ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αντώνης Σαμαράς χαμογελαστός
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Το μοναχικό «όχι» του Α. Σαμαρά και τα σενάρια για επόμενες κινήσεις

Έξι βουλευτές συμπορεύτηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό χωρίς να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους μετανάστες, τροφοδοτώντας σενάρια για συγκρότηση πτέρυγας «πατριωτικής δεξιάς» στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Μετά από μια θυελλώδη διήμερη συζήτηση, η τροπολογία που εισάγει νέο έκτακτο πλαίσιο παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες μπορεί να πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία 262 βουλευτών, σημαδεύτηκε ωστόσο από τον εμφατικό τρόπο που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε μόνο στο να καταγραφεί η διαφωνία του, αλλά έδωσε το παρών στην διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας και την καταψήφισε, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει. 

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως «ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ.Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία»

Η κίνηση τακτικής από το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να μην επέτρεψε άλλες διαρροές από την κάλπη, ωστόσο καταγράφηκαν πολιτικές διαρροές από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς με τους προβληματισμούς του πρώην πρωθυπουργού έδειξαν να συντάσσονται έξι ακόμα βουλευτές της ΝΔ.  

Είναι ενδεικτικό ότι ανάλογες επιφυλάξεις και ενστάσεις διατύπωσαν ο Κώστας Καραγκούνης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης -ο οποίος μπήκε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό στην αίθουσα της Ολομέλειας- ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις, ο Στράτος Σιμόπουλος, που με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επέκρινε τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να καταθέσει την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ενώ αντίστοιχους προβληματισμούς εξέφρασαν ο Θάνος Πλεύρης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης

Ορισμένοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα ως προάγγελο μελλοντικών εξελίξεων στη γαλάζια πολυκατοικία, εκτιμώντας ότι πίσω από την κίνηση Σαμαρά βρίσκονται πολλά στελέχη που εντάσσονται στον κύκλο της επιρροής του και επιθυμούν την ανασύνταξη του χώρου της «Πατριωτικής Δεξιάς», ως έμμεση απάντηση στην στροφή του κόμματος προς το πολιτικό «Κέντρο».

Ο ίδιος πάντως ο Αντώνης Σαμαράς -ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει την πλήρη διαφωνία του και για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια- στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε να δώσει συνέχεια, τονίζοντας: «Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε».

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας επιχειρούσαν να βάλουν τέλος στις εσωκομματικές συζητήσεις και να υποβαθμίσουν τις αναλύσεις στα πολιτικά πηγαδάκια που είχαν στηθεί στο περιστύλιο της Βουλής, για τα πιθανά πολιτικά μηνύματα της κίνησης Σαμαρά. 

Έλεγαν μάλιστα με νόημα ότι «η άποψη του πρώην Πρωθυπουργού είναι σεβαστή, καταγράφηκε στην ψηφοφορία και πάμε παρακάτω...», με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη από τα υπουργικά έδρανα να εξηγεί νωρίτερα, ότι η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του «πατάει πάνω στον μηχανισμό που είχε θεσμοθετηθεί το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά».

Τελικά, την τροπολογία υπερψήφισαν 262 βουλευτές και 32 την καταψήφισαν ενώ ένας δήλωσε «παρών». Υπέρ της ρύθμισης τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες, και τη Νίκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

60 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πικροδάφνη

Ο υφ. Εσωτερικών Β. Σπανάκης τόνισε στη Βουλή πως εξελίσσονται κανονικά τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα Πικροδάφνης και στα νότια προάστια, με χρηματοδότηση άνω των 60 εκατ. ευρώ, χωρίς καθυστερήσεις ή ασάφειες.
Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Συρεγγέλα: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας κατά Κωνσταντοπούλου

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, κατέθεσε αναφορά κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καταγγέλλοντας ψευδείς ισχυρισμούς και προσωπικές επιθέσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας στη διάρκεια της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση μιλάει μόνο με τα ολιγοπώλια της αγοράς

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία στους πολίτες και εύνοια στα μονοπώλια, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για ακρίβεια και στέγαση και άσκησε κριτική στην πράσινη μετάβαση.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Ευελιξία στη ρύθμιση ασυμβιβάστου υπουργού και βουλευτή

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 81Σ, ώστε ο νόμος με αυξημένη πλειοψηφία να καθορίζει τα ασυμβίβαστα υπουργών, δίνοντας ευελιξία χωρίς να επιβάλλεται συγκεκριμένο μοντέλο ή αυτόματες αντικαταστάσεις βουλευτών.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθόπουλος: Το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή απειλεί το πολίτευμα

Ο Θ. Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή ως μετάλλαξη του κοινοβουλευτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε αναστολή και ακύρωση της λαϊκής εντολής.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή ως νομοθέτη και ελεγκτή

Ο Δημήτρης Καιρίδης της ΝΔ τόνισε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να συζητά και το πολιτικό προσωπικό, προτείνοντας ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή και θεσμοθέτηση προσωρινής αναπλήρωσης, ώστε να ενισχυθούν θεσμικά οι ρόλοι.