ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία

Πιερρακάκης: Ο ρόλος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στην ψηφιακή εποχή

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση της Βιβλιοθήκης ύψους 1.000.000 ευρώ για το 2023 και ταυτόχρονα, σχεδόν διπλασιάστηκε η ετήσια επιχορήγησης της κατά 4.000.000 ευρώ.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το 2018 όταν η έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με στόχο την αναβάθμιση της και την καλύτερη ευόδωση των στόχων της. Που βρισκόμαστε σήμερα;

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης «Μάρκος Καμπάνης, Έργα 1990-2020» ότι «ο χώρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι ένα διαμάντι για την πόλη και για τη χώρα μας» και πως «σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες πρωτοβουλίες για τη λειτουργία της, δημιούργησε αίσθηση και προσδοκίες για το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Με την ευκαιρία αυτή αναζητήσαμε δράσεις και παρεμβάσεις που μέχρι τώρα, είτε ήδη έχουν εξελιχθεί και είναι σε διαδικασία υλοποίησης, είτε σχεδιάζεται να εξελιχθούν και αφορούν στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της ΕΒΕ.

Προκύπτει, σαφώς, πως το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τον πρόεδρό της Σταύρο Ζουμπουλάκη με στόχο τη συνολική ενίσχυση και την αναβάθμιση της λειτουργίας της και του ρόλου της. Από τη συνεργασία αυτή ξεκίνησαν μια σειρά δράσεις και προγραμματίζονται και άλλες, που θα συνεισφέρουν στην μετάβαση της Βιβλιοθήκης στη σύγχρονη εποχή.

Ήδη, όπως βεβαιώνεται, έχει εγκριθεί έκτακτη επιχορήγηση της Βιβλιοθήκης ύψους 1.000.000 ευρώ για το 2023 και ταυτόχρονα, σχεδόν διπλασιάστηκε η ετήσια επιχορήγησης της κατά 4.000.000 ευρώ, καθώς από τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει στα 8,7 εκατομμύρια ευρώ από το 2024 και εφεξής. Την ίδια ώρα η Βιβλιοθήκη προχώρησε, μετά από μια άγονη τριακονταετία πλήρους στασιμότητας, στην αγορά τίτλων βιβλίων από την διεθνή βιβλιογραφία ύψους 3.399.107,13 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τον εμπλουτισμό της σε τίτλους βιβλίων, ειδικά από το εξωτερικό.

Διοικητικά, τρέχουν εξελίξεις για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ήδη έχει συγκροτηθεί η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης που θα εισηγηθεί αναλόγως με βάση τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Σημειώνεται, επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας ΥΠΑΙΘΑ-ΕΒΕ, πως οι χώροι των στούντιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από το ΥΠΑΙΘΑ για την βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στο πλαίσιο του ήδη εξαγγελθέντος προγράμματος της «Ψηφιακής Ενισχυτικής Διδασκαλίας» για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Οι πληροφορίες για τις μελλοντικές συνεργασίες αναφέρουν πως δρομολογούνται ήδη δράσεις για άτομα με αναπηρία και προγράμματα που αφορούν στην ψηφιοποίηση του τεράστιου αρχείου της ΕΒΕ, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα. Στο ΥΠΑΙΘΑ το πρόγραμμα για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, την επέκταση των σκοπών της και την βελτίωση των υπηρεσιών της προς το κοινωνικό σύνολο θεωρούνται προτεραιότητες, καθώς, εκτός των άλλων, αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που μπορεί μια σύγχρονη και ψηφιακή βιβλιοθήκη να διαδραματίσει στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Εκκλησία και σχολείο είναι η καρδιά της Ομογένειας

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισκέπτεται τον Καναδά, συμμετείχε στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου με τον Γ. Γεραπετρίτη και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Οντάριο, τη δήμαρχο Τορόντο και εκπροσώπους της ομογένειας.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: Έρευνα για τον θάνατο 17χρονου μαθητή στο Πευκοχώρι

Το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο 17χρονου μαθητή στο Πευκοχώρι. Επί τόπου παρεσχέθησαν άμεσα πρώτες βοήθειες, ενώ δρομολογήθηκε πλήρης διερεύνηση των συνθηκών. Ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός θα στηρίξουν το σχολείο.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ανοιχτός διάλογος στη Βουλή για το Νέο Λύκειο ζητά από την Υπουργό

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τον Εθνικό Διάλογο για το Νέο Λύκειο, ζητώντας ουσιαστικό, ανοιχτό και θεσμικό διάλογο στη Βουλή και ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση νέων διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε 239 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το 2026-27, καλύπτοντας κενά λόγω παραιτήσεων ή μη αναλήψεων καθηκόντων.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στην υποχρεωτική ποδιά στα τουρκικά σχολεία

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία προκαλεί η υποχρεωτική λευκή στολή για τους εκπαιδευτικούς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται, τονίζοντας πως έτσι αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία.
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για αναγνώριση σπουδών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας ρυθμίζει την αναγνώριση σπουδών φοιτητών μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον ακυρωθούν σχετικές άδειες, διασφαλίζοντας ότι δεν χάνονται τα ακαδημαϊκά έτη και κατοχυρώνονται δικαιώματα φοιτητών.