των εισοδηµάτων των δηµοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το «αγκάθι» για τη συνοχή της ΝΔ

Η εκπεφρασμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να φέρει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ζήτημα της τεκνοθεσίας, δοκιμάζει ήδη τις αντοχές της κυβερνητικής παράταξης, με αιχμή την ανοιχτή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού θα γίνει πράξη, με συνεργάτες του να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το επίμαχο νομοσχέδιο να έρθει προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο δίμηνο του έτους και να μην πάρει παράταση για μετά τις ευρωεκλογές.

Όσο για τις αναμενόμενες αντιδράσεις, γρίφος παραμένει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους υπουργούς που θα διαφοροποιηθούν ή αν το Μέγαρο Μαξίμου θα αφήσει εν λευκώ και κατά συνείδηση την επιλογή στους βουλευτές του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικοί ελιγμοί από το Μαξίμου στο πεδίο των ελληνοτουρκικών

Ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με Ερντογάν, η κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητη οποιαδήποτε επίκριση για την εξωτερική της πολιτική, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις διπλωματίας στο Αιγαίο: Πώς λειτούργησε η γραμμή επικοινωνίας

Η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά, με αφορμή το σκηνικό έντασης που έστησε η Τουρκία κοντά στην Κάσο. Δεν επηρεάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στην Κύπρο, ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων

Το Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσει στις ενημερωτικές συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με φόντο και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Για ιδεολογική ομηρεία θα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας στην ψηφοφορία, μετά τις «διαρροές» για τα ομόφυλα ζευγάρια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τουρκική βοήθεια στις πυρκαγιές και τα επόμενα βήματα στον διάλογο

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την τουρκική συνδρομή με αεροσκάφη στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, επόμενος σταθμός στις διμερείς σχέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο.