ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πιερρακάκης: Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Επανέλαβε την πάγια θέση του (και της κυβέρνησης) πως «το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό» και σημειώνει πως «αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει τη χώρα να είναι εκπαιδευτικά ανάδελφη».

«Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση» τονίζει σε συνέντευξή του στο Liberal.gr ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το τεράστιας σημασίας για την παιδεία και την εκπαίδευση θέμα της ίδρυσης και στην Ελλάδα μη κρατικών ΑΕΙ, έστω και με τη μορφή της συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο κ. Πιερρακάκης επαναλαμβάνει την πάγια θέση του (και της κυβέρνησης) πως «το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό» και σημειώνει πως «αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει τη χώρα να είναι εκπαιδευτικά ανάδελφη». Σημειώνει πως «θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιλύσουμε με οριστικό τρόποι αυτή την εκκρεμότητα» και προσθέτει ότι «μέχρι τότε, όμως, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μας δίνει το Σύνταγμα, το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, ιδρύοντας στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πιερρακάκης αναλύει τις βασικές προτεραιότητες του για το αναγκαίο ψηφιακό άλμα στην εκπαίδευση και για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών δεξιοτήτων, χωρίς βεβαίως να αφήνει εκτός πεδίου το ανοιχτό σχολείο, την διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, την δια βίου μάθηση και την καταπολέμηση της σχολικής βίας.

Τέλος, αποκαλύπτει πως «αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τα κριτήρια που θα εξασφαλίσουν πως τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα λειτουργούν με άρτιες ακαδημαϊκές και υλικοτεχνικές προδιαγραφές ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους φοιτητές τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ο νόμος Πιερρακάκη για ιδιωτικά ΑΕΙ καταρρέει

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση μετά την ακύρωση αδειών για ιδιωτικά πανεπιστήμια από το ΣτΕ, κάνοντας λόγο για πολιτικό φιάσκο και αποτυχημένη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Συνταγματικό το πλαίσιο για τα Νομικά Πρόσωπα ΑΕΙ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε τη συνταγματικότητα του πλαισίου για τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απορρίπτοντας ενστάσεις κατά διατάξεων του ν. 5094/2024 και υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Ακύρωση τριών αδειών λειτουργίας για παραρτήματα ιδιωτικών ΑΕΙ

Διόρθωση σχετικά με τα ονόματα που αναφέρθηκαν στο τηλεγράφημα «Το ΣτΕ ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων», το οποίο δημοσιεύθηκε στη ροή του Πρακτορείου στις 13:32. Δείτε το διορθωμένο κείμενο.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιτήσεις για αναπληρωτές ΕΕΠ, ΕΒΠ: 14-24 Αυγούστου στο Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας προσκαλεί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που είναι εγγεγραμμένα στους τελικούς πίνακες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης για πρόσληψη ως προσωρινοί αναπληρωτές το σχολικό έτος 2026-2027.